You are here

e-brief 2016 - nr. 4

Hieronder leest u e-brief 2016–4 van het Reynaertgenootschap (over o.a. een lezing op het ss Rotterdam, de zomercursus Nederlands van de Taalunie en het nieuwe Koning Nobelpad). Veel lees- en klikplezier.

1. VERNIEUWD KONING NOBELPAD INGEWANDELD IN DAKNAM
Op zaterdag 21 mei stond de Lokerse deelgemeente Daknam opnieuw in de belangstelling van vossenliefhebbers. Net voor de start van het jaarlijkse ‘Reynaert viert Meye’ (http://www.reynaertkringdaknam.be/activiteit/reynaert-viert-meye) werd om 18 uur het vernieuwde Koning Nobel wandelpad feestelijk ingewandeld. Foto’s zijn te vinden op https://www.facebook.com/368312377681/photos/pb.368312377681.-2207520000.1471182817./10154267600417682/?type=3&theater. De bewegwijzeringsbordjes werden ontworpen door VIZID (David Audenaert), waardoor de stripfiguren uit de nieuwe strip van het IGP Land van Reynaert Foxy nu ook binnen het cultuurtoerisme een rol spelen. Langs het parcours kon men affiches ontdekken met daarop als Reynaertpersonages geschminkte Daknamezen. Zie http://www.lokeren.be/vrije-tijd/toerisme/actueel.

2. OPENLUCHTTENTOONSTELLING ‘BUITEN MET DE KUNST’ IN LOKEREN
Veer-10, het kunstatelier van De Sperwer vzw uit Lokeren, is een werk- en ontmoetingsplaats voor volwassenen met een beperking. Vier dagen per week komen een tiental mensen samen om er artistiek en creatief te werken. Voor het project ‘Reynaert de Vos’ lieten zeven kunstenaars uit het atelier zich leiden door het Reynaertverhaal. Kenneth de Moor, Inneke de Haene en Katrien de Roover deden dit in keramiek (Plateau arboretum aan ingang Park Verloren Bos, Nijverheidstraat, Lokeren). Kenneth vond inspiratie in de figuren van koning Nobel de leeuw met zijn schatkist en Bruun de beer met zijn honingpot. Inneke maakte Reynaert de vos zelf, Cantecleer de haan en enkele kippen die proberen te ontsnappen aan de vos. Katrien koos voor de haas Cuwaert. Tegelijkertijd werd het verhaal bestudeerd door Sylvie de Paepe, Heidi van Elsuwege, Martine Vandeputte en Christoph van Hecke. Zij schreven teksten die dan gedrukt werden op de keramieken beelden. Via een transfertechniek werden deze woorden ingebakken in het glazuur op de beelden. Nog tot 11 september (Open Monumentendag). 

3. FABELS VAN LA FONTAINE OP DE SS ROTTERDAM TIJDENS OMD OP 11/09
Op zaterdag 10 en zondag 11 september vindt de Open Monumentendag Rotterdam plaats. Voor de dertigste editie van deze manifestatie stelt het ss (stoomschip) Rotterdam op zondag 11 september haar deuren open en wordt er ook een speciaal programma aangeboden. Van 14 tot 15.30 uur geeft Rik van Daele in de La Fontaine Room een gratis lezing over ‘De fabels van de ceramische panelen in de La Fontaine Room’. Tiecelijnlezers konden in vorig jaarboek het verhaal reeds lezen maar krijgen nu een unieke gelegenheid om de panelen met eigen ogen te aanschouwen. Info http://ssrotterdam.nl/open-monumentendag-2016/ 

