You are here

e-brief 2016 - nr. 6

Hieronder leest u e-brief 2016–6 van het Reynaertgenootschap (over o.a. de nieuwe Tiecelijn, het Dispuut van de ezel, Marc Sleen en Wase Wind). Veel lees- en klikplezier.
 
1. LE NOUVEAU TIECELIJN EST ARRIVE
Op zondag 4 december om 11 uur presenteert het Reynaertgenootschap Tiecelijn 29. Jaarboek 9 van het Reynaertgenootschap in het Museumtheater in Sint-Niklaas. Het jaarboek telt 472 pagina’s en bevat vele tientallen prachtige kleurenillustraties en lezenswaardige artikels. Meer dan 20 auteurs gaan in op de meest diverse aspecten van de matière renardienne. We graven met een archeoloog in de aarde waar vroeger het Hulsterlo uit de Reynaert lag, we dalen af in de Limburgse mergelgrotten op zoek naar Reynaerttekeningen en trekken naar Bratislava op zoek naar sporen van Reynaertillustrator Wilhelm von Kaulbach. Sporen zoeken is heerlijk. Het leidde in het nieuwe jaarboek naar recente Nederlandstalige vossenliteratuur voor de jeugd en naar vergeten Luikse Reynaertproefschriften uit de jaren 1940. Sporen moeten ook geïnterpreteerd worden: we worden ingewijd in het editeren van Reynaertteksten, we verkennen de briefwisseling van J.W. Muller en het apparaat dat W.Gs Hellinga aanlegde bij de totstandkoming van zijn magistrale diplomatische editie van de (in 1952) bekende Reynaertteksten voor 1500. Het nieuwe jaarboek belooft vele uren leesplezier.
Gelieve uw komst naar de presentatie te bevestigen via info@reynaertgenootschap.be. De uitnodiging vindt u op onze website.
 
2. PRIMEUR: EERSTE ARTIKEL DIGITAAL: DISPUUT VAN DE EZEL
In Tiecelijn 29 publiceert Bob de Nijs een vertaling van Het dispuut van de ezel (1417 of 1418) van de Catalaanse auteur Anselm Turmeda (ca 1352-ca 1423). Om zijn verhaal in een herkenbare omkadering te plaatsen deed Anselm een beroep op een bestaand thema uit de dierenliteratuur: de verkiezing van een nieuwe koning der dieren. De auteur (die acteert in de ik-persoon), wordt opgenomen in de narratieve wereld van de dieren en ten laste gelegd dat hij de mening verspreidt dat de mens boven de dieren verheven is. De vijandigheid van de dieren is dan ook zeer groot en agressief. De tekst is bijzonder rijk en na eeuwen nog zeer leesbaar. Omdat de moderne vertaling zeer volumineus is, besliste de redactie van Tiecelijn om in de papieren Tiecelijn een omvangrijk deel van de tekst te publiceren, maar niet het volledige werk. Dat vindt u alleen digitaal en kan u nu reeds in primeur verkennen op de website van het Reynaertgenootschap. Klik hier.
 
3. NERO VADERLOOS
Op 6 november 2016 overleed de Vlaamse striptekenaar Marc Sleen, pseudoniem van Marcel Honoree Nestor Neels in zijn woonplaats Hoeilaart. Drie maand na zijn geboorte (° Gentbrugge, 30 december 1922) verhuisde het gezin Neels naar Sint-Niklaas, waar Marcel zijn jeugd doorbracht en school liep (hij was in de Broederschool een klasgenoot (o.a.) in het tweede studiejaar van 1929-1930 van acteur-zanger Jef Burm en oud-staatssecretaris Ferdinand de Bondt) en van zijn veertiende werd gevormd door de zondagse tekenlessen in de lokale tekenacademie. Een van de meest bekendste personages van zijn Nero-strips was Madame Pheip, een stripfiguur waarvoor hij inspiratie vond in een pijp rokende dame uit een wassalon in Sint-Niklaas. Als een iconische figuur voor de stad Sint-Niklaas ontving Neels het ereburgerschap in 1987. Niet deze bekroning staat vermeld in het krantenbericht van zijn overlijden, wel zijn onderscheiding van het ‘Groot-Orde-Lint in de Orde van de Vos Reynaert’ (die hij overigens deelde met zijn beroemde oud-klasgenoten van de Broederschool in Sint-Niklaas). Zie verder http://www.marc-sleen.be/nl/wie-is-marc-sleen/leven-en-werk.
 
4. REYNAERT DE VOS LAUREAAT IN ZEEUWS-VLAAMSE POLL
De Vliegende Hollander, gelinkt aan Terneuzen, Johan Hendrik van Dale, gelinkt aan Sluis en Reynaert de Vos, gelinkt aan Hulst, waren de drie kandidaten in de categorie Geschiedenis van de populariteitswedstrijd die de Zeeuws-Vlaamse ondernemersvereniging BO² Business Opportunities in de loop van dit jaar uitschreef. Op 18 november bleek dat de 12.000 deelnemers in de categorie Geschiedenis kozen voor ‘R. de Vos uit Hulst’. Een oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de uitstraling van de gemeente; zie  http://www.go2bo.nl/stem

5. UITSMIJTER: HERMELINE EN REYNAERT VERWARMEN SINT-NIKLAAS
De komende drie jaar levert het bedrijf Wase Wind elektriciteit aan de stad en het ocmw van Sint-Niklaas. Deze leverancier van hernieuwbare energie kreeg de voorkeur op basis van een aanbestedingsprocedure. Wat de stedelijke bestuurders zeker weten is dat ze met de beslissing een duurzame keuze voor windenergie maakten en bovendien een aanzienlijk financieel voordeel realiseren. Wat ze wellicht niet weten is dat vier (van de twaalf) windmolens van Wase Wind die langs de E34 nabij de Waaslandhaven in het windmolenpark Duikeldam staan opgesteld, luisteren naar de namen van Reinaert, Hermeline, Nobel en Isegrim. Het Reynaertverhaal zorgt dus onrechtstreeks voor een beetje warmte in de stad...
 
6. TOT SLOT
Het Reynaertgenootschap digitaal: www.reynaertgenootschap.be en
http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681

Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL

Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be