Het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert is een grensoverschrijdend, cultureel samenwerkingsproject tussen gemeenten boven en onder de landsgrens.
Het project werd in 1996 te Hulst boven de doopvont gehouden. Bij aanvang bestond het IGP uit alle Wase gemeenten, met name Lokeren, Sint-Niklaas, Kruibeke, Beveren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse, Waasmunster; de Zeeuws-Vlaamse gemeenten Hulst en Axel en Destelbergen en Lochristi. Axel stapte later uit het samenwerkingsverband. De vzw Tiecelijn-Reynaert (nu vzw Reynaertgenootschap) is eveneens lid en adviseert bij de werking.
De volgende doelstellingen werden van bij de start geformuleerd:
- De gemeenten in het Land van Reynaert streven naar een gezamenlijke promotie van de steek en naar een gezamenlijke promotie van het verhaal van Van den vos Reynaerde.
- De gezamenlijke gemeenten streven naar een afstemming van de grote variëteit aan initiatieven met betrekking tot de Reynaert. Zij onderhouden hiertoe contacten met de lokale initiatiefnemers. Hierbij wordt gedacht aan manifestaties, museale projecten, toeristische routes, podiumproducties, documentatiecentra, enzovoort.
- De gemeenten streven naar een organisatie van intergemeentelijke grensoverschrijdende activiteiten.
Jaarlijks heeft het IGP een andere voorzitter:
1996-1997 Hulst: de heer Paul Weemaes
1998 Lokeren: de heer Patrick van Rijsselberghe
1999 Sint-Niklaas: de heer Lieven Dehandschutter
2000 Kruibeke: de heer Antoine Denert
2001 Axel: mevrouw Tineke Luijendijck
2002 Beveren: de heer Peter Deckers
2003 Destelbergen: de heer André De Groote
2004 Lochristi: de heer Joachim Boon
2005 Moerbeke: de heer Maurice Fruytier
2006 Stekene: mevrouw Nicole Van Duyse
2007 Sint-Gillis Waas: mevrouw Marita Meul
2008 Hulst: de heer Frank Van Driessche
2009 Temse: mevrouw Annemie Blommaert
2010-2011 Sint-Niklaas: dhr. Lieven Dehandschutter en mevr. Lieve Van Daele
2012 Waasmunster: de heer Walter T’Kint
2013 Kruibeke: de heer Erik Blommaert
2014 Beveren: mevrouw Ingeborg De Meulemeester
2015 Hulst: de heer Frank Van Driessche
2016 Lokeren: mevrouw Marina Van Hoorick
2017 Destelbergen: de heer André De Groote
2018 Lochristi: mevrouw Marie-Claire Van Nieuwenhuyse
2019 Moerbeke: de heer Stijn De Schepper
2020-2021 Sint-Gillis: de heer Wilbert Dhondt (wegens coronamaatregelen met een jaar verlengd)
2022 Stekene: mevrouw Heidi Van Gaever
2023 Sint-Niklaas: mevrouw Ine Somers
2024: Temse: mevrouw Debby Vermeiren
2025: Waasmunster
2024
Het voorzittersjaar van Temse zit in zijn laatste drie maanden. Het is een prachtig jaar geworden. Zie https://www.temse.be/reynaertjaar. Temse zorgde voor enkele blijvende ingrepen. De poëzieroute ‘Dichter bij de dijk’, waarin het werk van dertien dichters werd geselecteerd, is nog maanden te zien langs de Schelde op het dijktraject tussen Elversele en Steendorp. Eind juni finaliseerde graffitikunstenaar Cecko de grote muurschildering ‘Natuurlijke Harmonie’ onder een brug nabij het Scheldepark. Het tafereel toont de hoofdpersonages uit het Reynaertepos in een bosrijke omgeving. Dit streetartproject kon op veel positieve reacties rekenen. Een omweg waard. Op 7 juli werd een nieuwe Reynaertbank op de Roomkouter onthuld. De gemeente kocht ook het kunstwerk ‘Vos’ van Marijke Meersman (https://www.marijkemeersman.be/) aan. Het krijgt een plaats in het Natuurhuis op de Roomkouter.
De volgende maanden staan nog enkele bijzondere activiteiten op het programma. Een reizende Reynaertexpositie voor de bewoners van de woonzorgcentra en hun bezoekers is nog te zien in ’t Blauwhof in Steendorp tot 25 oktober en in De Reiger in Temse (van 26 oktober t.e.m. 26 november). De slotactiviteiten zijn het aperitiefconcert ‘Het epos van de vos’ van Theater Hutsepot op 20 oktober, ‘Hoppen met Cuwaert’ – initiatie Lindy Hop Swing op 23 november en de prachtige voorstelling ‘Vossenstreken’ van Veerle Ernalsteen op 13 december.
Op woensdag 19 februari 2025 verhuist het voorzittersbeeldje van Temse naar buurgemeente Waasmunster.
2023
Op 28 januari 2023 neemt Sint-Niklaas de fakkel over van Stekene om het voorzitterschap op te nemen van ‘Het Land van Reynaert’. Een opdracht die de stad op een opwindende en eigenzinnige manier wil vervullen. Er komt een uniek openlucht musicalspektakel op de site van SVK, waarvoor drie doorgewinterde Wase theatermakers de handen in elkaar slaan, samen met ruim 70 acteurs en actrices op de scène en vele tientallen medewerkers achter de schermen.
Dit openluchtspektakel vormt de blikvanger van het Reynaertjaar in Sint-Niklaas, in 2023. Verder worden er nog een hele reeks activiteiten en initiatieven uitgewerkt, waaronder een toeristische fiets- en wandeltocht. Volg het spoor van de vos in Sint-Niklaas.
2022
Stekene nam in 2022 het voorzitterschap van het project over van buurgemeente Sint-Gillis-Waas en werkte een fraai programma uit met heel wat activiteiten.
2020-2021
Sint-Gillis-Waas nam de coronajaren 2020 en 2021 op als voorzittende gemeente. Het Reynaertjaar startte met een brutale vossenstreek van Hersinde de Wolf die met #jesuishersinde meteen een aanklacht tegen Reynaert bracht. Een paar coronamaanden later volgde een mooie zomerzoektocht waar onderweg fraaie murals konden gespot worden.