You are here

e-brief nr. 4

Wij sturen u graag e-brief 2019-04 van het Reynaertgenootschap. Wij wensen u veel lees- en klikplezier en een mooie vakantie.
 
1. ZELF EEN REYNAERTBOEK (LATEN) INBINDEN 
De Stichting Handboekbinden riep 2019 uit tot het jaar van het middeleeuwse boek. Het Atelier De Ganzenweide van Rob Koch verzorgde daarom (met medewerking van het Reynaertgenootschap) een nieuwe druk van de Reynaerthertaling van Walter Verniers met meer dan zeventig illustraties van Gustave van de Woestyne, Henri van Straten en Wim de Cock, evenwel enkel de losse katernen. Het resultaat is een parel. Handboekbinders worden zo uitgedaagd om zelf een mooi boek te (laten) maken met een knipoog naar de middeleeuwen. Boekenliefhebbers die geen boekbinder kennen, worden door de stichting graag op weg geholpen.
Het boek telt 20 katernen. Het schoongesneden formaat is 144 x 235 mm; de stapel katernen is zo’n 36 mm dik, vóór garenopdikking natuurlijk, een robuust boek. De katernen zijn te verkrijgen via de Stichting Handboekbinden; de prijs is 35 EUR, maar voor donateurs van de SHB en voor leden/abonnees van het Reynaertgenootschap is de prijs 27,50 EUR. De bijdrage in de verzendkosten bedraagt 10 EUR, maar de boeken zijn op verschillende locaties op te halen zonder verzendkosten. 
De uniek gebonden boeken zullen worden getoond op een tentoonstelling in Deventer in de Atheneum Bibliotheek en later in België (nadere berichtgeving zal nog volgen). Alle binders van het boek kunnen exemplaar inzenden voor de tentoonstelling. Foto’s van het boek zullen worden opgenomen in een catalogus en iedereen krijgt het eigen boek terug na de tentoonstellingen. Vragen: info@stichting-handboekbinden.eu. Het bestelformulier en bijkomende info zijn te vinden op https://stichting-handboekbinden.eu/aanmelden_nieuws/katernen-van-den-vos-reynaerde-binden-met-een-knipoog-naar-de-middeleeuwen/.
 
2. COLLOQUIUM INTERNATIONAL REYNARD SOCIETY IN PRAAG 
Op donderdag 11 juli opent aan de Karelsuniversiteit in Praag het 23ste colloquium van de International Reynard Society. Het programma vindt u op http://seminaire.ff.cuni.cz/reinardus2019/programme.html. Diverse leden van het Reynaertgenootschap, Hans Rijns, Rik van Daele, Baudouin van den Abeele en Paul Wackers, zullen er spreken. Reynaerdiaanse lezingen zijn er o.a. van Rik van Daele (‘VOSSEN. An expedition in the modern land of Reynard in 2018‘, Paul Wackers (‘Van den vos Reynaerde in nationalistic and in European perspective’), Irmgard Fuchs (‘Formen der Machtausübung in Reinhart Fuchs, Van den vos Reynaerde und Reinaerts Historie’), Yasufumi Takana, ‘Qui poursuit Renart? (RenR, vv. 5921 sq.)’, Elina Suomela-Härmä, ‘Les incipit du Roman de Renart’ en Mara Calloni, ‘L‘utilisation des structures narratives dans l‘analyse de l‘histoire génétique du texte: le cas de l‘anthropomorphisme dans la deuxième section de la branche XIème du Roman de Renart’. Een verslag van het colloquium verschijnt in de volgende Tiecelijn
 
3. ‘VOSSENKUNST’ VAN KAREN OGER IN BOMMENVRIJ IN NIEUWPOORT 
Kunstenares Karen Oger is de kleindochter van Mart Liebrecht, de regisseur van het eerste
Reynaertspel op de Grote Markt van Sint-Niklaas (1973). Het verhaal heeft in haar kindertijd een belangrijke rol gespeeld en is heel aanwezig in haar artistieke projecten. Momenteel werkt ze aan een complexe installatie: rond een berg, zelf opgeraapt blauw afval, hangen kranten waarvan de foto’s overschilderd zijn met de dieren uit het Reynaertverhaal. Door de gezichten op de foto’s te overschilderen met de dieren uit het verhaal, confronteert de kunstenares de toeschouwers met hun kleinmenselijke karaktertrekken. De berg blauw afval is een metafoor voor de puinhoop die de mens – door afgunst, agressie, egoïsme, luiheid, ijdelheid en hebzucht – van de wereld maakt. Deze karaktertrekken typeren de mens waardoor de berg vermoedelijk zal blijven groeien, net zoals de hoeveelheid bewerkte kranten.
Oger heeft de ambitie het project eerst in de Vlaamse kustgemeenten tentoon te stellen.
Na De Panne staat het project van 18 juli tot 18 augustus in de exporuimte Bommenvrij in Nieuwpoort (Schoolstraat 48). De tentoonstelling is op donderdag en vrijdag te bezoeken van 14 tot 17 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur Aan de feestelijke opening op 21 juli gaat een ontdekkingswandeling vooraf. Deze begint om 14 uur en vertrekt vanuit Bommenvrij. Aansluitend (16 uur) volgt de vernissage ingeleid door Benedict Vandaele. Voor deze middag hoeft u zich niet in te schrijven, deelnemen is gratis. Zie ook: http://www.karenoger.be.
 
4. WIJZE LESSEN VAN DE VOS
‘Vos 8 is de dagdromer van de groep, zijn medevossen nemen hem nooit helemaal serieus. Totdat hij zichzelf iets bijzonders leert. Avond aan avond luistert hij buiten een raam stiekem naar verhaaltjes voor het slapengaan. Net zo lang tot ook hij ‘mensuhtaal’ spreekt. Dankzij de taal raakt hij mateloos gefascineerd door de wereld van de mensen. Maar wanneer hun boeiende nieuwe winkelcentrum de leefwereld van de vossen bedreigt, besluit hij dat het tijd is om in actie te komen.’
De meningen over dit fijne boekje lopen uiteen. Van euforisch tot kritisch: ‘Veertien jaar vóór zijn Booker-prijs winnende “Lincoln in de bardo” bracht George Saunders dit geïllustreerde fabeltje al eens uit. Ondanks leuke woordspelingen en de sympathieke boodschap – mensen zijn talentrijk, maar niet aardig – blijkt Saunders geen Aesopus of Tellegen. En 53 paaginaas furkeerde spel ling is werreke.’ (Humo). Mag in geen enkele vossencollectie ontbreken … Meer info: https://www.singeluitgeverijen.nl/de-geus/boek/vos-8/
 
5. HARMONIE DE TOEKOMST CONCERTEERT 
Op zondag 6 oktober 2019 organiseert de Sint-Niklase Harmonie De Toekomst haar jaarlijkse schouwburgconcert met als thema ‘Er was eens …’ onder leiding van dirigent Henri de Roeck. De drie uit te voeren werken worden gebracht in een combinatie van woord en muziek: De fabel van de krekel en de mier, De gelaarsde kat en Reynaert de vos. Het Reynaertwerk (van ca tien minuten) is van de hand van Kevin Houben. Het Reynaertgenootschap had reeds een korte ontmoeting met alle uitvoerders, die een exemplaar van Vossensprongen ontvingen en naar een korte vertelling van het Reynaertverhaal luisterden.
U vindt op Youtube reeds diverse uitvoeringen van dit werk van Houben, bijvoorbeeld https://www.youtube.com/watch?v=9TUR-fQgBOY. Meer info over de ticketverkoop binnenkort op http://wordpress.hdetoekomst.be/.
 
6. DIALECTENSYMPOSIUM
Op 17 mei jl. organiseerden de Bib Sint-Niklaas en de Erfgoedcel Waasland een colloquium over de dialecten in het Waasland. Het Reynaertgenootschap was een van de mede-organistoren en coördineerde de intermezzi tussen de lezingen. Frans de Schepper vertolkte de Bruunscène in de versie van George Sponselee in het Hulsters en Eddy Levis las de Tibeertscène voor uit zijn eigen bewerking in het Gents. Marcella Piessens bracht als afsluiter twee Reynaertvertellingen in het Sinnekloases van Jef Burm. Eerst beluisterde het publiek de fabel van de vos en de raaf (Reinaert en de Raaf) en vervolgens In ’t Zwijgershoekske – over de wolf en de vos). De fabel over de kaas is in de originele versie te beluisteren via https://www.youtube.com/watch?v=DutI9KQLRIM (na 9:00).
Meer info over het colloquium: http://www.erfgoedcelwaasland.be/zooegezeed-symposium-over-de-wase-dialecten-vroeger-nu-en-morgen/ .
  
7. UITSMIJTER
Weinig geweten over de Sint-Maartensvogel...
Cabaretier Begijn le Bleu is ook een birdnerd en birdwatcher. Hij was meteen geïnteresseerd in de Sint-Maartensvogel uit de Reynaert. Hij legde zijn oor te luisteren en heeft op zijn speurtocht naar deze literaire vogel al veel meningen gehoord. We laten hem aan het woord. ‘Vogelnamen varieerden van streek tot streek, misschien zelfs een fictieve naam in een verhaal verwerkt. Soms kom je ze tegen in schilderijen maar dat waren vaak opgezette exemplaren uit het buitenland en dan weet je nog niks over hun naam of verspreiding. Onderzoek naar aanwezige soorten in een land of gebied kunnen gedaan worden aan de hand van eeuwenoude, herontdekte mestputten waar botjes werden gevonden en zo geïdentificeerd.
Wat wel is ... Ik stond onlangs naar een blauwe kiekendief in Waals-Brabant te turen met een Waalse collega. Ze zei: ‘Un Busard Saint-Martin!’ Eerlijk waar! Zullen we het maar op een blauwe kiekendief houden dan? In bijlage een foto van een mannetje blauwe kiekendief.’
Wij bezorgen onze lezers niet de foto maar wel een linkje naar de site van Natuurpunt (https://www.natuurpunt.be/pagina/blauwe-kiekendief) en naar de podcast van Begijn (http://begijnlebleu.be/fwiet-fwiet-19/).
 
8. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be