You are here

e-brief 2016 - nr. 5

Hieronder leest u e-brief 2016–5 van het Reynaertgenootschap, over o.a. een Reynaert-cd, een musicalvoorstelling, de wandeling van het Reynaertgenootschap op de Dag van de stilte, een project in de vijf woonzorgcentra van Sint-Niklaas met een vossige pop-up-tentoonstelling, een klik naar de twee gedigitaliseerde Reynaerthandschriften en de eerste uitnodiging voor de voorstelling van Tiecelijn 29. Veel lees- en klikplezier.
 
1. REYNAERTMUSICAL EN –CD
Tijdens het paasweekend van 2016 bracht het Belcantogezelschap uit Sint-Niklaas de mooie familiemusical Reinaert in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Maar precies omdat het Pasen was, hebben heel wat liefhebbers het spektakel gemist. Daarom komt er nog een extra voorstelling op zondag 9 oktober om 16 uur. Info via www.belcantogezelschap.net. U vindt er ook foto's van de voorbije voorstellingen. Tickets: 20/18/12 EUR. Net voor de voorstelling wordt de cd van de musical aan het publiek voorgesteld (20 EUR).
 
2. STILTEWANDELING IN DE STROPERS
Op zondag 30 oktober om 10 uur organiseert het Reynaertgenootschap een nieuwe stiltewandeling. Dit keer trekken we door de Stropersbossen (Kemzeke/Stekene), waar ooit het middeleeuwse Koningsforeest lag. Het traject (ca 5 km) is niet langer dan de vorige jaren. We focussen ons op onze zintuigen in een interessant landschap. De vier ingrediënten van de tocht zijn: een korte historische toelichting bij de omgeving (de 80-jarige oorlog en de Staats-Spaanse Linies, de Franse tijd …), een toelichting bij recente landschapsontwikkelingen, een zoektocht naar het thema stilte in Van den vos Reynaerde en tot slot leggen we een stuk van het traject af in stilte. We starten aan het Vossenhol van volkskunstgroep Reintje Vos, Sint-Jansteenstraat 12 in Kemzeke. Met deze stiltetocht geven we oproep aan de vraag om op zondag 30 oktober – de dag dat we naar het winteruur zullen zijn teruggekeerd – even terug te keren in en naar onszelf. Na de tocht staat de jenever klaar. Inschrijven voor deze gratis wandeling kan via een mailtje retour met de vermelding van het aantal deelnemers. Enkele dagen voor de wandeling ontvangen de deelnemers een mail met de laatste informatie.
Zie https://www.natuurenbos.be/stropersbos#.VbiHT_ntmko en http://www.portaalvandestilte.be.
 
3. REYNAERT OP BEZOEK IN VIJF SINT-NIKLASE WOONZORGCENTRA
Het Reynaertgenootschap werkte op vraag van de Erfgoedcel Waasland mee aan een Reynaertproject voor de bewoners van vijf Sint-Niklase woonzorgcentra (Ter Wilgen, De Plataan, het Lindehof, het Populierenhof en De Spoele). Binnen deze instellingen wordt een Reynaertweek georganiseerd, met speciale aandacht voor mensen met dementie. De medewerking bestaat uit de opbouw van een pop-up Reynaerttentoonstelling, het ter beschikking stellen van vossendvd’s en het vertellen van het Reynaertverhaal (Marcel Ryssen, Hilde Reyniers en Rik van Daele). De bewoners zijn een week in de ban van de vos; ze spelen een quiz, luisteren naar verhalen en proeven Reynaertbier en -gebak. De Bib van Sint-Niklaas stelde twee Reynaertboekenkoffers ter beschikking. Voor de selectie van de tentoonstellingsstukken (uit de collectie van het Reynaertgenootschap en van Rik van Daele) werden diverse criteria gehanteerd: voorwerpen met een sterk Sint-Niklase inslag (o.a. over de Reynaertspelen, het Reynaertgebak, een toeristische banner met het Reynaertbeeld in het stadspark …); populaire boeken die de bewoners mogelijkerwijze zelf in bezit hebben (o.a. de vertalingen van Stijn Streuvels en Abraham Hans of het plakboek van Victoria uit 1949); zaken die vastgenomen mogen worden (knuffels, maskers …); voorwerpen die grootouders en kleinkinderen boeien (puzzels, grote poppen, kinderkunstwerkjes …); affiches die de herinnering kunnen stimuleren en tot slot een voorstelling van het Reynaertgenootschap aan de hand van boeken, strips en een cd.
 
4. NAAR HET COMBURGSE EN DYCKSE HS. IN EEN MUISKLIK
Dankzij het dagoverzicht Neerlandistiek.nl en zijn redacteur en internetspeurder Willem Kuiper kunnen wij u een link aanbieden naar de gedigitaliseerde Reynaerthandschriften A en F (respectievelijk Comburg en Dyck). Wij parafraseren hieronder Willem Kuiper, die wij niet dankbaar genoeg kunnen zijn voor zijn speurzin. ‘De Württembergische Landesbibliothek te Stuttgart heeft de integrale gedigitaliseerde Comburgse codex op haar site staan en u kunt hem zelfs als pdf downloaden. Als u op deze link klikt dan kunt u met doorbladeren beginnen door rechtsboven in het scherm op DFG Viewer te klikken. […]
De integrale diplomatische editie van het Comburgse handschrift, bezorgd door Herman Brinkman en Janny Schenkel. Hilversum [Verloren] 1997, Middeleeuwse verzamelhandschriften uit de Nederlanden, 4 staat online op de website Textualscholarship.nl onder Digitale edities. Volg daarvoor deze link.
Ook het Dyckse handschrift staat integraal en in kleur digitaal op de website van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. Als u deze link volgt, kunt u onmiddellijk met doorbladeren beginnen. Let vooral op de marges van dit handschrift. Al onze letterkundige middeleeuwse handschriften zijn door latere bezitters opnieuw gebonden en daarbij is de boekbinder doorgaans niet zuinig geweest met het besnijden van het boekblok. De Dyckse codex is een van de zeer weinige Middelnederlandse literaire codices die in hun oorspronkelijk formaat bewaard zijn gebleven. Zie http://www.neerlandistiek.nl/2016/08/comburgse-handschrift-digitaal-on-line/

5. NOTEER IN UW AGENDA: 4 DECEMBER 11 UUR
Op zondag 4 december om 11 uur presenteert het Reynaertgenootschap trots Tiecelijn 29. Jaarboek 9 van het Reynaertgenootschap in het Museumtheater, Zwijgershoek 14, in Sint-Niklaas. Abonnees kunnen daar het nieuwe jaarboek ophalen. Het programma vindt u binnenkort op www.reynaertgenootschap.be. Emeritus professor Paul Wackers zal in de gelegenheidstoespraak Tiecelijn en het Reynaertgenootschap enerzijds en Reinardus en de International Reynard Society anderzijds met elkaar vergelijken. Gelieve nu reeds uw komst te bevestigen via info@reynaertgenootschap.be. Indien u niet aanwezig bent, ontvangt u Tiecelijn in de eerste of tweede week van december.
 
6. SLUITING MALPERTUS
Het bekende restaurant Malpertus in Sint-Niklaas sluit binnenkort de deuren. Liefst 45 jaar heeft Rudy Gosselin er gewerkt, waarvan de laatste 28 jaar als chef-kok/eigenaar. Het bekende restaurant ligt in de nabijheid van het provinciaal domein De Ster en vlakbij Restaurant Reinaert, dat enkele jaren geleden de deuren sloot en nu Het Wijnhuis is geworden.
 
7. AGENDA
Zondag 9 oktober 2016 om 16 uur: extra voorstelling van de Reynaertmusical van het Belcantogenootschap van Sint-Niklaas en voorstelling van de nieuwe cd
Zondag 30 oktober 2016 om 10 uur: Stiltewandeling De Stropers
Zondag 4 december 2016 11 uur: voorstelling Tiecelijn 29
 
8. UITSMIJTER
U ontvangt van ons in dit e-zine twee uitsmijters!

Uit Het Nieuwsblad van 17/09/16 (bron: Onegreenplanet.org): ‘Medewerkers van het South Essex Wildlife Hospital in Londen kregen deze week een diertje binnen dat helemaal onder de modder zat. Ze vermoedden dat het een puppy was die bijna was verdronken in een grote poel op een bouwwerf in de grootstad.’ Bekijk de foto’s als u wilt weten waarom het beestje in deze Reynaertnieuwsbrief is opgenomen.
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160917_02473057
 
Zwarte Lisa is dood. Wie zij was, hoe ze werd vermoord, waarom het Rivierenhof rouwt, u leest er alles over in Gazet van Antwerpen:
http://www.gva.be/cnt/dmf20160905_02454486/rivierenhof-rouwt-zwarte-liza-dood-
aangetroffen-na-aanval-van-vos

 
9. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be