You are here

e-brief 2017 - nr. 1

Hierbij leest u e-brief 2017-1 van het Reynaertgenootschap (met info over het nieuwe jaarboek, de Herman Heyselezing 2017, een internationaal Reynaertcolloquium en 800 Krijtvossen 800 in Sint-Niklaas). Veel lees- en klikplezier.

1.  HET NIEUWE TIECELIJNJAARBOEK METEEN DIGITAAL

Op 4 december waren 110 mensen aanwezig bij de presentatie van Tiecelijn 29. Jaarboek 9 van het Reynaertgenootschap. U kunt het nieuwe jaarboek (470 pagina’s, met bijdragen van 22 auteurs) volledig digitaal lezen op de site van het Reynaertgenootschap. De perstekst vindt u hier.

2. REYNAERTCOLLOQUIUM ‘DE METAMORFOSEN VAN EEN LITERAIRE VOS’

Het Reynaertgenootschap organiseert samen met het Instituut voor de Letterkunde in de Nederlanden (ISLN) van de Universiteit Antwerpen, de Artesis-Plantijn Hogeschool (Conservatorium Antwerpen), het Liberaal Archief, de Erfgoedcel Waasland, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Bibliotheca Wasiana, WARP en de stad Sint-Niklaas op vrijdag 21 april 2017 een internationaal Reynaertcolloquium. Wetenschappers uit drie landen, van vier verschillende instellingen, zullen zes lezingen presenteren waarin diverse methodologische aspecten (P. Wackers, M. Kestemont en W. Haverals en I. Fuchs) en enkele voorbeelden van de lange Nachlebung van het verhaal (K. Humbeeck, K. Absillis en J. Dewilde) worden voorgesteld. Na de lezingen en vóór de borrel verrassen de studenten van het Antwerpse conservatorium de deelnemers met een muzikaal hoogtepunt. Het inschrijvingsgeld bedraagt 15 EUR, een bedrag waarvoor de deelnemer de hele dag voorzien wordt van spijs en drank. Studenten betalen slechts 10 EUR. Het colloquium kadert in de viering van 800 jaar Sint-Niklaas. Het volledige programma en alle gegevens om in te schrijven vindt u op http://www.reynaertgenootschap.be/node/346 enhttp://www.reynaertgenootschap.be/node/347. Inschrijven kan door een mail te sturen naarinfo@reynaertgenootschap.be. Wij hopen dat u erbij kunt zijn.

3. 800 KRIJTVOSSEN 800

In 2017 viert de stad Sint-Niklaas haar 800-jarig bestaan en dat wordt uitgebreid in de kijker gezet. Een van de projecten is een poging om meer dan 500 kinderen uit de tweede graad van het basisonderwijs een scène uit de Reynaert te laten krijten op de Grote Markt van Sint-Niklaas op vrijdagnamiddag 24 maart 2017 tussen 13 en 15 uur. Elke deelnemende klas uit het 3de of 4de leerjaar krijgt een vak waarin een toebedeelde vossenscène wordt getekend met krijt met de hulp van de leerlingen van het Forum Da Vinci. Aan dit gebeuren ging een educatief traject vooraf met inbreng van de leerlingen van de lerarenopleiding van Odisee Hogeschool uit Sint-Niklaas die het verhaal in de 27 deelnemende klassen gingen vertellen. Mijnheer Zee (alias Jan de Maeyer) is de peter van het project. U bent op 24 maart van harte welkom. De coördinatie is in handen van Hilde Reyniers.

4. 25STE HERMAN HEYSELEZING

De Herman Heyselezing van zaterdag 18 februari 2017 om 20 uur in het oud-stationsgebouw (Spoorwegwegel 1) in Stekene is er een met een strikje om: de vijfentwintigste editie. Yvan de Maesschalck, oud-leraar, poëziekenner, essayist en ondervoorzitter van het Reynaertgenootschap spreekt over De Reynaertfiguur als rolmodel?Arnoud Heyse haalt herinneringen op aan zijn broer Herman en d’Euzie laat Hermans inleidingen herleven. De toegang is zoals steeds gratis, net als het Reynaertbiertje nadien. Deze lezing wordt georganiseerd ter ere van en in nagedachtenis aan Herman Heyse (1937-1992), vriend, medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE.

5. UITSMIJTER

Jaren geleden ontdekte Wim de Strooper uit Melsele een doodgevroren vos in de vennen van de Kalmthoutse heide. We toonden de foto in ons eerste e-zine van 2009. Vorige week veroverde een ingevroren Donauvos uit het zuidwesten van Duitsland de pagina’s van vele Europese kranten (The Guardian, De Standaard …), internetsite en andere nieuwsmedia. Wij vonden de Donauvos ook op de site van het Amerikaanse Fox News.http://www.foxnews.com/us/2017/01/14/frozen-fox-extracted-from-upper-reaches-danube-in-germany.html

6. TOT SLOT

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL