Educatie

De Reynaert is een canontekst en is uiterst bruikbaar voor vakoverschrijdend en creatief onderwijs. De educatieve mogelijkheden zijn onbegrensd, van de kleuterschool tot het voortgezet onderwijs. Een van de kernopdrachten van het Reynaertgenootschap is de Reynaertteksten op allerlei manieren te ontsluiten voor de onderwijspraktijk. Leespret en kijk- en luisterplezier zijn verzekerd. Op deze pagina vindt u onder andere teksten, duiding en toelichting, lesideeën en Van den vos Reynaerde in luisterboek terug. Een onuitputtelijke bron om zowel in kleuter, lager, secundair én hoger onderwijs mee aan de slag te gaan. We hebben de materialen voor u mooi gegroepeerd per leeftijdscategorie. In elke categorie vindt u binnenkort ook een standaardlesmap terug voor gebruik in de klas.

Wij deden mee met Erfgoeddag en gingen als KLASBAKKEN de boer op met het Reynaertverhaal.

FARO verzamelde alle erfgoedspelers en wijdde hier ook een hoofdstuk aan in het tijdschrift. Je vindt onze bijdrage onder ‘Terug naar school’ op p. 29, in goed gezelschap van andere erfgoedpartners.

Ook in 2023 zijn we weer van de partij, hoe kan het anders, met een thema als ‘beestig’. Noteer zondag 23 april alvast in de agenda.

Wil je zelf het Reynaertverhaal vertellen aan de hand van de kamishibai, maar ben je niet in de gelegenheid om een exemplaar te ontlenen in een van de Wase Bibs? Maak dan gebruik van de online versie hieronder.
Opgelet: het is een kamishibai-vertelplatenset. De eerste illustratie hoort bij de laatste tekst. In een kamishibai staat de bijhorende tekst immers op de achterzijde van de voorgaande prent. Anders kan de verteller niet meevolgen. Voor de duidelijkheid krijgt de verteller bij de tekst ook een miniatuurillustratie in de rechterbovenhoek. Zo kan hij of zij meteen inspelen op wat de toeschouwers te zien krijgen.
Veel lees-, kijk- en speelplezier!