4. NIEUWE (DIGITALE) REYNAERTPUBLICATIES
Op 18 juni werd in Den Haag het jongste boek van Tiecelijnredacteur Hans Rijns, Het leven en de fabels van Esopus (uitg. Verloren), voorgesteld. Lees er alles over in een verslag van Willem Kuiper: http://www.neerlandistiek.nl/2016/06/het-leven-en-de-fabels-van-esopus/. Het boek wordt in het jaarboek van 2017 gerecenseerd. 
De eerste recensie van Vossenlucht, het nieuwe boek van redacteur Yvan de Maesschalck, verscheen in Mappalibri: http://mappalibri.be/?navigatieid=61&recensieid=6265
De DBNL heeft de reynaerdisten opnieuw gelukkig gemaakt en dit met de digitale publicatie van de twee volumes van Reynaert in tweevoud: Van den vos Reynaerde of Reynaert I (ed. Bouwman-Besamusca) is te vinden op http://www.dbnl.org/tekst/_vos001vosr25_01/; Reynaerts historie of Reynaert II (ed. Wackers) op http://www.dbnl.org/tekst/_rei001rein03_01/. Over deze reeks, zie http://www.letterenfonds.nl/deltareeks/reynaert.php.
Op Flandrica, de snel groeiende website met de letterschatten uit Vlaamse erfgoedbibliotheken, verschijnen dan weer oudere Reynaertuitgaven. Zo kan er het exemplaar van het Reynaertvolksboekje van Hieronymus V Verdussen uit de collectie van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience dat reeds in de eerste jaargang van Tiecelijn werd besproken, m.n. http://www.dbnl.org/tekst/_tie002198801_01/_tie002198801_01_0008.php volledig geraadpleegd worden (http://www.flandrica.be/items/show/660/), net als het Dendermondse Reynaertdrukje uit de collectie van de Brugse Openbare Bibliotheek de Biekorf dat in Tiecelijn 24 ter sprake kwam http://www.flandrica.be/items/show/1014/ of http://cabrio.bibliotheek.brugge.be/browse/webgaleries/HF569/index.html.
De warachtighe fabulen der dieren van Eduard de Dene uit 1567 is dan weer op de DBNL te vinden, zie http://www.dbnl.org/tekst/dene001wara01_01/.

5. ZOMERCURSUS NEDERLANDS
Al sinds geruime tijd organiseert het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de UGent in augustus een residentiële taalcursus Nederlands. Doelgroep zijn studenten die Nederlands leren aan een universiteit in het buitenland, studenten neerlandistiek, maar ook kunstgeschiedenis, economie, enz. Van 8 tot 19 augustus kregen ze les in verschillende niveaugroepen en werden ze ondergedompeld in een cultuurbad met lezingen, uitstappen en workshops. Het programma was zeer gevarieerd, van lezingen van professoren tot een auteursontmoeting (zie https://taaluniezomercursusnederlands.wordpress.com/). Er waren  museumbezoeken, stadsbezoeken, een ontmoeting met een gastgezin, enz. en korte tweedaagse stages. Op dinsdag 16 augustus waren drie cursisten (uit Bojana Matic uit Servië, Olena Kretska uit Oekraïne en Mariya Stoeva uit Bulgarije) te gast bij het Reynaertgenootschap. Ze maakten een rondrit door het Reynaertland en hadden een gesprek over de tricksters in hun eigen culturen. Als sluitstuk maakten ze een mooie poster waarop ze Reynaert confronteerden met de tricksters uit hun eigen verhalencultuur. Foto’s en (binnenkort) meer info over hun bezoek op https://www.facebook.com/Reynaertgenootschap-vzw-368312377681/. Ook de stedelijke musea van Sint-Niklaas, waar ze de ex-libriscollectie verkenden, stonden op het programma.

6. NIEUWE FOLDERS VAN ONZE PARTNERS
Een van onze partners, de Erfgoedcel Waasland, heeft een nieuwe folder. U vindt de digitale versie op: http://www.erfgoedcelwaasland.be/images/filelib/ErfgoedcelwaaslandbrochureHRA4_5879.pdf
De gemeente Hulst ontwikkelde een nieuwe Reynaert de vos-kinderroute. De cover http://www.hulstvestingstad.nl/images/kinderroute.pdf maakt ons alvast nieuwsgierig. 

7. AGENDA
Zondag 11 september om 14 uur: lezing van Rik van Daele over de La Fontainetaferelen van Nico Nagler op het ss Rotterdam
Zondag 9 oktober 2016 om 16 uur: extra voorstelling Reynaertmusical Opera en belcanto Sint-Niklaas
Zondag 30 oktober 2016 om 10 uur: Stiltewandeling De Stropers
Zondag 4 december 2016 11 uur: voorstelling Tiecelijn 29
 
8. UITSMIJTER: VOSSENSCHILDERIJEN GEVEILD
Op 21 mei werden bij de bekende Lokerse galerie De Vuyst twee olieverven op koper van Jan I Van Kessel (1626-1679) met als onderwerp de esopische fabels van de vos en de raaf en de vos en de ooievaar voor 61.000 EUR geveild, zie http://www.de-vuyst.com/nl/veilingen/veilingresultaten/veiling-164.

9. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be