You are here

e-brief nr. 1

Wij sturen u graag e-brief 2020-01 van het Reynaertgenootschap. Wij wensen u veel lees- en klikplezier.
 
1. 28ste HERMAN HEYSE-LEZING HANDELT OVER ‘BEESTIGE TAALKRONKELS’
Op zaterdag 15 februari 2020 om 20 uur vindt in het oud-stationsgebouw (Spoorwegwegel 1) in Stekene de 28ste Herman Heyselezing plaats. De lezing wordt georganiseerd door de heemkundige kring d’Euzie vzw en het Reynaertgenootschap ter ere van en in nagedachtenis aan Herman Heyse (1937-1992), medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’Euzie. Er worden bij voorkeur onderwerpen behandeld die Herman Heyse na aan het hart lagen. De lezing is gratis. Nadien wordt aan de aanwezigen een receptie aangeboden. Gastspreker van de editie 2020 is historica en taalliefhebber Tine Caljon. Zij heeft het over ‘Beestige Taalkronkels’.  Op welke manier verrijken grote en kleine dieren onze woordenschat? Waarom zitten we met een kater en schieten we een kemel? En zij maakt – hoe kan het ook anders – enkele zijsprongetjes naar personages uit het Reynaertverhaal.
 
2. LEZING: JOHANNA EN MARGARETHA DOOR THERA COPPENS
Op zondag 16 februari om 10.30 uur presenteert de Bib Sint-Niklaas (Hendrik Heymanplein 3) een lezing van de Nederlandse auteur Thera Coppens, die eind vorig jaar haar boek publiceerde over de Vlaamse gravinnen uit de tijd van de vos Reynaerde. In Johanna en Margaretha dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek. Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk. Maar als stammoeder van de nieuwe dynastie werkt haar wezen door in de middeleeuwse geschiedenis van de Lage Landen. De lezing is gratis.  Inschrijven: bibpubliekswerking@sint-niklaas.be of: 03 778 34 00.
 
3. VOSSENRIDDER GASTON DURNEZ OVERLEDEN
Op 22 november 2019 verloor de Orde van de Vossenstaart een van zijn meest erudiete, eminente en meest gevatte en beminnelijke leden. Gaston Durnez, journalist, essayist, dichter en cursiefjesschrijver werd 91. Durnez werd samen met bibliofiel Wim Gielen in 1994 opgenomen als ridder in de Orde van de Vossenstaart. Meer dan eens hield hij in kasteel Wissekerke in Bazel of op de Reynaertzolder in de Spaanse getijdenmolen in Rupelmonde een korte, uiterst gevatte, reynaerdiaanse toespraak. Voor het Reynaertgenootschap en d’Euzie hield hij in 2001 in Stekene de negende Herman Heyselezing over ‘De activistische Reynaertbewerking Boudewijn in het gehele oeuvre van Timmermans’. Felix Timmermans. Een biografie (2000) was een van zijn grote monografieën. Mooi autobiografische werken van Durnez  zijn: Vroeger waren wij veel jonger (2008) en De bolhoed van mijn vader (2015). Gaston Durnez was initiatiefnemer en redacteur van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. En ja, hij waagde zich wel eens aan een reynaerdiaanse tekst.
Durnez werd in 1928 in Wervik geboren en was de zevende zoon van een arbeidersgezin met elf kinderen. In zijn jeugd maakte hij kennis met de Katholieke Arbeiders Jeugd van kanunnik Jozef Cardijn. ‘In de KAJ kregen wij lessen over zelfbewustzijn en dat was voor ons totaal nieuw. En natuurlijk werden ons ook die drie fameuze woorden van Cardijn in het hoofd geprent: zien, oordelen, handelen. Dat zijn trouwens de principes die ook elke journalist voor ogen zou moeten houden, in die volgorde’, zei Durnez daarover in Actief, het blad van de Gezinsbond, in 2011.

In 1943 ging de 15-jarige jongeman gaan werken als typist bij Belga. Op 1 mei 1945 begon hij als journalist bij De Nieuwe Standaard en in 1953 werd hij redacteur bij De Standaard/Het Nieuwsblad.
Mia Doornaert schreef in De Standaard een mooie hommage aan deze beminnelijke man.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20191127_04740978
 
4. UITKIJKEN NAAR 15 FEBRUARI
Eerder konden we u al melden dat het ‘Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland’ op de Longlist ‘Wandelroute van het Jaar 2020’ stond. Ondertussen blijft alleen nog een shortlist over (met nog drie van de zes kandidaten) en maakt deze vernieuwde uitgave, die gebaseerd is op het door het Reynaertgenootschap in 1991 (in Het Land van Reynaert van Rik van Daele, Marcel Ryssen en Herman Heyse, uitgegeven door het Davidsfonds; zie https://www.dbnl.org/tekst/dael009land01_01/) gepubliceerde Reynaertlangeafstandswandelpad.  Op 15 februari volgt de ontknoping, als de jury op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, het grootste indoor event voor fietsers en wandelaars ter wereld, de winnaar bekendmaakt.

In de uitverkiezing van de beste wandelroute in de Benelux gaat het vooral om trajecten die nieuw of recentelijk ingrijpend gewijzigd zijn. Een jury van ervaren wandelaars gaat elk jaar op pad om routes te testen aan de hand van criteria als bewegwijzering, landschap, ondergrond etc. In 2019 werd het Romeinse Limespad uitverkozen als winnaar van de Wandelroute van het Jaar 2019.

De ‘Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland’ is een grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR, die loopt van Lokeren doorheen het Waasland naar het Zeeuws-Vlaamse Hulst. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. Het pad is daarenboven nu in beide richtingen beschreven. De nieuwe gids telt 134 pagina’s. Info: www.groteroutepaden.be (ook met gps-track). 
 
5. TERUGBLIK: TIECELIJN 32 VOORGESTELD
Op zondag 15 november waren ruim 100 literatuurliefhebbers aanwezig in de Bib van Sint-Niklaas voor de presentatie van Tiecelijn 32. Jaarboek 12 van het Reynaertgenootschap. De Sint-Niklase schepen van Cultuur Filip Baeyens opende, voorzitter Yvan de Maesschalck keek naar de toekomst en hoofdredacteur Rik van Daele stelde het nieuwe jaarboek (352 p.) voor.  Niels Schalley, projectcoördinator bij de Phoebus Foundation, hield de gelegenheidstoespraak over ‘Kreupele bisschoppen, geuzenemblemen en lepralijders. Vossenstaartenproblematiek in de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden (circa 1550-1600)’. De nieuwe Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op http://www.reynaertgenootschap.be/files/Tiecelijn_jaarboek%202019.pdf.

Tijdens de voorstelling las Paul Demets zijn ‘plattelandsgedicht’ Opsporingsbericht voor. Dit gedicht, dat in Tiecelijn 32 werd besproken door Yvan de Maesschalck, is opgenomen in Demets’ nieuwe dichtbundel De aangelanden, die op dinsdag 28 januari in Gent wordt voorgesteld (zie https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/boekvoorstelling-de-aangelanden-paul-demets/0e8f456b-1f4d-498a-ade6-83688f94227f).
 
6. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: 
http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be