You are here

e-brief 2017 - nr. 2

Hierbij ontvangt u e-brief 2017-2 van het Reynaertgenootschap (800 Krijtvossen 800, een internationaal Reynaertcolloquium, het overlijden van Reynaertkunstenaar Georges Staes en de cd-rom Middelnederlands). Veel lees- en klikplezier.
 
1.  800 KRIJTVOSSEN 800Naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van de stad Sint-Niklaas zullen meer dan 500 leerlingen uit het basisonderwijs, hun leraren en leraressen, de leerlingen van Odisee Hogeschool en van het Forum Da Vinci onder leiding van Mijnheer Zee het Reynaertverhaal krijten op het op een na grootste marktplein van Europa.  Het gebeuren vindt plaats op vrijdagnamiddag 24 maart 2017 tussen 13 en 15 uur. Elke deelnemende klas uit het 3de of 4de leerjaar krijgt een vak waarin een toebedeelde vossenscène wordt getekend. U bent van harte welkom om het gebeuren te bekijken. Lukt dat niet, dan vindt u de sfeerbeelden nadien op onze Facebookpagina terug. We krijgen hulp van Melvin Vanderstylen, zaakvoerder van
Pretty Fly uit Sint-Niklaas. Dit bedrijf zal het spektakel vanuit een drone fotograferen. Meer info op https://www.facebook.com/events/385298098512204/ of bij h.reyniers@telenet.be.
 
2. REYNAERTCOLLOQUIUM ‘DE METAMORFOSEN VAN EEN LITERAIRE VOS’Het Reynaertgenootschap organiseert samen met het Instituut voor de Letterkunde in de Nederlanden (ISLN) van de Universiteit Antwerpen, de Artesis-Plantijn Hogeschool (Conservatorium Antwerpen), het Liberaal Archief, de Erfgoedcel Waasland, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Bibliotheca Wasiana, WARP en de stad Sint-Niklaas op vrijdag 21 april 2017 een internationaal Reynaertcolloquium. Wetenschappers uit drie landen, zullen zes lezingen presenteren waarin diverse methodologische aspecten (P. Wackers, M. Kestemont en W. Haverals en I. Fuchs) en enkele voorbeelden van de lange Nachlebung van het verhaal (K. Humbeeck, K. Absillis en J. Dewilde) worden voorgesteld. Na de lezingen en vóór de borrel verrassen de studenten van het Antwerpse conservatorium de deelnemers met een muzikaal hoogtepunt. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 EUR, een bedrag waarvoor de deelnemer de hele dag voorzien wordt van spijs en drank. Studenten en bezitters van een kansenpas betalen slechts 10 EUR. Het colloquium kadert in de viering van 800 jaar Sint-Niklaas. Het volledige programma en alle gegevens om in te schrijven vindt u op http://www.reynaertgenootschap.be/node/346 en http://www.reynaertgenootschap.be/node/347. Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@reynaertgenootschap.be. Wij hopen dat u erbij kunt zijn. Momenteel hebben reeds 50 deelnemers zich ingeschreven. Wacht dus niet te lang …
 
3. 25STE HERMAN HEYSELEZINGBijna 100 mensen woonden op 18 februari 2017 in Stekene de Herman Heyselezing bij. Yvan de Maesschalck, ondervoorzitter van het Reynaertgenootschap, sprak over De Reynaertfiguur als rolmodel? Hij analyseerde het Reynaertbeeld van diverse Reynaertonderzoekers en onderzocht nadien de strategieën die verklaren waarom de Reynaertfiguur steeds toch op een zekere populariteit kan rekenen.
 
4. GEORGES STAES OVERLEDENOp 16 februari jongstleden overleed de Beverse kunstenaar en oud-leraar beeldhouwen van de Sint-Niklase Academie voor Schone Kunsten (1961-199?) Georges Staes op 89-jarige leeftijd te Beveren. Staes creëerde diverse Reynaertbeelden, enkele fraaie Reynaertglasramen (o.a. in de gemeentehuizen van Sint-Niklaas en Stekene). Meer info vindt u in de Tiecelijnbijdrage van Christl van den Broucke uit het vorige jaarboek (Tiecelijn 29) die aan hem was gewijd http://www.reynaertgenootschap.be/files/Tiecelijn%202016_deel4_355tem472.pdf (p. 394-406) en via de tentoonstellingsbrochure uit 2009 van cultuurcentrum Ter Vesten.
 
5.  CD-ROM MIDDELNEDERLANDSOp de internetsite Neerlandistiek (en in de dagoverzichten van 4 & 5 februari 2017) meldde Dr. Willem Kuiper wat u moet doen om de cd-rom Middelnederlands gratis op uw pc te installeren. (Wij herinneren ons hoe wij de schijf vele jaren geleden voor flink wat euro’s aankochten …). Meer info vindt u op http://www.neerlandistiek.nl/2017/02/cd-rom-middelnederlands-vrij-downloadbaar/. In een tweede bijdrage http://www.neerlandistiek.nl/2017/02/korte-handleiding-cd-rom-middelnederlands/ geeft hij handige tips voor het gebruik van dit digitaal kleinood.
 
6. UITSMIJTERIn de lokale editie Waasland van Gazet van Antwerpen van 18 februari jl. verscheen een overzicht van een telling van in het verkeer gesneuvelde dieren. Wij selecteerden voor de lezer de gemeenten uit het Waasland én de stad Antwerpen. De grote aantallen in sommige gemeenten zijn te verklaren door de aanwezigheid van snelwegen. Als de lijst iets bewijst, dan is het dat de vos terug in ‘waes, int soete lant’ (A 2257) is. Pijnlijk is dan weer dat het verkeer in de regio ruim 50 vossenslachtoffers maakte.

‘Beveren is een kerkhof voor konijnen, in Lokeren sneuvelen er veel padden. Een overzicht van de gemeenten in onze regio, met de meest voorkomende slachtoffers en enkele opvallende diersoorten.

Antwerpen: 139 slachtoffers gerapporteerd: onder meer 21 vossen, 1 ree en 7 steenmarters.
Beveren: 92 (meeste rond E34): 23 konijnen, 19 vossen, 9 bunzings, 6 egels, 5 rugstreeppadden, 2 kieviten en 2 kerkuilen.
Kruibeke: 5: 2 scholeksters, 1 vos, 1 fazant, 1 mol.
Lokeren: 42 (vooral op E17): 12 padden, 3 blauwe reigers, 3 bunzings, 3 dassen en 1 ree.
Moerbeke: 12 (vooral in Molenstraat): onder meer 2 egels, 2 fazanten, 1 mol, 1 vos, 1 buizerd.
Sint-Gillis-Waas: 10 (vooral op E34): onder meer 4 egels, 2 kerkuilen, 2 vossen en 1 huiskat.
Sint-Niklaas: 13: onder meer 4 egels, 1 houtduif, 1 steenmarter, 1 Turkse tortel, 1 rode eekhoorn en 1 hert.
Stekene: 14 (vrijwel allemaal op E34): onder meer 6 vossen, 3 bunzings, 2 kerkuilen en een houtduif.
Temse: 19: onder meer 4 houtduiven, 3 huiskatten, 3 fazanten en 2 eksters.
Waasmunster: 14: onder meer 3 rode eekhoorns, 2 vossen, 2 konijnen, 1 kip, 1 bosuil, 1 buizerd.
Wie de intrigerende wereld van de waarneming en tellingen van verongelukte dieren verder wilt verkennen en wilt opsporen waar de 861 dodelijke vossenverkeersslachtoffers in België vielen, kan doorklikken naar de website Dieren onder wielen en https://waarnemingen.be/vs/start.
 
7. TOT SLOTOnze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be