You are here

e-brief 2017 - nr. 9

1. REINAERT DE VOS, EEN SMOELENBOEK VAN DE DIEREN

Liesbeth van Wort schreef en illustreerde Reinaert de Vos, een smoelenboek, een aantrekkelijk en toegankelijk prentenboek voor alle leeftijden. Een prima kerst- of nieuwjaarsgeschenk voor reynaerdianen. Naast krachtige en vrolijke portretten van de Reynaertdieren vind je de ingekorte versie van het Middelnederlandse verhaal. Het prentenboek volgt het oude verhaal op de voet, maar mijdt de gruwelijkheden zodat het ook voor jongere kinderen aantrekkelijk is. Zo komt het boekje tegemoet aan de vraag om het Reynaertverhaal ook voor kinderen te vertellen. Liesbeth van Wort werkte als freelance redacteur en vertaler en is als illustrator autodidact. De prenten zijn gemaakt in inkt en oliepastel. Dit smoelenboek verscheen in softcover, telt 52 bladzijden, waarvan 24 in kleur. De prijs is 14,90 euro. Het ligt bij enkele lokale boekhandels in Elburg en Zwolle, bij boekhandel Van Remortel en in het VVV-kantoor van Hulst, in de Standaard Boekhandel en ’t Oneindige Verhaal in Sint-Niklaas. Het is ook te bestellen via uitgever Boekengilde: https://www.boekengilde.nl/boekenshop/reinaert-de-vos-een-smoelenboek-van-de-dieren/. Info via de auteur: liesbethschreuder@planet.nl. Een interview met de lokale tv Elburg: https://www.loe-elburg.nl/LOETUBE.
 
2. DESTELBERGENS AFSCHEID VAN HET VOOZITTERSCHAP van HET IGP
Op een winterse tiende december nam Destelbergen afscheid van het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Het voorzitterschap 2017 werd besloten in de stijl van het voorbije jaar: fris, betrokken op de hele gemeenschap en met een kwaliteitsvolle toets. De zitting begon met de presentatie van een prachtig uitgegeven Reynaertvertaling van emeritus professor Georges de Schutter. Nadien brachten jeugdkoor Sam, Ventiel en Voice 2 lease de herneming van Door de vos geplaagd, een muzikaal Reynaertverhaal van Koenraad de Smet. Het Nieuwsblad bracht een uitstekend verslag:http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171211_03236427.
 
3. UNIEK CADEAU VOOR STEUNENDE LEDEN 2018
Het Reynaertverhaal van Georges de Schutter begon in Antwerpen, in ‘eenen couden rime’. Jarenlang werkte de vast secretaris van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (http://kantl.be/over-kantl/alle-leden/de-schutter-georges) aan een Reynaerttekst, die tot stand kwam op trein en bus tussen zijn woonplaats Destelbergen en zijn werkplek op de universitaire campus in Wilrijk. De tekst werd uitgegeven door de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg met de steun van onder andere de gemeente Destelbergen, erfgoedcel Viersprong en het Reynaertgenootschap. Het boek komt niet in het commerciële circuit. Steunende leden van het Reynaertgenootschap 2018 zullen het boek als cadeau ontvangen kort na de presentatie van Tiecelijn 31, dat op 18 november 2018 in de Bib van Sint-Niklaas wordt voorgesteld. (Noteer de datum!).
 
4. VOORSTELLING TIECELIJN 30 EN VOSSENSPRONGEN IN BEVEREN
Op 19 november presenteerde het Reynaertgenootschap de jubileumeditie Tiecelijn 30. Jaarboek 10 van het Reynaertgenootschap in het Beverse kasteel Cortewalle. Een gouden voorstelling in een gouden zaal met muziek gebracht door gouden vingers op een gouden harp door Mathilde Wauters. Gastheer Johan Smet, schepen van Cultuur, heette het gezelschap welkom en emeritus professor Frank Willaert (UAntwerpen) hield de gelegenheidstoespraak over de vos in de Walewein. Wij hopen de tekst volgend jaar te kunnen publiceren in Tiecelijn 31. Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van het Reynaertgenootschap ontvingen alle Tiecelijnabonnees een exemplaar van Vossensprongen.
Beide publicaties, Tiecelijn 30 (oplage 500 ex.) en Vossensprongen (8000 ex.) zijn gratis digitaal beschikbaar op de website van het Reynaertgenootschap.
Tiecelijn 30http://www.reynaertgenootschap.be/files/Tiecelijn%202017%20%283%29.pdf
Vossensprongenhttp://www.reynaertgenootschap.be/files/20170926VOSSENSPRONGEN-web.pdf
Foto’s van de presentatie: link.
 
5. UAntwerpen ontwikkelt online REYNAERTcursus
In het vorige e-zine las u het volledige verhaal van de Massive Open Online Course die werd opgedragen aan Frank Willaert naar aanleiding van zijn emeritaat. Wij leiden u nog even naar de sessie over de Reynaert, online vrij toegankelijk voor scholieren, leerkrachten, studenten en een breed publiek van geïnteresseerden: https://moocmnl.kantl.be/van-den-vos-reynaerde/.
 
6. UITSMIJTER
Beeldend kunstenaar Markus Bundervoet uit Zaffelare heeft in augustus 2017 het Reynaertstandbeeld van Firmin de Vos, dat in 1965 aan de kerk van Lochristi geplaatst werd, gerestaureerd. Het beeld is aangetast door de tand des tijds. Het beeld staat er dus opnieuw piekfijn bij als Lochristi begin volgend jaar het voorzitterschap van het IGP Het Land van Reynaert overneemt. Op dat moment neemt schepen van cultuur en toerisme Marie-Claire van Nieuwenhuyse de voorzittershamer van haar Destelbergense collega André de Groote over (Bron: Het Nieuwsblad, 11/08/17, zie http://m.nieuwsblad.be/cnt/bllla_03012759?_section=62146588&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb&&adh_i=2bc0e68f55892b30774099933dfeb5c0&imai=c157542d-2931-4486-9b8d-a603372b68c6&M_BT=894451120939).


7. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be