You are here

e-brief 2006 - Nr. 7

Beste Reynaertliefhebber,

 

0. INLEIDING

Heeft u problemen met de besmettelijke reynaerditis? Misschien helpen deze medicijnen?

 

1. LITERAIRE BUSTOCHTEN 2006 & 2007

34 geïnteresseerden maakten op 23 september de 16de literaire bustocht van de vzw Reynaertgenootschap mee. Hoogtepunten waren het bezoek aan het nog volledig authentiek bemeubelde neogotische kasteel van de familie van Caloen (o.a. bekend van het Gruuthuse-handschrift) te Loppem, waar Guido Gezelle kind aan huis was, en aan het klein seminarie te Roeselare, waar Gezelle les gaf. Ondanks een vroegere melding om met de literaire bustochten in schoonheid te eindigen, werd tijdens de terugtocht beslist om ook in 2007 een literaire bustocht te organiseren. Gedacht wordt aan een Zeeuwse trip (op pinksterzaterdag 2007 of midden september 2007) met literaire fragmenten van Jacob Cats (Brouwershaven), Hans Warren (Borsele), Joanna Kruit (Zoutelande) en het literaire werk naar aanleiding van de overstromingsramp in februari 1953. Stopplaatsen worden wellicht het museum Watersnood 1953, Zierikzee en Veere. Wie zich nu al wil aanmelden, stuurt een mailtje naar info@reynaertgenootschap.be (max. 50 deelnemers). Verdere informatie volgt begin 2007.

 

2. NIEUWE REYNAERTPUBLICATIE

Jan de Putter, 'De schuur maakt de pastoor. Veranderende beeldvorming in de Middeleeuwse Reynaert-traditie', in: Madoc, 20 (2006), p. 19-31. "In de passage waarin de kater Tibeert op muizenjacht gaat in de schuur van de pastoor is, al naar gelang de versie, de muur van aarde, vlechtwerk, baksteen of leem vervaardigd. Door zo'n klein detail te wijzigen, veranderde de bewerker ook de plaats van de in concubinaat levende dorpspastoor binnen de samenleving."

 

3. REYNAERT VERTELD EN GERAPT IN ZOTTEGEM

Davidsfonds Zottegem nodigt Charly May en Rik van Daele uit op vrijdagavond 13 oktober aanstaande om 20 uur voor een Reynaertavond in de Ridderzaal van het Kasteel Van Egmont (Heldenlaan 90 - centrum). Onder de titel Reynaert verteld - Reynaert gerapt wordt het verhaal voor de pauze door Rik van Daele verteld en erna door Charly May gerapt! (Toegang 7/5 EUR.). In de loop van de dag vinden ook twee schoolvoorstellingen plaats.
In: Reinaert de vos… gerapt’: keert de vos terug naar zijn bron?, een scriptie vergelijkende letterkunde van Isabel Van Tendeloo (studente eerste licentie Germaanse talen aan de KU Leuven), wordt de tekst van May bestudeerd. Meer informatie over de rapversie en de tekst van de scriptie zijn te vinden op: www.steltenacts.nl.

4. REYNAERT OP SINT-NIKLASE LOKALE BOEKENBEURS

In de stedelijke openbare bibliotheek van Sint-Niklaas vindt op zaterdag 14 oktober 2006 van 9.30 tot 12.30 uur een bescheiden boekenbeurs plaats waarin de lokale verenigingen uit het brede sociaal-culturele veld de kans krijgen hun publicaties in de kijker te plaatsen. Zaterdag 14 oktober is de start van de bibliotheekweek en de nationale (bibliotheek)verwendag. Het Reynaertgenootschap neemt deel aan deze beurs. Mist u nog speciale nummers of bent u nog op zoek naar bijvoorbeeld Reynaert bloemleest Tiecelijn? Wilt u de allerlaatste (!) beschikbare exemplaren van de strip van Ryssen / De Roover, het laatste exemplaar van de catalogus van de Internationale ex-libriswedstrijd Reynaert de vos of het proefschrift van Rik van Daele alsnog bemachtigen, dan hopen wij u daar te verwelkomen.

5. NIEUWE TIECELIJN

Tiecelijn valt deze week in meer dan 400 brievenbussen (eentje ervan zelfs in Kyoto-Japan!). Het betreft een zeer bijzonder themanummer waarin 70 Reynaertbrieven, geschreven tussen 1834 en 2005, werden opgenomen, in hun context geplaatst en van een notenapparaat voorzien. Het nummer bevat een aantal unieke foto's, waarvan twee van 'Reynaertprofessor J.W. Muller'.
Het laatste nummer van de lopende jaargang wordt een themanummer over de haas en de bever (publicatie eind december).

6. AANPASSINGEN WEBSITE

Sinds kort zijn op de site www.reynaertgenootschap.be Reynaertvertalingen in het Frans (Paul van Keymeulen) en het Italiaans (Sofie Moeyaert) te vinden. Aan de vormgeving wordt nog gesleuteld. Binnenkort verschijnt ook de volledige moderne Nederlandse vertaling van Walter Verniers via onze site op het wereldwijde netwerk.

 

7. TENTOONSTELLING FIRMIN DE VOS

Op vrijdagavond 6 oktober 2006 opent in brasserie De Steeg, Apostelstraat 33 te Sint-Niklaas (op loopafstand van de Grote Markt), een tentoonstelling met beeldend (Reynaert)werk van de Destelbergense beeldhouwer Firmin de Vos. De tentoonstelling wordt geopend door Marc Moorthamer, Ingrid Peeters en Peter de Vos, zoon van de kunstenaar..

 

8. MUZIEKTHEATER

Muziektheater Bel Canto-Dalfsen speelt zijn reeds aangekondigde Reynaertvoorstellingen in: De Trefkoele-Dalfsen op 3-4 november 2006, De Nieuwe Buitensocieteit te Zwolle op 10 november en De Voorvechter te Hardenburg op 17 november. Alle Nederlandse abonnees vinden deze informatie als bijlage bij het recente Reynaertbrievennummer. Zie: www.belcanteodalfsen.nl.

9. IGP LAND VAN REYNAERT VIERT TIENDE VERJAARDAG

De in vorige e-brief aangekondigde zitting naar aanleiding van 10 jaar IGP Land van Reynaert zal niet op 17 november plaatsvinden, maar wel op vrijdagavond 8 december 2006. In de Stekense raadszaal wordt dan ook de ex-libristentoonstelling Reynaert de Vos geopend. Sprekers zijn Nicole van Duyse (voorzitter), Paul Weemaes (eerste voorzitter 1996-1997), Jac van Peer (voorzitter Graphia) en Rik van Daele (over Willem van Boudelo).

 

10. TOT SLOT

Indien u deze nieuwsbrief niet verder wenst te ontvangen, is een eenvoudig mailtje voldoende.
Suggesties voor deze nieuwsbrief en Reynaertberichten via info@reynaertgenootschap.be
Heeft u reeds een e-kijkje genomen op www.landvanreynaert.com?

Samenstelling: Rik van Daele


Uitgever: Vzw Reynaertgenootschap
Nijverheidsstraat 32
9100 Sint-Niklaas
Tel en Fax: 03 777 90 15
www.reynaertgenootschap.be