You are here

e-brief nr. 5

Wij sturen u graag opnieuw een korte e-brief. Nummer 2020-05 van het Reynaertgenootschap bestaat uit een tweede reeks linkjes naar reynaerdiana in maanden waarin niets nog evident is. Wij wensen u veel lees- en klikplezier. En hou het veilig.

1. BLIJF IN UW MALPERTUUS – REEKS 2 
https://www.toneelhuis.be/nl/huistoneel/van-den-vos/
Herbekijk Van den vos van FC Bergman. Een aanrader. Bekijk op dezelfde site ook de integrale versie van Van den vos voorzien van audiodescriptie door Marie Vinck, Stef Aerts en Thomas Verstraeten: de makers becommentariëren de volledige voorstelling door te vertellen over hun keuzes tijdens het creatieproces. Vijf sterren!
 
https://www.delpher.nl/
Zoek Reynaertartikelen in ruim 100 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.
 
https://www.letterenhuis.be/nl/pagina/het-lijsternest
Bezoek het schrijvershuis van Reynaertauteur Stijn Streuvels digitaal.
 
https://www.consciencebibliotheek.be/nl/de-erfgoedbibliotheek-bij-u-thuis
De twee vorige linkjes kon u vinden op het online Letterenhuis. Laat uzelf verrassen door de tientallen interessante ingangen tot formidabele collecties.
 
https://www.youtube.com/watch?v=6Sr8np3Xj_U
Een korte introductie op de Reynaertmaterie door Bas Jongelen (via Neerlandistiek.nl).
 
https://stichting-handboekbinden.eu/aanmelden_nieuws/catalogus-van-de-vos-reynaerde-digitaal-beschikbaar/#iLightbox[gallery3856]/0
De Reynaertcatalogus van de Stichting Handboekbinden zelf downloaden, printen en dan … inbinden.

2. REYNAERTPUBLICATIES
Enkele weken geleden verscheen een herdruk van de Reynaertvertaling Ard Posthuma bij Uitgeverij kleine Uil.  Op de site van de uitgeverij lezen we: ‘De fabelachtige vertaling van Ard Posthuma is met deze editie eindelijk weer leverbaar en staat naast de oorspronkelijke tekst uit het Comburgse handschrift. Ard Posthuma maakte hooggeprezen vertalingen van klassiekers zoals Faust van Johann Wolfgang Goethe, De graal van Chrétien de Troyes, maar hij vertaalt ook moderne auteurs als Christian Kracht en Ingo Schulze.’ Zie https://www.kleineuil.nl/proza/reynaert-de-vos-details. U vindt een recensie van Marie-José Klaver op https://www.tzum.info/2020/04/recensie-reynaert-de-vos/.
Bij de vernissage van de tentoonstelling van de Reynaertboekbanden van de Stichting Handboekbinden in de Athenaeumbibliotheek in Deventer verscheen een erg fraaie catalogus. Deze is momenteel te downloaden, maar kan ook besteld worden (19,5 EUR + 5 EUR verzendingskosten in Nederland) bij de stichting, zie https://stichting-handboekbinden.eu/aanmelden_nieuws/catalogus-van-de-vos-reynaerde-digitaal-beschikbaar/
Binnenkort, in de loop van de meimaand, verschijnt bij John Benjamins in Amsterdam volume 32 van Reinardus, het jaarboek van de International Reynard Society. Vorige nummers, zie: https://www.jbe-platform.com/content/journals/15699951/31/1
 
3. REYNAERT IN BOEKBANDEN
Op schrikkeldag 29 februari 2020 opende de stichting Handboekbinden in de Athenaeumbibliotheek van Deventer de grootste boekbindersexpositie van het jaar: ‘De vos Reynaerde te kijk gezet in 64 boekbanden’. Vanwege het Coronavirus werd de expo ondertussen gesloten, maar ze wordt wel tot 15 augustus verlengd en zo gauw de omstandigheden het toelaten weer geopend voor bezoek.
64 boekbinders hebben een moderne editie van Van den vos Reynaerde met de tekst van Walter Verniers en illustraties van Wim de Cock, Gustave van de Woestyne en Henri Van Straten en gedrukt door Atelier De Ganzenweide uit Uithoorn (bij Amsterdam) i.s.m. het Reynaertgenootschap op een nieuwe, unieke wijze vormgegeven. Alle boeken hebben dezelfde authentieke inhoud, maar ieder boek heeft een bijzondere met de handgemaakte boekband. De banden laten een bijzondere mix van klassieke en hedendaagse handgebonden boeken zien, een onverwachte verzameling die bijzonder de moeite waard is voor de ware boekenliefhebber.
Naar aanleiding van de opening werd in de bibliotheek van Deventer het symposium ‘Het middeleeuwse boek, meer dan alleen inhoud’ georganiseerd (org. stichting Handboekbinden i.s.m. de Bibliotheek Deventer). De sprekers waren em. prof. Dr. Jos A.A.M. Biemans (UvA) (‘Eenheid in verscheidenheid’), drs. Astrid Beckers-Enderman (‘Bijzondere boekvormen in de Middeleeuwen’) en dr. Rik van Daele (‘Reynaerd hadde so menich huus’).
 
4. REYNAERT-KAMISHIBAI
De nieuwe Reynaert-kamishibai (een kamishibai is een Japans verteltheatertje) van het Reynaertgenootschap is op 25 exemplaren geleverd. De exemplaren worden door het Reynaertgenootschap gratis bezorgd aan alle bibliotheken van de gemeenten die deel uitmaken van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert en aan de bibliotheek van de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas, partner in dit project. Collega Hilde Reyniers en beeldend kunstenares Ilse Praet zorgden voor een knap verteltheaterstuk. Voor de voorstelling van het project is het wachten tot we ons weer vrijer kunnen bewegen.
 
5. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be

Categorie: