You are here

e-brief nr. 2

Wij sturen u graag e-brief 2019-02 van het Reynaertgenootschap. In het begin van de lente focussen we ons op het nieuwe toeristische seizoen met een nieuwe Reynaertautoroute, een nieuwe uitgave van het Reynaertlangeafstandswandelpad van de vzw Grote Routepaden en prachtig gerestaureerde Reynaertbanken in onder andere Belsele en De Klinge. In de paasvakantie kunt u de vos volgen tijdens een afval-raap-wandeling, een jeugdfilm en vossenliefhebbers hebben heel wat leuke zaken om te lezen. Wij wensen u veel lees- en klikplezier.
 
1. NIEUWE EDITIE VAN DE STREEK-GR
In 1991 publiceerden Rik van Daele, Herman Heyse en Marcel Ryssen Het land van Reynaert bij uitgeverij Davidsfonds (digitaal beschikbaar op https://www.dbnl.org/tekst/dael009land01_01/). Na een Reynaertautoroute stippelden de auteurs in een tweede luikje een Reynaertlangeafstandswandelpad tussen Hulst en Bazel uit. Dit 103 km lange wandelpad in werd 1998 geadopteerd en lichtjes aangepast door de vzw de Grote Routepaden, die er een streek-GR van maakte, die prachtig werd onderhouden, bewegwijzerd in roodgeel en van een brochure werd voorzien. Na meer dan twintig jaar was het tijd om deze route te herwerken. De nieuwe route kreeg een groot verlengstuk tussen Lokeren-Waasmunster en Temse, werd heropgefrist en werd uitgegeven in een nieuwe publicatie (15 EUR). Nieuw is dat alle stukken van het traject in twee richtingen staan beschreven. Alle info, foto’s en informatie om de gids te bestellen op 
https://www.groteroutepaden.be/nl/route/81/streek-gr-waas--en-reynaertland.html.
Het Reynaertgenootschap wenst de medewerkers van de vzw GR te feliciteren en afscheidnemend voorzitter Gie Bernaert te danken voor de fijne samenwerking.
 
2. NIEUWE REYNAERTAUTOROUTE BEWEGWIJZERD 
In het kader van toegankelijkheid (autotoerisme voor mensen die minder mobiel zijn) werden de Reynaertroute en de Reynaertroute-Zuid de voorbije maanden omgevormd tot één nieuwe, bewegwijzerde Reynaertroute. De route werd voorlopig nog niet beschreven, maar wordt toegankelijk gemaakt via de website van Toerisme Oost-Vlaanderen (waar je het traject als pdf kan downloaden); zie https://www.tov.be/nl/stapaf-autoroutes.
 
3. VERNIEUWDE REYNAERTBANKEN IN BELSELE EN DE KLINGE   
In recente maanden werden drie van de zeven historische Reynaertbanken van de Reynaertroute uit 1955 gerestaureerd. De eerste vindt u in Nieuw-Namen, de tweede in De Klinge (https://www.hln.be/regio/sint-gillis-waas/reynaertbank-in-ere-hersteld~a78b5cf0/) en de derde in het centrum van Belsele. Binnen de schoot van het Intergemeentelijk Project Het land van Reynaert werd eerder deze week beslist een inventaris van alle Reynaertbanken op te maken, waardoor we een zicht krijgen op de geschiedenis van dit merkwaardig literair erfgoed. Waar anders vinden we in de publieke ruimte nog sporen van een vroeger taalstadium, hier het Middelnederlands, in een modern jasje terug?
 
4. DE GROTE BOZE VOS IN BEVEREN
De grote boze vos van Patrick Imbert & Benjamin Renner is een familiefilm voor de allerjongsten (+5). U kunt hem gaan bekijken in cultuurcentrum Ter Vesten in Beveren op donderdag 11 april om 15 uur. Zie https://www.tervesten.be/familie/de-grote-boze-vos.

Regisseur en illustrator Benjamin Renner is vooral bekend van de Oscargenomineerde animatieprent 'Ernest & Celestine'. Samen met coregisseur Patrick Imbert en coschrijver Jean Regnaud tekende hij in 2017 de adaptatie van zijn eigen strip, over een vos die worstelt met zijn identiteit als vleeseter. De film is opgezet als een triptiek, bestaande uit drie hilarische en hartverwarmende dierenverhalen die zich afspelen op een Franse boerderij. Zo besluit de listige vos om eieren uit te broeden, maar vervolgens legt hij zich helemaal neer bij zijn verworven rol als surrogaatouder. Andere personages zijn een ooievaar die te lui is om een baby af te leveren, een eend die niet weet hoe hij moet zwemmen en een hagedis die plots Mandarijn blijkt te spreken. Lach je een breuk met al dat (on)gedierte, en laat je verleiden door de mooie, met de hand getekende animatiestijl die Renners illustraties erg trouw blijft. In de Nederlandstalige versie herkent u de stemmen van o.a. Ruth Beeckmans en Gène Bervoets (Bron: A.I. op https://www.filmfestival.be/nl/archief/festival-edities/de-grote-boze-vos/18-1886).

Na het zorgeloos schateren zijn er diverse activiteiten voorzien: fotoshoot in het decor van de film, dierenverhalen door Freddy Poeck, kindergrime, knutselen met De groene duizendpoot en pannenkoeken als dessert! In samenwerking met: OKRA-Academie, FRAGMA13, Gezinsraad Beveren en Vakantietoppers. Plaatsen zijn beperkt, vooraf reserveren wordt aanbevolen.
 
5. DE VOSSENBROERTJES OP HET PODIUM BIJ COMPAGNIE GORILLA
Wij wisten hier niks van.
Mama heeft daar nooit iets over verteld.
Mama heeft andere dingen verteld.
Heeft mama dan gelogen?
Ja, die heeft ons bedrogen.
Is papa dan geen held?
Nee. Papa is geen held.
Maar alles wat papa heeft misdaan,
heeft hij met een grondige reden gedaan.
Dat heeft mama juist verteld.
Wie moeten we geloven? Wat is waar?
Dat papa hier niet meer is, dat is waar.

Reynaert De Vos is reeds jaren verbannen. Rein en Rosseel, rekels van het zuiverste water, willen niets liever dan hun vader leren kennen. Hun zoektocht naar de waarheid over hun vader ligt bezaaid met ondeugende vossenstreken. En dit onder het toeziende oog van hun zorgzame moeder Hermeline en de gewettigde Bruun de Beer. Het rechte pad was nog nooit zo ver weg.

Deze jeugdvoorstelling (+7) van Compagnie Gorilla is een bewerking van het bekroonde boek Verhalen over de Vossenbroertjes van Lida Dijkstra. En eert het vertellen van verhalen.
Meer info, de speellijst en de trailer via https://www.thassos.be/ons-aanbod/id/549/de-vossenbroertjes. In de paasvakantie is ze te zien in Kontich (10 april) en Nieuwpoort (13 april).
 
6. REYNAERTVERTELLING IN BC DE DUINPANNE IN DE PAASVAKANTIE
In een vorig e-zine stelden we het Reynaertwerk voor van Karen Oger, kleindochter van regisseur Mark Liebrecht, die het eerste Reynaertspel in Sint-Niklaas in 1973 vorm gaf. De vos is op een bijzondere manier aanwezig in de meeste van haar artistieke projecten. Een ervan is een complexe installatie waarin een berg, zelf opgeraapt blauw afval centraal ligt (een metafoor voor de puinhoop die de mens - door afgunst, agressie, egoïsme, luiheid, ijdelheid en hebzucht - van de wereld maakt) met daarrond kranten waarvan de foto’s overschilderd zijn met de dieren uit het Reynaertverhaal. Van 2 tot 22 april 2019 staat het project opgesteld in het Bezoekerscentrum Duinpanne (Olmendreef 2) in De Panne. Op 10 en 14 april kunnen geïnteresseerden deelnemen aan twee afval-raap-wandelingen (ca 5 km). Tijdens de wandeling van zondag 14 april is Rik van Daele als Reynaertverteller aanwezig. De tentoonstelling is van 2 tot 22 april alle dagen te bezoeken van 10 tot 18u. De wandeling start telkens om 14u aan het Leopold I Monument, Leopold I Esplanade in De Panne en eindigt in het BC Duinpanne waar de deelnemers het opgeraapte blauwe afval op de reeds tentoongestelde berg kunnen leggen. Deelnemers brengen zelf handschoenen mee. Info op http://www.karenoger.be/portfolio/fotografie en https://www.west-vlaanderen.be/activiteit/vossenkunst.
 
7. WEER EEN VOSSENSTRIP: Dottore Renardo al Dente
In een ver verleden (1997) vervaardigde drs. L.E.O. Faes het stripboek Reynaerts wraak, waarin hij uiteenzette dat zijns inziens het dierenepos Van den vos Reynaerde geen schelmenroman is, zoals velen beweren. Hij opperde dat het verhaal een wraakroman is: Reynaert neemt op gruwelijke wijze wraak op koning Nobel en zijn trawanten omdat ze zijn vader hebben vermoord. Zelfs de Nederlandse kwaliteitskrant NRC Handelsblad besteedde indertijd ruim aandacht aan de uitgave. Deze strip werd eerst in afleveringen in Tiecelijn gepubliceerd.

In de strip De moordenaars van Malpertuus (2017) wordt voortgeborduurd op de theorie dat Reynaert zijn euveldaden bedreef om de dood van zijn vader te wreken.

Onlangs verscheen bij de beroemde stripboekenuitgeverij Bonte uit Brugge een nieuw vossenverhaal van Faes’ hand: Dottore Renardo al Dente. De vos Renardo, de hoofdpersoon, is een rondtrekkende kwakzalver die in de Gouden Eeuw op kermissen tanden en kiezen trekt. Ondertussen beleeft hij allerlei avonturen. Ook deze Dottore al Dente is geen gewoon stripverhaal: in de prenten zijn allerlei werken van beroemde kunstenaars verwerkt: Jeroen Bosch, Pieter Breughel, Walt Disney, Govert Flinck, Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Hyacinthe Rigaud, Van Rossem, Jan Steen, Marten Toonder, Andre Uderzo, Diego Rodriguez de Silva y Velazquez en Leonardo da Vinci. Ook dankzij hen krijgt het stripverhaal een verrassend slot.

Momenteel is drs. Faes voor het nieuwe slavernijmuseum te Amsterdam bezig met een nieuw vossenverhaal: Aaf en Rika slaven in Afrika.

Bestellen via www.bonte.be

Uitgever Peter Bonte ontving een Stripvos 2010 voor zijn verdienstelijkheid als uitgever. De Stripvos is een jaarlijkse onderscheiding van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS), de beroepsvereniging van de Vlaamse stripmakers.
 
8. UITSMIJTER
De Gentse stadsgids Dirk van Nieuwenhuyze is ervan overtuigd dat hij een sterk spoor heeft naar het gestolen paneel De rechtvaardige rechters van het Lam Gods. De dief verborg/dumpte het paneel 85 jaar geleden in een waterput vlakbij de Sint-Baafskathedraal. Zijn zoektocht naar de Gentse schat bij de Kriekeputte bracht de stadsgids op 152 passen van het Reynaertbeeld op het Sint-Baafsplein bij een waterput die perfect gepositioneerd ligt tussen de kathedraal (‘Jean’ in de afpersingsbrieven) en de arend op de Zandberg (‘oiseau’). Het parket is op de hoogte van zijn hypothese en zal deze grondig onderzoeken.

Het Reynaertgenootschap was al heel even deelgenoot van de zoektocht naar het verdwenen paneel toen het samen met d’Euzie in februari 2004 tijdens de Herman Heyselezing Karel Mortier uitnodigde.

Lees de recente argumentatie op https://radio2.be/oost-vlaanderen/rechtvaardige-rechters-verstopt-in-waterput en informatie over De rechtvaardige rechters

http://users.kbc.skynet.be/drr/Documents/drr_personages.pdf

https://vaneyckvermist.blogspot.com/p/kunstroof-van-de-eeuw.html.
 
9. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be  volg ons op Facebook |