You are here

e-brief nr. 4

1. REYNAERTGENOOTSCHAP ONTVANGT VISSER-NEERLANDIAPRIJS 2020 IN AMUZHet Reynaertgenootschap is de prestigieuze Visser-Neerlandiaprijs 2020 toegekend. De prijs wordt uitgereikt aan componist Herman Engels en aan het Reynaertgenootschap op zaterdag 30 oktober 2021 om 15 uur in Amuz (Kammenstraat 81) in Antwerpen. Wij voelen ons zeer vereerd dat professor Frits van Oostrom de laudatio uitspreekt en dat Liebrecht Vanbeckevoort de toetsen beroert. Graag willen wij u uitnodigen op de plechtige prijsuitreiking. U kunt ons een mailtje sturen of meteen inschrijven op info@anv.nl.
Amuz: https://amuz.be/praktisch/bereikbaarheid/
 
2. ACHTSTE STILTEWANDELING IN BELSELE WORDT EERSTE MARCEL RYSSEN-WANDELING Op zondag 31 oktober vindt de achtste stiltewandeling van het Reynaertgenootschap plaats. De wandeling wordt opgedragen aan Marcel Ryssen (1927-2020), die ruim dertig jaar voorzitter van het Reynaertgenootschap was. We wandelen zowat 7 km door Belseelse velden en bossen (duur 135 min.). We gaan op zoek naar de Bezekoek, de Weduwe Voswegel, Alfons De Belie en Marcel Ryssen, we lezen gedichten van Frank Pollet en Jana Arns, we vinden ‘Bi Belsele’ de enige echte ‘boem’, we ‘gaan beewegen’, we zoeken tevergeefs de Boswegel maar vinden de Boskapel, we leggen een stukje van het traject in stilte af. We starten om 10 uur op de T-kruising van de Koutermolenstraat en de Kouterstraat in Belsele. Om 9.30 uur verzamelen enkele bestuursleden aan de Belseelse begraafplaats (Kerkstraat, tegenover nr. 41), waar zij een kort eerbetoon zullen brengen aan Marcel Ryssen, die er samen met zijn echtgenote Jenny Feys begraven ligt. Met deze stiltetocht geven we oproep aan de vraag om op de dag dat we naar het winteruur zijn teruggekeerd even terug te keren in en naar onszelf. Inschrijven voor deze gratis wandeling kan via een mailtje retour met de aanduiding van het aantal deelnemers en het startuur (9.30 of 10 uur).
Enkele dagen voor de wandeling ontvangt u een mail met meer informatie.
http://dagvandestilte.be/activiteiten/eerste-marcel-ryssen-wandeling-stiltewandeling-van-het-reynaertgenootschap/
 
3. TIECELIJN 34. JAARBOEK 14 VAN HET REYNAERTGENOOTSCHAP IS IN DRUKOp zondag 14 november om 11 uur wordt in Sint-Niklaas Tiecelijn 34. Jaarboek 14 van het Reynaertgenootschap voorgesteld. Over dat nieuwe nummer (met een heel nieuw concept in een nieuwe vormgeving) en de nieuwe website van het Reynaertgenootschap berichten wij u later deze maand verder. Inschrijven voor de presentatie in de Conferentiezaal van de Bib, Hendrik Heymanplein 3 in Sint-Niklaas, kan nu reeds. Het programma:

  • Verwelkoming door Yvan De Maesschalck, voorzitter van het Reynaertgenootschap
  • In memoriam Marcel Ryssen (1927-2020) door Rik Van Daele
  • ‘De krullen in de staart van Reynaert.’ Erwin Verzandvoort geeft een inkijkje in het verzamelen van Reynaertboeken
  • Voorstelling van de nieuwe website www.reynaertgenootschap.be door Hilde Reyniers
  • Voorstelling van jaarboek Tiecelijn 34 door Rik Van Daele, hoofdredacteur
  • Drankje

Het is noodzakelijk uw komst te bevestigen via info@reynaertgenootschap.be.   
Parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder de Grote Markt (nabij het Heymanplein). Gelieve tijdig te arriveren. In Sint-Niklaas vindt op hetzelfde moment de https://www.sint-niklaasrun.be/ plaats.
 
