You are here

e-brief 2015 - nr. 3

1. ARCHIPEL 2015: HET DNA VAN EEN STADSVOS IN SINT-NIKLAAS

Tijdens het literaire weekend Archipel en naar aanleiding van de Erfgoeddag organiseert het Reynaertgenootschap in zijn thuisbasis Sint-Niklaas op zondag 26 april aanstaande om 10 uur een gratis stadswandeling op zoek naar literaire en andere (stads)vossen. De wandeling start aan/in de Bib, Hendrik Heymanplein 3, om 10 uur. Langs het parcours ontmoeten we een gigantisch Reynaertglasraam van Georges Staes uit 1965, Arts and Crafts Movement panelen (uit ca 1894) van Henri Verbuecken, enkele recente bibliofiele Reynaertaanwinsten uit de collectie van de Bibliotheca Wasiana en een raaf van graffitikunstenaar Roja. Inschrijven is noodzakelijk (info@reynaertgenootschap.be). Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Info: http://www.erfgoeddag.be/search/site/sint-niklaas. Het programma van de literaire manifestatie Archipel is te vinden op http://www.ccsint-niklaas.be/downloads/brochures%201415/ccsintniklaas_ccsintnik_archipel2015_a5_3luik_def_low.pdf. Tot slot nog een tip: op Erfgoeddag is de tentoonstelling van cartoonist (en vossenstaartridder) Karl Meersman in Sint-Niklaas gratis toegankelijk (zie o.a. http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/karl-meersman-portraits-on-paper/f2806e4d-8445-426f-9f81-577acd626697).

2. THEO VAN DE GOOR EXPOSEERT VOSSEN IN HULST

Hulst is in 2015 voorzitter van het Intergemeentelijk project Het land van Reynaert, een grensoverschrijdend samenwerkingsverband tussen een dozijn Reynaertgemeenten in Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Het voorzitterschap inspireerde het bestuur van het stadsmuseum De Vier Ambachten (Steenstraat 28) om de Eindhovense kunstenaar Theo van de Goor uit te nodigen om zijn Reynaertoeuvre aan de man te brengen. We kunnen er enkele tientallen tekeningen en een flink aantal olieverfschilderijen bekijken en ook enkele wonderlijke ‘Reynartefacten’ (waaronder een fraaie driedimensionale vos beschilderd met tekstfragmenten). De expo is meteen ook een aanleiding om de vaste Reynaertcollectie van het museum van de meest Vlaamse stad van Nederland te bezoeken. De tentoonstelling ‘Reynaert, de Rekel uit de Regio’ is dagelijks van 14 tot 17 uur geopend. Info via: http://www.zeelandmuseumland.nl/agenda_vereniging_van_zeeuwse_musea.html.
Werk van de kunstenaar en een toespraak van Peter Everaers zijn te vinden op een oudere site naar aanleiding van een vorige tentoonstelling: http://www.devierambachten.nl/museum/pages/popup_wissel08_goor.php#toespraak.

3. AALST ZET 60 JAAR WAPENBROEDERS IN DE SCHIJNWERPERS

In 1955 publiceerde Louis Paul Boon zijn Reynaertroman Wapenbroeders. Om deze verjaardag te vieren stelt het Louis Paul Boongenootschap zijn voorjaarsbijeenkomst 2015 in het teken van een van Boons beste werken (althans volgens de auteur zelf). De bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 9 mei om 15 uur in zaal Studio van het cultuurcentrum De Werf in Aalst (Molenstraat 51, slechts een zes minuten lopen van het Statieplein). Een van de sprekers is Rik van Daele, die het Reynaertverhaal voorstelt en inzoomt op Boons Reynaertbronnen. Verdere info verschijnt op http://www.lpboon.net/index.php?page=activiteiten.

4. AMATEURTHEATERVOORSTELLING REYNAERT DE VOS

Jongerenkunstgroep Het Element speelt een Reynaertvoorstel in het Vilvoordse cultuurcentrum Het Bolwerk tijdens het derde weekend van mei. Op de website van het gezelschap lezen we: “Met veel spanning en humor worden de avonturen van de middeleeuwse antiheld in een modern jasje gegoten. Plezier verzekerd!”

Meer info en kaarten via: http://www.jkg-element.be/projecten/reynaert-de-vos/.

5. NIEUWE PUBLICATIES

Graag verwijzen wij u naar twee Reynaertboeken. Vooreerst is er de geheel nieuwe en zeer mooie uitgegeven vertaling van James Simpson (hoogleraar Engels aan de Harvard University) van Reynard the Fox. Meer info o.a. via http://www.amazon.com/Reynard-Fox-A-New-Translation/dp/0871407361.

De Parijse uitgeverij Editions Honoré Champion verwijst in zijn nieuwe catalogus (voorjaar 2015, p. 3) naar de uitgave van Le Roman de Renart. Tome 2 (branches XII-XX). Meer info: http://www.slatkine.com/img/cms/pdf_catalog/annonces_premier_semestres_2015.pdf en http://www.slatkine.com/fr/honore-champion-et-diffusions/23750-book-07532553-9782745325532.html.

6. AGENDA

4 april tot 26 juli 2015: Reynaertwerk van Theo van de Goor in het museum van Hulst;
26 april 2015 om 10 uur: Het DNA van een vos: literaire wandeling in Sint-Niklaas;
9 mei: CC De Werf Aalst: lezingen rond 60 jaar Wapenbroeders (L.P. Boon)
15-18 juli 2015: congres van de International Reynard Society (Universiteit Zürich) http://www.sir-irs.com/;
26 oktober 2015 om 10 uur: stiltewandeling in de Fondatie van Boudelo (Sinaai);
29 november 2015 om 11 uur: voorstelling Tiecelijn 28 (Museumtheater Sint-Niklaas).

7. TOT SLOT

Onze site: www.reynaertgenootschap.be

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is (bijna) integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

Categorie: