You are here

Voorstelling Tiecelijn 30 - 19/11/2017

TIECELIJN 30. JAARBOEK 10 VAN HET REYNAERTGENOOTSCHAP

Op 19 november werd in kasteel Cortewalle in Beveren het tiende jaarboek van het Reynaertgenootschap voorgesteld. 

Voor wie er niet bij kon zijn, plaatsten wij een fotoverslagje op onze Facebookpagina.

Tiecelijn viert zijn dertigste jaargang met een fraai geïllustreerd boek van 397 p., een verzorgde, gedegen, vulgariserende en wetenschappelijk verantwoorde publicatie. In totaal heeft Tiecelijn sinds 1988 al 8296 pagina’s op de teller staan. 
Jaarboek 10 bevat vier lezingen van het colloquium over de ‘Metamorfosen van een literaire vos’ (van 21 april 2017 i.k.v. 800 jaar Sint-Niklaas): van Kevin Absillis over Boudewijn van Felix Timmermans, van Kris Humbeeck over het Reynaertpoppenspel van Gerard Walschap, van Paul Wackers over het interpreteren van Van den vos Reynaerde en van Irmgard Fuchs, die Van den vos Reynaerde met de Duitse Reinhart Fuchs vergelijkt.  

Jan de Putter analyseert de Reynaertbijdragen van de Belgische premier en burgemeester van Antwerpen Camille Huysmans, vooral aan de hand van krantenknipsels. Lisanne Vroomen presenteert de resultaten van haar masterscriptie over de Reynaertbewerkingen aan de UAntwerpen. De nieuwe voorzitter van het Reynaertgenootschap, Yvan De Maesschalck, schreef een diepgravend stuk over Jij zegt het van Conny Palmen, dat ingaat op het schrijvershuwelijk van Sylvia Plath en Ted Hughes; en hij bespreekt ook drie Reynaertsonnetten van Jan Kuijper. Hans Rijns inventariseerde de fabels binnen de matière renardienne. Wilt Idema, emeritus hoogleraar Chinese Taal- en Letterkunde (Harvard), vertaalde een tekst over de oorlog van de muizen tegen de katten, een Chinees dierenverhaal in een mix van rijm en proza.

Iconografisch is dit nummer een schot in de roos. Isabel Osselaere, student Conservatie en Restauratie aan de UAntwerpen, brengt verslag uit van het restauratieproces van het Reynaertmeubel (ca 1700) van de Stedelijke Musea Sint-Niklaas. Mario Baeck gaat in op de La Fontainetaferelen in de eetzaal van het Urselineninstituut in O.-L.-V.-Waver. Hilde Reyniers kijkt terug naar Krijtvossen, een educatief project van het Reynaertgenootschap, waaraan negen Sint-Niklase basisscholen (met meer dan 500 kinderen) deelnamen.

BijlageGrootte
PDF icon uitnodiging.pdf846.1 KB