You are here

e-brief nr. 10

Beste,

2018 was hét jaar van de Belgische sportploegen. De voetballende Rode Duivels en de hockeyende Red Lions veroverden de harten van velen (en maakten onder anderen de Brazilianen en de Nederlanders even stil). Maar 2018 was evenzeer het jaar van de vos. NaVOSSEN (met bijna 60.000 deelnemers en diverse publicaties op 10.000 en meer exemplaren) en de luister-cd van Het Geluidshuis is sinds medio november het schitterend uitgegeven De schelmenstreken van Reinaert de Vos van Koos Meinderts beschikbaar. En het Reynaertgenootschap publiceerde ondertussen zijn eenendertigste jaarboek vol lekkers. Wij sturen u graag e-brief 2018-10 van het Reynaertgenootschap en wensen u een fijne jaarovergang en een hoopvol 2019.
 
1. De schelmenstreken van Reinaert de Vos
Koos Meinderts De schelmenstreken van Reinaert de Vos van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren is een hit. De pers bericht over meer dan 15.000 verkochte exemplaren. Het grote succes van het boek in Nederland heeft ongetwijfeld te maken met de verkiezing van de publicatie als het DWDD boek van de maand november. U kunt het fragment uit De Wereld Draait Door op de laatste dinsdag van november bekijken via https://www.dwddboeken.nl/(met op 6:45 de bespreking van het winnende boek en op 8:48 het prachtige animatiefilmpje van Matteo Bal ‘over de alleenigheid’ van de vos).

Het boek zelf … ‘Terwijl Reinaert de Vos tijdens het monopoly-spelen met zijn kinderen stiekem een briefje van duizend uit de bank jatte en zich te goed deed aan een kipkluifje, verklaarde Koning Nobel in de paleistuin de jaarlijkse Hofdag voor geopend.’ In achttien hoofdstukken verhaalt Meinderts over de belevenissen van de geslepen vos Reinaert en zijn beklagenswaardige tegenspelers. Elk hoofdstuk werd geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator. De lijst is indrukwekkend: Alice Hoogstad, Annemarie van Haeringen, Annette Fienieg, Ingrid & Dieter Schubert, Daan Remmerts de Vries, Hanneke Siemensma, Thé Tjong-Khing, Mies van Hout, Harmen van Straaten, Fleur van der Weel, Ludwig Volbeda, Piet Grobler, Martijn van der Linden, Sanne te Loo, Sylvia Weve, Noëlle Smit, Marije Tolman en Carll Cneut. Het omslag is van de hand van Charlotte Dematons.

De schelmenstreken van Reinaert de vos is de derde uitgave in een reeks van klassieke voor kinderen bewerkte boeken. Eerder verschenen De avonturen van Baron von Münchhausenen Avonturen van Odysseus. Het boek kost 17,50 EUR, telt 48 pagina’s en is gebonden. (ISBN 978 90 8967 273 5.)

Het boek werd ondertussen besproken in zowat alle Nederlandse (u kon het volgen op onze Facebookpagina) en diverse Vlaamse kranten (o.a. in De Standaard der Letteren van 14 december én van 21 december 2018), op https://www.neerlandistiek.nl/2018/12/een-weerspiegeling-van-een-middeleeuwse-bespiegeling/ (door Jan de Putter), op de site van de VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/14/prentenboek-reinaert-de-vos-verovert-nederland/ (door Kristien Bonneure), enzovoort.

Op uitnodiging van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, het VVV Hulst en Boekhandel Remortel las, verkocht en signeerde Meinderts zijn boek op 22 december in ’s Landshuis in Hulst.
 
2. BAKVOSSEN in PORTUS berkenboom Sint-Niklaas
De secundaire school Portus berkenboom met kunstopleidingen in het Waasland presenteert met BAKVOSSEN een inspirerend Reynaertproject. De leerlingen van het vierde jaar ‘beeldende en architecturale kunsten (BAK)’ maakten op een speelse manier kennis met Reynaerts VOSSEN-streken. Pubers warm krijgen voor een middeleeuws dierenepos met een ‘slecht’ einde, dat moet lukken, dachten de leerkrachten. De meeste hoofdzonden die in het VOSSEN-project van de Phoebus Foundation (Katoen Natie) belicht werden, sloten ‘naadloos’ aan bij de leefwereld van de leerlingen, die ook hun grenzen aftastten. Het thema ‘dieren’ leende zich bovendien zeer goed om jongeren te laten reflecteren over hun persoonlijke eigenschappen. Leerlingen van uiteenlopende culturele achtergronden verwerkten in dit project van formaat het thema op verschillende manieren. In september reden ze de 47 kilometer lange educatieve en inspirerende fietstocht in het noorden van het Waasland en dankzij een project van Cultuurkuur maakten ze kennis met het vakmanschap van een professionele poppenspeler en –maker, met name Patrick Maillard van theatergezelschap FroeFroe. De deelnemers maakten 3D-figuren in ijzerdraad, poppenkoppen in mousse en illustraties voor een eigen graphic novel van het BAKVOSSEN-verhaal. Het resultaat van dit multidisciplinaire project is nog te bekijken in een echte BAKVOSSEN-EXPO die nog kan bezocht worden in de Kalkstraat 26 in het centrum van Sint-Niklaas van 7 tot en met 11 januari 2019 van 13 tot 16 uur.
 
3. TIECELIJN 31 GEPUBLICEERD
Op zondag 18 november werd in de Bib van Sint-Niklaas Tiecelijn 31 voorgesteld. Meer dan 100 aanwezigen zorgden voor een nokvolle zaal en luisterden geboeid naar gastspreker Remco Sleiderink (Universiteit Antwerpen). Tiecelijn 31 is ondertussen ook digitaal te raadplegen op www.reynaertgenootschap.be. Zie ook: https://www.hln.be/regio/sint-niklaas/reynaertgenootschap-brengt-elfde-jaarboek-uit~a8978dca/
 
4. ALLE VOSSEN-FILMPJES OP YOUTUBEKANAAL VAN DE PHOEBUS FOUNDATION
Op de site van het Reynaertgenootschap is ook een link te vinden naar alle filmpjes die in het VOSSEN-Project van Phoebus Foundation / Katoen Natie te zien waren. Ziehttps://www.youtube.com/channel/UCL125uC02cTcIPAUA7DHdOA ofhttps://www.youtube.com/watch?v=jl0IqtiTsE4. Een goudmijn voor het onderwijs. Voor wie er tussen mei en september bij was: nagenieten verzekerd!
 
5. Reynaertmusicalproductie in Middelkerke
Starlight Musical Productions vzw brengt tijdens de krokusvakantie 2019 de gloednieuwe, eigen musical Reinaert op de planken. De vereniging werkt nauw samen met de gemeente Middelkerke, die hiervoor gemeenschapscentrum De Branding ter beschikking stelt. Meer info op http://starlight-musical.be/ticketsreinaert.html ofhttps://www.facebook.com/StarMusProd/.
 
6. UITSMIJTER
De Reynaertbewerking Boudewijn van Felix Timmermans is voortaan ook digitaal te lezen op de DBNL. Zie https://dbnl.org/tekst/timm010boud02_01/timm010boud02_01_0002.php
 
 
7. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be