Reinaert de vos
Allart van Everdingen (1621-1675)

18 september 2021 tot eind mei 2022

Over Reinaert de vos worden al sinds de middeleeuwen verhalen verteld. Hij neemt andere dieren in de maling, maar ontloopt steeds zijn straf. Allart van Everdingen (1621-1675) maakte rond 1670 een serie van 57 etsen bij Reinaerts avonturen, met levensechte dieren in prachtige landschappen. Ter voorbereiding op die prenten tekende hij veel ontwerpen. Zulk werkmateriaal werd meestal na gebruik weggegooid, maar in dit geval is het bewaard gebleven. Stedelijk Museum Alkmaar toont een bijzondere selectie van deze prenten en tekeningen in een compacte doe-tentoonstelling voor alle leeftijden.

In de zeventiende eeuw kent iedereen de verhalen over Reinaert. Daarom zijn Allarts prenten als losse serie afbeeldingen zonder tekst te koop. Pas later, in de achttiende eeuw, worden ze ook als illustraties in een boek gebruikt.

Meer informatie vindt u op de website van het Stedelijk Museum Alkmaar.

Allart van Everdingen, ontwerp voor de titelprent van Reinaert de vos, ca. 1665-1675, bruine inkt, gewassen in bruin, lichtgrijs gehoogd, op bruin geprepareerd papier, 94 x 118 mm, The British Musuem, Londen / foto ┬ęThe Trustees of the British Museum