4. TENTO VOSSENCOVERS. Beeldend werk van Lies Van Gasse voor Tiecelijn IN HULST Sinds Tiecelijn 21. Jaarboek 1 van het Reynaertgenootschap in 2008 verscheen, pronkt het jaarboek al dertien jaar met een kunstwerk van Lies Van Gasse op de cover. Een tentoonstelling met de covers voor de dertien Tiecelijntjes die Lies ondertussen maakte, is te bezichtigen in de Bib van Hulst, Vismarkt 1 (binnen de wallen) van 11 september tot 1 november. Openingsuren https://www.bibliotheekzeeuwsvlaanderen.nl/klantenservice/vestigingen-en-openingstijden/detail.199421.html/bibliotheek-hulst/
De expo Vossencovers. Beeldend werk van Lies van Gasse voor Tiecelijn kwam in 2020 tot stand naar aanleiding van de publicatie van jaarboek 13 van het Reynaertgenootschap met een projectsubsidie van de KANTL. In de tento zijn originele ontwerpen en schetsen, bladwijzers, uitnodigingskaarten en ander beeldend werk van de kunstenares te zien. De expo was eerder te zien in Sint-Niklaas, Stekene en Sint-Gillis-Waas.
 
5. PRACHTIGE EXPO OVER ALLART VAN EVERDINGEN IN STEDELIJK MUSEUM ALKMAARIn het Stedelijk Museum Alkmaar is een unieke overzichtstentoonstelling over de Alkmaarse zeventiende-eeuwse landschaps- en marinekunstenaar Allart van Everdingen te zien (1621-1675). Van Everdingen maakte rond 1670 een serie van 57 etsen bij Reynaerts avonturen, met levensechte dieren in prachtige landschappen. Ter voorbereiding op die prenten tekende hij veel ontwerpen. Zulk werkmateriaal werd meestal na gebruik weggegooid, maar in dit geval is het bewaard gebleven. Stedelijk Museum Alkmaar toont een bijzondere selectie van deze prenten (een bruikleen van het British Museum) en tekeningen in een compacte doe-tentoonstelling voor alle leeftijden.
Voor reynaerdofielen zijn de ontwerptekeningen voor de prenten een must. Van diverse scènes zijn diverse probeersels/varianten overgeleverd. Meestal maakte Van Everdingen eerst een snelle schets van de dieren met zwart of rood krijt. Vaak voegde hij daarna details en schaduwen toe in bruine inkt en soms veranderde hij de positie van een dier in donkerbruine inkt.
Allart van Everdingen (1621-1675). Het ruige landschap loopt nog tot 16 januari 2022.
Diverse medewerkers van het Reynaertgenootschap gaven advies bij de totstandkoming van het Reynaertluik, dat op families is toegespitst. Het luik werd ontwikkeld door kunsthistorica Marjan Pantjes, die ook de tekst voor de catalogus schreef.
Zie https://stedelijkmuseumalkmaar.nl/allartvaneverdingen 
Bekijk zeker: https://www.youtube.com/watch?v=UnkjINLVVG0&ab_channel=VerenigingRembrandt
 
6. ONDERTUSSEN OP ONZE FACEBOOKPAGINAVerschijnt er tijdens de Week van het Nederlands van 2 tot 9 oktober dagelijks een Reynaertcitaat:
https://www.facebook.com/reynaertgenootschap/photos/a.380746107681/1015992064...
 
Verwezen we naar de bijzonder inspirerende lezing van Mike Kestemont over verdwenen Middelnederlandse ridderromans, te zien op
https://www.knack.be/nieuws/belgie/was-er-ooit-een-vlaamse-shakespeare/video-normal-1785943.html

Wezen we naar de Reynaertlezing van Veerle Uyttersprot (UGent) in het Gentse STAM over ‘Rebellie in de Gentse letteren’ op 7 oktober met als centrale teksten de twaalfde-eeuwse Ysengrimus en de dertiende-eeuwse Van den vos Reynaerde.
https://stamgent.be/nl_be/evenementen/lezing-rebellie-7okt

Linken we naar het artikel van Jan Nijen Twilhaar over ‘Dubbele genitiefconstructies in het Middelnederlands en het Oudsaksisch’ op Neerlandistiek.nl met een titel die naar een Reynaertzin verwijst: ‘Doe sprac Grimbeert die das, die Reynaerts broeder sone was’
https://neerlandistiek.nl/2021/10/dubbele-genitiefconstructies-in-het-oud-en-middelnederlands/?fbclid=IwAR02Ck7Ix5ZoDB5Z8QI40MBB53nZGKd5_Bp5ig9IJxJ_F-YquSgf8mrXVIo
 
TOT SLOTOnze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be

Categorie: