You are here

Reynaertgenootschap.be

2020 was op zijn zachtst gezegd een vreemd jaar waarin meer moest worden afgelast en uitgesteld dan ons lief was. Maar het Reynaertgenootschap timmerde dapper verder aan de weg en werkte achter de schermen ijverig aan een nieuw kleedje voor zowel Tiecelijn als voor de website van het Reynaertgenootschap. Wij stellen u deze realisaties graag voor op zondag 14 november in de Bib van Sint-Niklaas.

TIECELIJN 34. JAARBOEK 14 VAN HET REYNAERTGENOOTSCHAP

Op zondag 14 november om 11 uur wordt in Sint-Niklaas Tiecelijn 34. Jaarboek 14 van het Reynaertgenootschap voorgesteld. Inschrijven voor de presentatie in de Conferentiezaal van de Bib, Hendrik Heymanplein 3 in Sint-Niklaas, kan nu reeds. Het programma:

  • Verwelkoming door Yvan De Maesschalck, voorzitter van het Reynaertgenootschap
  • In memoriam Marcel Ryssen (1927-2020) door Rik Van Daele
  • ‘De krullen in de staart van Reynaert.’ Erwin Verzandvoort geeft een inkijkje in het verzamelen van Reynaertboeken
  • Voorstelling van de nieuwe website www.reynaertgenootschap.be door Hilde Reyniers
  • Voorstelling van jaarboek Tiecelijn 34 door Rik Van Daele, hoofdredacteur
  • Drankje

Het is noodzakelijk uw komst te bevestigen via info@reynaertgenootschap.be.   
Parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder de Grote Markt (nabij het Heymanplein). Gelieve tijdig te arriveren. In Sint-Niklaas vindt op hetzelfde moment de https://www.sint-niklaasrun.be/ plaats.

De papieren Tiecelijn 34 zal kort na de geplande voorstellingsdatum beschikbaar zijn en gepost of geleverd worden aan de abonnees. De digitale versie zal - zoals steeds - beschikbaar zijn bij Tiecelijn: publicaties.

REYNAERTKAMISHIBAI

 Het genootschap bracht de vossenverhalen in 2020 uit op maat van kinderen, jongeren, studenten en senioren. Voor deze groepen ontwikkelde zij een kamishibai, een vorm van Japans verteltheater. Dat is uiteraard gebaseerd op het Reynaertverhaal, en steunt op twaalf prenten van de Wase kunstenares/illustrator Ilse Praet.

De Reynaertkamishibai wordt ter beschikking gesteld van de Wase bibliotheken en is via deze weg bovenlokaal inzetbaar in scholen en verenigingen.

VOSSENSPRONGEN. SPEUREN NAAR REYNAERT

Het Reynaertgenootschap gaf een piepklein gratis vossenboek uit op 8000 exemplaren. Vossensprongen. Speuren naar Reynaert is een literaire wandeling doorheen de voorbije eeuwen in Reynaertland, een speurtocht waarbij de auteurs de wandelaar – student, leraar, liefhebber, nieuwsgierige – meenemen langs een kronkelend pad van acht eeuwen Reynaertgeschiedenis. Lees meer ...

 PUBLICATIES

Alle reeds gepubliceerde jaarboeken zijn te raadplegen via 'Tiecelijn: publicaties'.     

Verder onder publicaties vindt u ook de Bibliografie van de Nederlandstalige Reynaertbewerkingen van 1800 tot heden, een waardevolle aanvulling op de 10 jaar geleden verschenen uitgave De bibliografie van de Nederlandstalige Reynaertbewerkingen van 1800-2004.

De papieren versie van de meeste jaarboeken kunt u nog steeds bestellen via het redactieadres.

Alle gepubliceerde artikels zijn overigens ook terug te vinden via De digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

AGENDA

Lezers en volgers kunnen steeds onze agenda raadplegen voor recentere info, onze nieuwsbrieven raadplegen, voor de nieuwsbrief inschrijven of ons volgen op Facebook.