You are here

De pelgrimage van Firapeel - 19/09/2015

De pelgrimage van Firapeel
Verslag van het bezoek van de Utrechtse mediëvistenvereniging Firapeel aan het land van Firapeel

https://mail.telenet.be/service/home/~/?auth=co&loc=nl&id=46044&part=2Op zaterdag 19 september 2015 bezocht een delegatie van de mediëvistenvereniging Firapeel het land van Firapeel. Deze vereniging is op 23 januari 1984 opgericht door studenten van de vakgroep Nederlands van de Universiteit Utrecht. De vereniging staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in de middeleeuwen en probeert zoveel mogelijk disciplines op het gebied van de middeleeuwen te bestrijken, zoals (kunst)geschiedenis, letterkunde, architectuur, muziek, (volks)devotie, volkscultuur etc.

Met deze doelstelling in het achterhoofd is de naam van de vereniging makkelijk te verklaren. Werd voor de definitieve oprichting nog gedacht aan namen als De blauwe Schuit, Brandaan etc., al spoedig werd gekozen voor de luipaard uit het middeleeuwse epos Van den vos Reynaerde. Net zoals aan het eind van het verhaal de luipaard probeert de dieren met elkaar te verzoenen, zo wil de vereniging mensen en onderwerpen uit verschillende disciplines in één vereniging samenbrengen. Het aantal leden van Firapeel schommelt nu rond de 235 leden.

De pelgrimage werd met een touringcar door 25 Firapelers ondernomen. In Sint-Niklaas ontving Rik van Daele, de onvermoeibare reisleider van die dag, het gezelschap bij de Reynaertbank en begroette tezamen met burgemeester Lieven Dehandschutter de pelgrims. De burgemeester vatte voor hen de geschiedenis van de stad Sint-Niklaas samen. Namens Firapeel ontving de burgemeester van Lenie Witkam een doos 'domtorentjes' – roombonbons, die de domtoren van Utrecht, waar het gezelschap vandaan komt, voorstellen – waarna in kasteel Walburg koffie met overheerlijke Reynaertbonbons voor het gezelschap klaar stond en Rik van Daele een sonnet van H.H. ter Balkt (1938-1915), het Reynaertverhaal in een notendop, voordroeg.

Na de koffie vertrok de bus naar Hulst langs de beeldengroep 'Free Foxes' van Caroline Coolen. In Hulst bekeek men het Reynaertmonument bij de Gentse Poort en was er voor de geïnteresseerden een korte rondleiding door de Sint-Willibrordusbasiliek o.l.v. Trude Gielen. Na de lunch en de bezichtiging wandelde men naar de Keldermanspoort waarna na een korte uitleg verder werd gewandeld over een gedeelte van de wallen naar de bus die de pelgrims langs de plek voerde waar ooit de abdij van Boudelo had gestaan.

In Daknam bekeek men de Onze-Lieve-Vrouw kerk, die speciaal voor Firapeel geopend was, en werd genoten van een van de vele Belgische bieren.

Het Stedelijk Museum in Sint-Niklaas werd ook nog bezocht. Daar bewonderde de gasten een gedeelte van de tegelvloer van de Abdij van Boudelo en het Reynaertcabinet.

Op het Stadhuis van Sint-Niklaas droeg Marcel Ryssen het slot van het Reynaertverhaal voor waarin Firapeel een prominente rol speelt. Overladen met informatie, folders en voor elke deelnemer de vertaling van Van den vos Reynaerde door Walter Verniers vertrok de bus weer naar Utrecht. Voor veel Firapelers was dit de eerste kennismaking met het land van Firapeel. Al met al een onvergetelijke dag.