Utrechtse Nijntje en Hulsterse Reynaert vinden elkaar

Op dinsdag 4 januari 2022 publiceerden Monique de Bruijn en Simone de Bruijn het kinderboek ‘Reintje Vos’. Het boek voor kleine kinderen is een versimpelde versie van het verhaal van Reynaert de Vos, en geïnspireerd op Nijntje. Het boek is te koop via www.reintjevos.nl.

Het verhaal van Reynaert de Vos, een dertiende-eeuws dierenepos, is een belangrijk stuk in de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Het is dan ook vaak verplichte kost voor middelbare scholieren. Het verhaal speelt zich af in het land van Hulst (Zeeuws-Vlaanderen) en in het land van Waas (Vlaanderen). Geïnspireerd door de Nijntje boekjes, besloten Monique en Simone een kinderlijke versie van Reynaert de Vos te maken. Zo ontstond ‘Reintje Vos’.

Monique: ‘Ik kom zelf veel in aanraking met het verhaal van Reynaert de Vos door mijn werk als bezoekersmanager van Hulst. Al langer liep ik met het idee dat er een toegankelijk boek moest komen voor de allerkleinsten, dat bestond namelijk nog niet. Toen ik in 2017 voor het eerst oma werd, ging ik Nijntje-boekjes voorlezen. En zo ontstond het idee. Ik vertelde mijn dochter Simone erover, die in Nijntje-stad Utrecht woont, en toen ging het balletje rollen’.

Verhaallijn

Het verhaal van Reynaert de Vos gaat over een sluwe vos die gemene streken uithaalt. Het is een verhaal over goed versus kwaad. In het verhaal stelt de vos onder andere het eigenbelang, de hebzucht en jaloezie van andere dieren op de proef. 

Simone: ‘Mensen zullen misschien zeggen dat niet het hele verhaal van Reynaert de Vos wordt verteld, dat klopt. Het is ook niet onze intentie om volledig te zijn, want het verhaal is nou eenmaal best ingewikkeld. Wij willen dat ook de allerkleinsten alvast kennis kunnen maken met Reynaert de Vos, daarom hebben we het bewust simpel gemaakt. Het hele verhaal volgt dan als ze groter zijn’.

Het boek is te koop via www.reintjevos.nl en in sommige boekhandels.