De Reynaert minikamishibai is niet zomaar een postkaartenset; het is een ├ęchte kamishibaivertelset maar dan in klein formaat.

Ter ondersteuning van de Reynaertkamishibai ontwikkelde het Reynaertgenootschap een Reynaert minikamishibai voor educatief gebruik. Op die manier kunnen leerlingen vanaf de derde graad meteen ook zelf aan de slag met het verhaal nadat ze het in de klas gehoord of gezien hebben.

De prenten zijn zo gelijmd dat de volgorde precies klopt om het verhaal als een echte Japanse verteller te brengen. Maak de kaarten los en behoud de volgorde. Knutsel zelf een klein theatertje en stop de kaarten daar als bundeltje in. Om het verhaal te vertellen of voor te lezen, start je met de tekst op de laatste kaart. Het publiek ziet op de eerste kaart de bijhorende afbeelding. Vervolgens steek je de eerste kaart achteraan. Op de achterkant kan je de tekst lezen die bij de tweede prent hoort. En zo gaat het verder tot je alle vertelplaten hebt laten zien. Een paar keer oefenen, en je bent vertrokken!
Wil je de set als geheel bewaren, dan kan je het verhaal via de prenten volgen. Om helemaal mee te zijn, lees je eerst de achterkant van de laatste kaart om daarna terug te keren naar de eerste prent. Als je die omslaat, volgt de tekst van de tweede prent aan de linkerzijde en kan je de bijhorende prenten meteen zien aan de rechterzijde.

Materiaal
stevig papier of licht karton, formaat A4 |
meetlat | potlood | schaar | stiften of potloden

Werkwijze
Neem de tekening hiernaast over op karton. Hou rekening met de afmeting van de kaartjes (10x15cm).
De afgeronde flapjes kan je hoger of breder maken, zodat je ze achteraf kan versieren.
Knip het venster (A) uit. Dit wordt de opening.
Doe dit ook met het tweede venster (D), zo kan je de tekst zelf voorlezen. Vouw alle rechte lijnen naar binnen en lijm het onderste flapje vast. Test aan welke kant je de kaartjes liefst inschuift en knip flapje B of C weg. Het andere flapje kleef je voor de stevigheid vast.

Wil je een gordijntje maken, knip dan nog een extra kaartje van 10x15cm en teken er een gordijntje op of kleef er een stukje stof op. Deze kaart steek je helemaal vooraan.

En nu vertellen maar!

Bronmateriaal kamishibai: http://www.abc-web.be/abc-kamishibai/