You are here

e-brief 2016 - nr. 1

E-brief 2016–1 van het Reynaertgenootschap (over o.a. de 24ste Herman Heyselezing, Vossenlucht en het 22ste colloquium van de International Reynard Society). Veel lees- en klikplezier.
 
1. 24STE HERMAN HEYSELEZING OP 20 FEBRUARI 2016Het bestuur van de vzw Reynaertgenootschap en de heemkundige kring d’EUZIE vzw nodigen u graag uit op de 24ste Herman Heyselezing op zaterdag 20 februari 2016 om 20 uur in het oud-stationsgebouw, Spoorwegwegel 1 te Stekene. John van Eck, heemkundige en auteur, spreekt over De grens – Verbindingsteken of Breukstreep? Een verhandeling over aardigheden en eigenaardigheden van grenzen ver weg en wel erg dichtbij. De toegang is zoals steeds gratis. Nadien volgt een receptie. Deze lezing wordt georganiseerd door het Reynaertgenootschap en d’EUZIE ter ere van en in nagedachtenis aan Herman Heyse (1937-1992), medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE.

2. PRESENTATIE BOEK YVAN DE MAESSCHALCK OP 10 MAART 2016U was nog nooit in het prestigieuze gebouw van de KANTL, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde in de Koningstraat 18 in Gent? http://kantl.be/ Dan krijgt u op donderdag 10 maart om 20 uur een uitgelezen gelegenheid om er ‘Vossenlucht’ op te snuiven en de presentatie mee te maken van het eerste Reynaertboek van Yvan de Maesschalck, oud-leraar, auteur en de ondervoorzitter van het Reynaertgenootschap. Vossenlucht. Over Reynaertpersonages en hun fictionele aanverwanten, uitgegeven bij Academia Press, bundelt een keur van essays die de auteur de voorbije jaren in Tiecelijn publiceerde.  Het boek is opgevat als een zoektocht naar verwante (dieren)figuren in de binnen- en buitenlandse letteren, in oudere en jongere teksten, in proza en poëzie. Inschrijven voor de boekvoorstelling (met tussenkomsten van o.a. Yves T’Sjoen en Rik van Daele) kan digitaal via Pieter.Borghart@academiapress.be. Kunt u er niet bij zijn dan noteert u best de lezing van Yvan de Maesschalck in de stadsbibliotheek van Sint-Niklaas op donderdag 21 april om 20 uur (in het kader van ‘Archipel’).
 
3. CONGRES VAN DE INTERNATIONAL REYNARD SOCIETY 2017Het volgende congres van de International Reynard Society zal in 2017 plaatsvinden in het Engelse Reading nabij Londen. Deze week stuurde het organisatiecomité (Françoise Le Saux, Bridget Riley en Mohammed Ahmed) de eerste omzendbrief. Het 22ste congres wordt gehouden onder auspiciën van het Graduate Centre for Medieval Studies van 12 tot 16 juli 2017. Alle lezingen zijn welkom. Als rode draden worden twee onderwerpen gesuggereerd: het dier als object (‘material culture’, voedsel, wetenschappelijke teksten) en het dier als teken (hagiografie, bestiaria, heraldiek). De talen van het colloquium zijn Frans, Engels, Spaans en Italiaans. Voorstellen kunnen ingezonden worden naar f.h.m.le-saux@reading.ac.uk.
 
4. NIEUWE REYNAERTPUBLICATIESDe nieuwe Reynaertstrip Foxy (7 EUR) van David Audenaert kan besteld worden via Toerisme Sint-Niklaas. U kunt mailen naar geert.debock@sint-niklaas.be en het boek wordt u zonder verzendingskosten toegestuurd. Zie o.a. http://www.toerismewaasland.be/nl/nieuws/nieuw-reynaert-stripboek-heet-foxy en https://www.facebook.com/Foxy-De-vos-Reinaert-108173702533906/?fref=photo.
Delphine Mercuzot, conservator manuscripten van de BNF, publiceerde onlangs het boek Roman de Renart, uitgegeven door de BNF, met veel illustraties, waaronder ook uit handschrift BNF Fr 12584. Het voorwoord is in de vorm van een beeldroman van de twee bekende Franse cartoonisten Alain Ayroles en Jean-Luc Masbou. Daarna wordt uitgelegd wat de Roman de Renart is en worden de belangrijkste personages voorgesteld. Er worden 24 branches in modern Frans proza gepresenteerd. (Met dank aan R. Bausch-Bronsing, die in het volgende Tiecelijnjaarboek een recensie van deze editie zal publiceren.) Zie http://editions.bnf.fr/le-roman-de-renart
Klik door naar de masterthesis Getekend, Reynaert. Onderzoek naar de motivatie voor de illustrator-keuze in de verschillende edities van de Reynaertbewerkingen van Paul Biegel en Henri van Daele van Lien Habex (Universiteit Antwerpen, 2014). (Met dank aan Jan de Putter)
http://anet.ua.ac.be/desktop/ehc/static/ebooks/EHC_790871.pdf
 
5. AGENDA20 februari 2016 om 20 uur: 24ste Herman Heyselezing in Stekene door John van Eck
10 maart om 20 uur: KANTL Koningsstraat Gent voorstelling Vossenlucht van Yvan de Maesschalck
26-27-28 maart: Reinaert, de musical in stadsschouwburg Sint-Niklaas – Opera en Belcanto http://www.belcantogezelschap.net/contentpage.aspx?page=reinaertdemusical
21 april om 20 uur: Lezing ‘Vossenlucht’ door Yvan de Maesschalck – stadsbibliotheek Sint-Niklaas
Noteer nu reeds:
28 augustus 2016: deelname Cultuurmarkt Antwerpen Reynaertgenootschap
11 september 2016: lezing Rik Van Daele op de s.s. Rotterdam (n.a.v. de Open Monumentendag)
30 oktober 2016: Stiltewandeling De Stropers (vertrek Vossenhol, Kemzeke / Stekene)
4 december 2016: voorstelling Tiecelijn 29 (Museumtheater Sint-Niklaas).
 
6. TOT SLOTOnze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be