You are here

e-brief 2016 - nr. 2

E-brief 2016–2 van het Reynaertgenootschap (over o.a. de Reinaert de Musical, Vossenlucht en de Erfgoeddag 2016). Veel lees- en klikplezier.
 
1. REINAERT, DE MUSICAL IN HET PAASWEEKEND IN SINT-NIKLAAS
Ruim vijftien jaar na de wereldpremière brengt het Belcantogenootschap van Sint-Niklaas als jubileumstuk (de vereniging bestaat 40 jaar) Reinaert de Musical. Wie de productie in de jaren 90 zag, weet dat het Reynaertverhaal in musicalvorm werd gegoten met vrolijke en ontroerende nummers in verschillende stijlen. De hoofdrolspelers uit het middeleeuwse verhaal worden in deze versie vergezeld door hun vrouwelijke partners, zoals de pittige Minoes de Poes en de bazige Maria Reine Xaviera. Auteur Els Hoefman en componist Marc van den Broeck besloten om hun kindje te laten meegroeien: het script kreeg nog meer vaart en ook de muzikale score kreeg een update met nieuwe arrangementen en zelfs een compleet nieuw nummer. Ook het decor werd grootser. Het wordt een eigentijdse voorstelling. Info en tickets voor de voorstellingen in Sint-Niklaas op 26-27-28 maart: http://www.belcantogezelschap.net/contentpage.aspx?page=reinaertdemusical;
en voor de voorstelling in Oostkamp van 17 april: http://www.oostkamp.be/activiteitendetail/4955/reinaert-de-musical--het-belcantogezelschap-van-sint-niklaas
 
2. DRUKKE TIJDEN VOOR HET REYNAERTGENOOTSCHAP
Op donderdag 10 maart om 20 uur wordt in Gent Vossenlucht van Yvan de Maesschalck gepubliceerd. Vossenlucht. Over Reynaertpersonages en hun fictionele aanverwanten, uitgegeven bij Academia Press (Lannoo Campus), is het verslag van een zoektocht naar verwante (dieren)figuren in de binnen- en buitenlandse letteren, in oudere en jongere teksten, in proza en poëzie. Alle plaatsen in de zaal van de KANTL zijn ingenomen. Het boek is te verkrijgen via de boekhandel en via http://www.academiapress.be/vossenlucht.html. U kunt Yvan de Maesschalck nog aan het woord horen in de stadsbibliotheek van Sint-Niklaas op donderdag 21 april om 20 uur in het kader van het boekenfeest ‘Archipel’. In datzelfde weekend neem het Reynaertgenootschap deel aan de Erfgoeddag (zie 3).

Op 16 maart geeft het genootschap een introductie van het Reynaertverhaal aan 17 leerlingen van het vijfde jaar Toegepaste Beeldende Kunst van het Technisch Berkenboom Instituut in Sint-Niklaas; en op 17 maart trekt een groep van 40 leerlingen van de hogeschool Odisee door dezelfde stad met Reynaert als gids en ‘maatschappijkritiek’ als thema. Op 15 april volgt een auto- en wandeltocht met een aantal leraren van de Hogeschool Vlissingen in het Hulsterse. Recent werd het Reynaertverhaal ook voorgesteld aan de gidsen van Toerisme Waasland en aan de gidsenvereniging van Lokeren. Lokeren maakt binnenkort de precieze plannen van het voorzittersjaar 2016 van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert bekend.
 
3. REYNAERTRITUELEN: VERTELSESSIES TEN HUIZE VAN
Rituelen fungeren in de Reynaert in een spel van waarheid en leugen. Het zijn vaak ‘rites de passages’. De verminking van de beer, de ontmanning van de pastoor ... het ritueel is ongenadig. Vooral Isegrim, Reynaerts ‘wapenbroeder’, moet het ontgelden. We lezen korte fragmenten uit verschillende Reynaertverhalen en schuwen wrede passages en een beetje tekstexegese niet. Omdat rituele handelingen vaak met herhaling te maken hebben lezen we voor om 14 én om 15 uur. Locatie ‘ten huize van’: Nijverheidsstraat 32 in Sint-Niklaas (zetel van het Reynaertgenootschap). Groepen van telkens maximaal 15 personen. Inschrijven is noodzakelijk via info@reynaertgenootschap.be (gratis). Zie http://www.reynaertgenootschap.be/node/317. Naar aanleiding van Archipel kunt u op 24 april in de Sint-Niklase boekhandels diverse auteurs aan het woord horen. In de voormiddag wordt in de Foyer van de stadsschouwburg de driejaarlijkse Paul Snoekprijs uitgereikt en wordt de Paul Snoekstraat ‘geopend’.
 
4. NIEUWE REYNAERTPUBLICATIES
Roel Zemel, ‘De dichter en de vos: Willem en Reynaert’, in: Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, 131 (2015), p. 41-63. Zie http://www.tntl.nl/index.php/tntl/article/view/346.
 
5. AGENDA
10 maart om 20 uur: KANTL Koningsstraat Gent: voorstelling Vossenlucht (Yvan de Maesschalck) (volzet)
26-27-28 maart: Reinaert, de musical in stadsschouwburg Sint-Niklaas – Opera en Belcanto
21 april om 20 uur: Lezing ‘Vossenlucht’ door Yvan de Maesschalck – stadsbibliotheek Sint-Niklaas
24 april om 14 en 15 uur: Reynaertrituelen, i.k.v. Erfgoeddag – Nijverheidsstraat 32, Sint-Niklaas
 
6. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be