You are here

e-brief nr. 2

1. EEN SINT-NIKLASE CULTUURPRIJS VOOR HET REYNAERTGENOOTSCHAP

De Cultuurraad van Sint-Niklaas kende op woensdag 21 februari 2018 de cultuurprijzen 2017 toe.  Het Reynaertgenootschap won in de categorie ‘Culturele vereniging 2017’ met als motivatie dat de vereniging met de organisatie van Krijtvossen en het Internationaal Reynaertcolloquium zijn grenzen heeft verlegd. De 14de Cultuurprijs werd toegekend aan Kunst in de Stad voor de beeldengroep ‘Johanna en Margaretha van Constantinopel 1217’. De merkwaardige bronzen beeldengroep (de dertiende-eeuwse gravinnen zijn afgebeeld als geraamtes (met een kroon) die samen in de spiegel kijken/een selfie nemen) werd vorig jaar, ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de Sint-Niklaas op de promenade rond de Grote Markt geplaatst. De groep is van de hand van Frans Heirbaut.
Zie: https://www.facebook.com/Reynaertgenootschap-vzw-368312377681/

2. REINEKE FUCHS MUSEUM IN LINDEN IS NIET MEER

De 86-jarige Reineke Fuchs-verzamelaar Friedrich von Fuchs, die in zijn woning in het Duitse Linden het prachtige Reineke Fuchs Museum had ingericht, heeft zijn collectie overgedragen aan twee belangrijke Duitse instellingen. De boekencollectie werd aangekocht door de prestigieuze Herzogin Anna Amalia Bibliothek in de Goethestad Weimar. De zgn. artefacten vonden een bewaarplaats in het mooie (private) Kaulbach Haus in Bad-Arolsen.

Wie heel even digitaal op reis wil naar deze huizen kan verder klikken naar:

https://www.tripadvisor.be/Attraction_Review-g187426-d1569316-Reviews-Herzogin_Anna_Amalia_Bibliothek-Weimar_Thuringia.html

https://www.klassik-stiftung.de/en/institutions/herzogin-anna-amalia-bibliothek/

http://www.bad-arolsen.de/stadtportal/343-0-kaulbachhaus.html

Voor de Nederlanders is Bad Arolsen verbonden met het koningshuis (Emma, de overgrootmoeder van Beatrix, trad in 1879 in Arolsen in het huwelijk met koning Willem III), voor de Belgen is het een garnizoensplaats, de plek waar vele militairen in de tweede helft van de twintigste eeuw hun dienstplicht gingen vervullen.

3. MINUTEN MIDDELEEUWEN VAN PAUL VERHUYCK

‘Wist u dat Reynaert en de Graal zijn ontstaan in Gent? En dat in Valenciennes de Franse literatuur van de middeleeuwen is begonnen en geëindigd? Dat een zwijn drie keer per dag eet, een mens twee keer, en een engel slechts één keer? Wist u waarom de Nobelprijs literatuur best naar een hedendaagse troubadour kan gaan? Dat Zwarte Piet pas recent is toegevoegd aan de middeleeuwse Sint-Nicolaastraditie? Dat carnaval, toneel en zottencultuur gebruikt worden als maatschappelijke satire en kritiek? Dat pussy grabbing geen onbekend verschijnsel was? Het is allemaal middeleeuws - en actueel.
Dit boek speelt zich hoofdzakelijk in de Franse middeleeuwen af, want Frankrijk was, zeker in de twaalfde en dertiende eeuw, het literaire centrum van Europa. Vele filosofische thema's van toen spelen nu nog. De andersdenkende wordt nog steeds verketterd. De geschiedenis wordt nog steeds geschreven door de overwinnaars.
Minuten middeleeuwen is de eigenzinnige, boeiende neerslag van de vele minuten die Paul Verhuyck in de middeleeuwen heeft doorgebracht. Het is een verhaal van een klein mensenleven tegenover duizend jaar.’

Het boek van Tiecelijnauteur Paul Verhuyck werd op donderdag 22 februari uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag in Antwerpen. ISBN 9789460016448. Het boek verscheen als e-book (9,99 EUR) en als paperback (22,50 EUR). In Tiecelijn 31 verschijnt een recensie.

4. LICHTSHOW VAN HAMZA OUAHAMDI UIT HULST

Tijdens de carnavalsoptocht van carnavalsvereniging De Vossen uit Hulst van dinsdagavond 13 februari 2018 stopten de deelnemers aan de lampionnenoptocht even na 19 uur voor een lichtshow rond Reynaert de vos op de gevel van het streekmuseum De Vier Ambachten in de Steenstraat. De fraaie animatie van circa 10 minuten werd gemaakt door Hamza Ouahamdi  uit Hulst, student aan het Scalda te Vlissingen. De vossentekeningen van de kinderen van de Wereldboom werden als prelude van de korte vertelling op de gevel geprojecteerd. Op deFacebookpagina van het Reynaertgenootschap zijn enkele foto’s te zien.

5. WONDERWAAN 44 OVER DE VOS

Wonderwaan publiceert oorspronkelijk Nederlandstalige fantastische verhalen voor veeleisende lezers. Met eigenzinnige thema’s en even eigenzinnige redacteuren zwepen de uitgevers schrijvers op om het beste van zichzelf met hen te delen. Een fraaie papieren A4-versie wordt tegen betaling thuisgestuurd via het NCSF; maar recente nummers komen ook een aantal maanden na papieren publicatie beschikbaar als gratis e-tijdschrift (als A4 pdf). Het meest recente nummer (Wonderwaan 44, winter 2017) biedt 56 pagina’s verhalen over de Vos Reynaerde in verre en vreemde oorden. De omslagtekening is van Gidion van de Swaluw. De teksten zijn van Marcel Orie (Het verborgen carnaval der dieren), Robbert Jan Swiers (Vos – Vrouw en kinderen eerst), Mark J. Ruyffelaert (Van den Vos Reynaerde op jachtsafari in het grote Dierenbos), Jan J. B. Kuipers (Een ware dienaar van de snoek), Roelof Goudriaan (Arabesk met vossenfluit),  Martijn Adelmund en Maarten de Wolff (het beeldverhaal De vouwen van de tijd) en Tais Teng & Jaap Boekestein (Het verhaal van Mynheer Reinaerde en de gestolen staarten). De verhalen zijn beschikbaar als pdf viahttp://wonderwaan.info/download/wonderwaan-44/

6. TOT SLOT

Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be