You are here

e-brief 2015 - nr. 6


1. VOORSTELLING TIECELIJN 28 IN SINT-NIKLAAS
Zondag 29 november om 11 uur presenteert het Reynaertgenootschap trots Tiecelijn 28. Jaarboek 8 van het Reynaertgenootschap in het Museumtheater, Zwijgershoek 14, in Sint-Niklaas. Abonnees kunnen daar hun nieuwe jaarboek meenemen. Het nieuwe jaarboek is daar ook te koop (20 EUR). Het programma vindt u op onze website: www.reynaertgenootschap.be. Wij kijken uit naar de lezing van emeritus professor Jozef Janssens, die het zal hebben over de dertiende-eeuwse literatuur in het graafschap Vlaanderen. Deze lezing handelt over Floris ende Blancefloer, de roman van Diederic van Assenede die vandaag brandend actueel is. In zijn lezing legt Janssens ook een mogelijk verband met het Reynaertverhaal.
Gelieve uw komst te bevestigen: info@reynaertgenootschap.be; dan leggen wij het nieuwe boek voor u klaar. Indien u niet aanwezig bent, ontvangt u Tiecelijn in de eerste of tweede week van december.
 
 
2. FLORIS ENDE BLANCEFLOER
Hoe actueel kan een middeleeuws boek zijn? Jozef Janssens plaatst het prachtige liefdesverhaal van Floris en Blancefloer in een breder historisch kader: de opkomst van de volkstalige letterkunde, de verschillende liefdesconcepten in liederen en romans, de invloed van de kruistochten, de kennis van de Oriënt in de Middeleeuwen, de rol van clerici en mecenassen in de hoofse cultuur en de betekenis van het handschrift. Andere Middelnederlandse teksten uit de regio, zoals Van den vos Reynaerde en de Roman van Walewein, worden vergelijkenderwijs besproken om het liefdesconcept volledig te ontraadselen. In het boek worden ook bijdragen opgenomen van Adrie de Kraker (over de turf- en zoutwinning in de buurt van Assenede) en Veerle Uyttersprot en Jan Uyttendale (over Floris … in de klas).
http://www.davidsfonds.be/publisher/edition/detail.phtml?id=3555
 
 
3. STILTEWANDELING IN DE FONDATIE VAN BOUDELO
Op zondag 25 oktober jl. organiseerde het Reynaertgenootschap een stiltewandeling in de Fondatie van Boudelo (Sinaai).  De zachte temperatuur, het prachtig gekleurd bladerdek, enkele sterke drankjes, een lepeltje honing, een aangenaam gezelschap en een prima gids (Rita Robyn) zorgden voor een heerlijke morgen. Foto’s op https://nl-nl.facebook.com/Reynaertgenootschap-vzw-368312377681/.
 
 
4. VOSSENLUCHT
In de lente 2016 publiceert Tiecelijnredacteur Yvan de Maesschalck een nieuw Reynaertboek. Vossenlucht wordt uitgegeven bij Academia Press en gaat nader in op de vraag of er in de moderne Europese literatuur even vaak verwijzingen naar de populaire dierenverhalen Van den vos Reynaerde en Reynaerts historie terug te vinden zijn als men graag veronderstelt. Daarbij wordt een universum doorkruist waarvan de diagonalen lopen van Portugal (José Saramago) tot Finland (Arto Paasilinna) en van Groot-Brittannië (D.H. Lawrence, Blake Morrison) tot Turkije (Orhan Pamuk). Op het virtuele snijpunt van beide lijnen vinden we de Reynaert terug. Het boek is opgevat als een zoektocht naar verwante (dieren)figuren in de binnen- en buitenlandse letteren, in oudere en jongere teksten, in proza en poëzie. Op de inleiding na verschenen alle hoofdstukken van Vossenlucht eerder in Tiecelijn. Ze werden voor deze uitgave grondig herwerkt, aangevuld en geactualiseerd. Een uitvoerig notenapparaat en register sluiten het boek af. Meer info over de presentatie volgt later. Schrijf alvast 10 maart 2016 (Gent, KANTL) in uw agenda in.
 
 
5. REYNAERT OP HET PODIUM
Op woensdag 28 oktober ging in Roosdaal de voorstelling ‘De vossenbroertjes. Het langverwachte vervolg op van den vos Reynaerde’ van theater Compagnie Gorilla in première (naar het werk van Lida Dijkstra). Meer info en de speellijst zijn te vinden op http://www.compagniegorilla.be/.
Reynaert de vos is een van de personages in de muziekvoorstelling ZEEBRA van het Brugse gezelschap Tamboeri. Zie  http://www.tamboeri.be/nl/muziektheater_voor_3_8_jarigen_zeebra-426.html
 
 
6. NIEUWE REYNAERTPUBLICATIES
Le roman de Renart, uitgegeven door Delphine Mercuzot, Parijs, BNF Editions, 2015. 160 p. ill.
ISBN 978-2-7177-2668-8, 24,90 EUR. Zie http://editions.bnf.fr/le-roman-de-renart
 
 
7.  AGENDA

  • 29 november 2015 om 11 uur: voorstelling Tiecelijn 28 (Museumtheater, Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas);
  • 11 december om 17.30 uur: persvoorstelling te Hulst van het nieuwe Reynaertstripverhaal van David Audenaert, een uitgave van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Zie https://www.facebook.com/Foxy-De-vos-Reinaert-108173702533906/?fref=photo.
  • 14 januari 2016 om 20 uur, lezing Paul Verhuyck over de Franse Roman de Renart in Porgy and Bess, Noordstraat 52 Terneuzen.

 
 
8. UITSMIJTER: PRETTIGE VOSSENDINGEN
‘Junior Animals Writer’ Elaina Wahl heeft een blog waarop zij ‘21 Adorable Fox Products You Need In Your Life’ verzamelde. Sommige vossenliefhebbers kunnen hun kerst- en nieuwjaarslijstjes gaan opmaken. En als zij geluk hebben komt Sinterklaas ook nog eens langs. Snuister op http://www.buzzfeed.com/elainawahl/foxy?bffbdiy&utm_term=.ooQWDyOLk#.lfbqYKjpD
 
 
9. TOT SLOT
Onze site: www.reynaertgenootschap.be
Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 en op www.reynaertgenootschap.be

Categorie: