You are here

e-brief nr. 6

Tijdens voetbalgekke zomerdagen, ook geschikt voor VOSSEN-expedities per fiets, ontvangt u e-brief 2018-6 van het Reynaertgenootschap. Veel lees- en klikplezier.

 
1. VOSSEN-EXPEDITIE, EEN BUSTOCHT OP 31 AUGUSTUS IN HET LAND VAN REYNAERT
Op vrijdag 31 augustus rijdt het Reynaertgenootschap in het noorden van het Waasland een literaire bustocht langs het VOSSEN-project van Katoen Natie. Ziehttps://www.vossen.vlaanderen/nl. De tocht begint om 13.30 uur en eindigt circa 18.30 uur in Singelberg, het hoofdkwartier van Katoen Natie in de Ketenislaan 1 in Kallo. Wij bezoeken minstens drie van de locaties (Nobels hof/start- en verzamelpunt, het Mercatorhuis en het Huis der zonde). Onderweg verkennen we het landschap en lezen we literaire fragmenten voor, zoals u dat van ons gewoon bent. De inschrijvingsprijs bedraagt 15 EUR p.p. Het Reynaertgenootschap treedt als medesponsor op. Na de tocht bestaat de mogelijkheid om samen iets te eten in Bebronna, het mooie restaurant op dezelfde locatie.http://www.bebronna.be/. Kostprijs van deze vrijblijvende uitbreiding van het programma is 30 EUR p.p. voor het diner (exclusief drank).
Op het menu tijdens de tocht: vossenstaartenwerk van Maarten van Cleve uit 1550-1570,  een schilderij van Rubens, moderne beeldende kunst van Panamarenko, Jan Fabre en Sophie Ryder en de nieuwe door de Phoebus Foundation aangekochte elfdelige zeventiende-eeuwse Atlas Maior van Nederlandse cartograaf Joan Blaeu (https://www.headquarters-katoennatie.com/en/news/atlas-maior-van-joan-blaeu-naar-het-mercatorhuis) én een kamer vol Reynaertdrukken (de Historie van Reynaert de vos uit 1589, Reineke voβ uit 1592,Reynicke fosz uit 1656, de History of Reynard the Fox uit 1684 en Le renard ou le procez des bestes uit 1739).

 
2. WAAROM IS DE REYNAERT VANDAAG NOG HET LEZEN WAARD?
Op de Vlaamse feestdag, woensdag 11 juli a.s., houdt Rik van Daele in Lochristi, de huidige voorzittersgemeente van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert, de feestrede. De bijeenkomst vindt plaats om 19.30 uur in De Raadzaal van het gemeentehuis, Dorp-West 52. De toegang is gratis. Tijdens de manifestatie wordt ook de Cultuurlaureaat 2018 bekendgemaakt. Inschrijven op cultuur@lochristi.be.

 
3. FLORIS ENDE BLANCEFLOER in HET WARENHUIS IN AXEL 
Op vrijdag 13 juli 2018 om 17 uur opent in museum Het Warenhuis in het Zeeuws-Vlaamse Axel de tijdelijke tentoonstelling Liefde overwint alles – Het Tapijt van Assenede: the making of … Sprekers zijn de voorzitter en conservator van het museum, em. prof. Jozef Janssens (toelichting bij het verhaal van Floris ende Blancefloer) en Annie De Smet, voorzitter van de vzw Hallekin, die het ambitieuze borduurproject in wording over het 750 jaar oude Vlaamse liefdesverhaal coördineert. In de expositie wordt de huidige stand van het werk getoond in circa 70 tapijten en panelen (50 geborduurde doeken en 20 tekeningen van de doeken waaraan nu geborduurd wordt). Het resultaat zal uiteindelijk uit 90 taferelen bestaan op een 100 meter lang (en 100 cm hoog) wandtapijt. Inschrijven voor 11 juli viainfo@hetwarenhuis.nl.

 
4. BOEKEN MET EEN ‘VLAAMSE ZIEL’ 
‘Tegenwoordig lijkt alles te draaien rond ‘identiteit’: wie zijn we, waar komen we vandaan, en waarvoor staan we?’ Knack ging op zoek naar boeken die de Vlaamse ziel vatten, als zoiets al bestaat, en vroeg bekende lettervreters naar hun essentiële boeken over Vlaanderen. Filosoof Jean Paul van Bendegem (VUB) koos voor Geert Buelens, De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis; Walter van den Broeck, Groenten uit Balen; Louis Paul Boon, Fenomenale Feminatheek; het Gruuthusehandschrift; en Willems Van den vos Reynaerde. Zijn motivatie voor Willems klassieker: “Een maatschappijkritiek in een dierenepos gegoten, wat toelaat venijnig en stout te wezen zonder meteen gevaar te lopen. De sluwheid voorgesteld als een begerenswaardige eigenschap en de domheid waarvoor men zelf verantwoordelijk is, gedreven door hebzucht, ontmoeten elkaar in dit verhaal. En, in tegenstelling tot het boek der boeken, doet hier een kat wel mee.” Benieuwd of deReynaert de definitieve lijst van 15 haalt. Lees het deze week in Knack 

 
5.  MADOCKE – BELGISCH BIER IN AUSTRALIË
Enkele jaren geleden verkochten de Sint-Niklase Annelies Nijskens en Jimmy van Eetvelde hun zaak in het Wase Meerdonk, ze volgden een cursus bierbrouwen en vertrokken naar ‘down under’ met de ambitie om in den vreemde een brouwerij te beginnen. Die is momenteel opgestart. De naam van het bier klinkt reynaerdianen vertrouwd in de oren ... Lees er alles over op http://www.madocke.com.au  en ophttps://www.facebook.com/madockebeer/. Of het eenvoudig is om het bier via de online winkel naar Europa te laten verschepen hebben we nog niet geprobeerd.

 
6. DE WIJSHEID VAN WOLVEN
De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren. U leest er alles over in het in mei verschenen boek (vertaald uit het Duits). Zie o.a. http://www.boekboetiek.be/2018/06/recensie-de-wijsheid-van-wolven-elli-h.html,bol.com en in de lokale boekhandel.

 
7.  UITSMIJTER
In Fox Populi blies Die Hele Ding nieuw leven in Van den vos Reynaerde. De voorstelling werd gecreëerd als afstudeerproject van de ArtEZ Toneelschool Arnhem en vierde op 16 juni jl. in het Maaspodium de première.: https://www.maastd.nl/voorstelling/fox/