You are here

Stripverhaal Reynaert de Vos (1999)

De streekgebonden achtergrond heeft in het nieuwe stripverhaal gezorgd voor enkele prettige, gewilde anachronismen. De Zeeuws-Vlaamse illustrator, Kris De Roover, heeft bewust herkenningspunten uit de geschiedenis van de streek die men thans het Land van Reynaert noemt, in de tekeningen verwerkt. In het openingstafereel kijkt Nobel bewonderend naar zijn koninklijke burcht, voor de gelegenheid het Gravenkasteel van Rupelmonde. Coppe wordt begraven in de nabijheid van het deels Romaanse kerkje van het stemmige Daknam en Bruun gaat op bodetocht met het middeleeuwse Gent in de achtergrond. De ontmoeting tussen vos en wolf vindt plaats in Belsele - zo vertelt het verhaal. Kriekeputte ligt in de schaduw van Hulst. Wie goed speurt ontdekt ook Destelbergen, Stekene, Absdale en andere lokaties uit het Land van Reynaert. Zelfs de kikkerstad Aardenburg krijgt een plek.
Kris De Roover en Marcel Ryssen vertellen het verhaal naar het Comburgse Reynaerthandschrift, met hier en daar de nodige vrijheden. Zij hebben het Middelnederlandse verhaal getrouw naverteld, zodat de didactische verwerkingsmogelijkheden groot zijn. De tekeningen van Kris De Roover zijn verfijnd en genuanceerd. De illustrator heeft bijzonder veel aandacht gehad voor het decor: de natuur die lieflijk en onheilspellend kan zijn, medestander of tegenstander. De dieren worden als dier voorgesteld, iets wat vrij uitzonderlijk is in de Reynaerticonografie.
Marcel Ryssen schreef een leesbare en smakelijke Reynaertbewerking die erg evenwichtig is en leest als een trein. Dat de beide wapenbroeders zich kostelijk geamuseerd hebben, mag blijken uit de soms prachtige prenten en teksten, maar bijvoorbeeld ook uit het genot waarmee enkele ondeugende passages zijn uitgebeeld of beschreven. Ook de wrede passages werden niet geweerd. Het verhaal is bedoeld voor de 8- tot 80-jarigen. Zij krijgen geen lauwe vos te zien, maar een genadeloze individualist, iemand die uit is op de ondergang van de Nobeliaanse maatschappij, die hij uiteindelijk in wanhoop en als een puinhoop zal achterlaten. Na het villen van de hofboden en het terugbrengen van het hoofd van de vermoorde Cuwaert komt Nobel eindelijk tot het inzicht dat hij niet de soevereine en vredelievende vorst is die hij scheen te zijn of voorhield te zijn.

De teksten staan steeds onder de tekeningen. Zo kon het volledige verhaal behouden worden. Om de middeleeuwse kleur te versterken, werden enkele meer specifieke woorden niet vertaald door al te moderne synoniemen. Deze en andere moeilijke woorden worden in de bijgaande lijst in alfabetische volgorde door een synoniem of een korte omschrijving verklaard.

Technische gegevens

Reynaert de vos  
Druk: drukkerij Duerinck bv uit Kloosterzande (NL)
Oplage: eerste druk: 5000 exemplaren.
Illustraties: Kris De Roover.
Teksten: Marcel Ryssen.
Begeleiding: Ron De Meyer
Uitgever: Intergemeentelijk project Het Land van Reynaert
Nawoord: dr. Rik van Daele
Eindredactie: Marcel Ryssen en Rik van Daele
© IGP Het Land van Reynaert, 1999
ISBN: 90-9012153-6
Prijs: 5 euro
Verkrijgbaar: infobalies van alle gemeenten binnen het IGP, diverse andere stedelijke instellingen en diverse boekhandels
Infolijn: 03/777.27.04

Tweede druk
De tweede druk werd gedrukt in mei 2007 op 4000 exemplaren (Room – Sint-Niklaas).
48 pagina’s in vierkleurendruk
Copyright IGP Het Land van Reynaert, tweede druk 2007
Copyright Tekeningen: Kris de Roover (Hengstdijk)
Copyright Teksten: Marcel Ryssen (Sint-Niklaas)
Nawoord: Dr. Rik van Daele
Eindredactie: Rik van Daele i.s.m. Marcel Ryssen
Coördinatie: Rik van Daele (Beveren & Reynaertgenootschap) en Sterra van de Walle (Hulst).

Bestellen:
Toerisme Waasland, Grote Markt 45 te 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 760 92 62. Fax 03 760 92 61
Toerisme Hulst, VVV Hulst, Steenstraat 37, NL-4561 AR Hulst, tel 0031 114 315 221
(De boekhandel)
verkoopprijs: 5 EUR