You are here

Krijtvossen 800 - tekstmateriaal

Hierbij stellen wij 2 versies van het Reynaertverhaal ter beschikking, voor gebruik in het kader van het project 800 Krijtvossen 800.
De eerste versie: Reynaertverhaal in 14 staties, is voor het gebruik in de klassen. Een korte, verstaanbare en gekuiste versie die reeds werd gebruikt in het basisonderwijs, met goed gevolg. Deze versie werd uitgewerkt en fraai geïllustreerd door grafisch vormgever Ilse Praet, en in 2 delen opgenomen. 
De tweede versie: Reynaertverhaal_achtergrond_studenten, is niet voor gebruik in de klassen, maar voor de studenten of begeleiders. Dit is een ongekuiste versie en hoort daarom niet onder de ogen van de leerlingen basisonderwijs te komen.

Als bijkomende achtergrond voor begeleiders raden we ook aan om de Reynaertvertelling, Van den vos Reynaerde door Marcel Ryssen, vooraf te beluisteren. De volledige vertelling werd op onze website geplaatst, handig ingedeeld in blokjes: http://www.reynaertgenootschap.be/node/158
Ook deze versie is niet echt bedoeld voor het basisonderwijs, wegens iets stouter, maar er kunnen uiteraard in de les wel fragmenten uit beluisterd worden.
Bij wijze van introductie kan een begeleider het lesmoment starten met de muzikale intro, als sfeerelement, en dan eventueel ook nog de inleiding, zodat de leerlingen kunnen horen hoe dat Middelnederlands zou kunnen hebben geklonken.
 
Begeleiders die graag wat meer achtergrond meekrijgen over het verhaal waar wij vanuit het Reynaertgenootschap mee aan de slag gaan, nl. het Comburgse Handschrift, kunnen dat in principe in elke bib terugvinden. In zowel versies voor kinderen als volwassenen.
De volledige tekst en ook de vertaling, is terug te vinden op de website van het Reynaertgenootschap: http://www.reynaertgenootschap.be/node/79. 
De best leesbare en ook berijmde vertaling voor de studenten is de laatste in het lijstje. We hebben de pdf ervan ter beschikking gesteld:http://www.reynaertgenootschap.be/files/boekje%20Van%20den%20Vos%20Reynaerde.pdf.
Ook uit deze tekst kan hier en daar een stukje worden gebruikt in de klas, eerder ter aanvulling dan.