You are here

Reynaert de vos in prent en ex-libris (1996)

Sinds het eerste nummer van de derde jaargang verschijnt in Tiecelijn een kroniek van Reynaertex-libris, steeds vakkundig en enthousiast samengesteld door Willy Feliers. Reeds voor de zestiende keer passeert de vos in dit nummer de ex-libris-revue.

Na de publicatie van Reynaert bloemleest Tiecelijn zette de vzw Tiecelijn-Reynaert een nieuwe belangrijke stap: de organisatie van een internationale ex-libriswedstrijd. Het thema is Europees. De vos heeft vele namen: Reynaert, Reinhart, Reineke, Renart en Reynard. Maar hij geniet ook faam als Lis Mikita (in de Oekraïense versie van de op Goethe gebaseerde tekst van Ivan Franco). In heel Duitssprekend Europa zijn kunstenaars en boekverzamelaars op de hoogte van de vele vossenavonturen. Die bekendheid gaat vooral terug op de bewerking van Goethe, die in 1794 in druk verscheen.

Voorzitter van de jury is de internationaal befaamde graficus Gerard Gaudaen. Even betekenisvol is de medewerking van het kwalitatief meest hoogstaande en mooiste Belgische exlibris-tijdschrift, Graphia, en van de stad Sint-Niklaas, een begrip in de wereld van exlibris-kunstenaars en verzamelaars als residentie van het Internationaal Exlibriscentrum en als organisator van een tweejaarlijkse internationale exlibriswedstrijd. De wedstrijd loopt tot 31 december 1995. De prijsuitreiking en een tentoonstelling van een selectie van de ingezonden kunstwerken vond plaats in de Cipierage op de Grote Markt te Sint-Niklaas op pinksterzondag 1996.
Van elke set ingezonden ex-libris ging één exemplaar naar de stad Sint-Niklaas.

Prijzen
  Hoofdprijs Immo Van Goethem 40.000 BF (991,57 euro)
  Prijs Leo Winkeler (tot 30 jaar) 20.000 BF (495,79 euro)
  Prijs van Graphia 10.000 BF (247,89 euro)
  Prijs van de stad Sint-Niklaas 10.000 BF (247,89 euro)
  Prijs Gebroeders Cordeel, Temse 10.000 BF (247,89 euro)
  Prijs Broeders Hiëronymieten 5.000 BF (123,95 euro)

Juryvoorzitter: Gerard Gaudaen;
Leden: Willy Feliers, Rik van Daele, Luc van den Briele, André Vercammen, Erwin Verzandvoort, Lieven Dehandschutter.

Van deze wedstrijd werd door Tiecelijn-Reynaert een fraaie catalogus uitgegeven onder redactie van Willy Feliers en Rik van Daele. De catalogus bevat de voor de tentoonstelling geslecteerde laureaten (met hun adressen), een korte bespreking van de wedstrijd en een uitvoerig nawoord over de Reynaerticonografie en de plaats van deze wedstrijd in deze lange traditie.

De catalogus is volledig uitgeput.