You are here

e-brief 2014 - nr. 3

In dit nummer o.a.:

  • Reynaertcolloquium over de Metamorfosen van een gemene vos
  • Reynaerttentoonstelling van het Liberaal Archief
  • Literaire Reynaertpinkster(maandag)bustocht
  • Twee vossenvoorstellingen in de Bourla / Antwerpen
  • Twee vossententoonstellingen in Ter Vesten / Beveren
  • Een primeur: Pol Goossen leest de Reynaert

 

1. POL GOOSSEN LEEST DE REYNAERT

Pol Goossen (al meer dan 19 jaar Frank Bomans in de VRT-soap Thuis) is een uitstekend acteur en een dierenvriend. Al negen jaar is de agenda van deze BV (Bekende Vegetariër) afgestemd op ‘het hebben van zijn hond Wap’. Of en hoe die hond het met een vos kan vinden, is niet bekend. Pol Goossen heeft vorige maand de Reynaert ingelezen, totale luisterduur 180 minuten. Het kleinood wordt met de medewerking van het Reynaertgenootschap uitgegeven in de bekende HKM Literatuur reeks in een productie van Hans Kusters. De releasedatum is begin juni 2014. De tekst is van Walter Verniers en de vormgeving is gebaseerd op het werk van Lies van Gasse. In de digifile wordt een tweede druk opgenomen van het boekje van Verniers (Sint-Niklaas, Reynaertgenootschap, 2012) dat werd uitgegeven naar aanleiding van 25 jaar Reynaertgenootschap. In een volgend e-zine meer nieuws.

2. COLLOQUIUM: METAMORFOSEN VAN EEN GEMENE VOS

Op 25 april organiseren het Liberaal Archief, het Instituut voor de studie van de Letterkunde in de Nederlanden (UAntwerpen), het Reynaertgenootschap, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool) een studiedag over de Metamorfosen van een gemene vos: Reynaert sinds de middeleeuwen. U vindt het volledige programma op http://www.reynaertstudiedag.be/. Aanmelden kan tot 17 april 2014 via reynaert@liberaalarchief.be. Deelname is gratis. Zie ook http://www.faronet.be/kalender/metamorfosen-van-een-gemene-vos-reynaert-sinds-de-middeleeuwen

3. REINAERT DE VOS. DE BOEKENCOLLECTIE VAN PHILIPPE PROOST IN DE KIJKER IN GENT

Toen Willem Van den vos Reynaerde schreef kon hij onmogelijk vermoeden dat zijn verhaal tot vandaag zo dikwijls bewerkt en herdrukt zou worden, en zovele andere auteurs in binnen- en buitenland zou inspireren. Philippe Proost is al decennialang een gepassioneerd verzamelaar van alles wat met Reynaert te maken heeft. Zijn collectie telt een 600-tal boeken, waarvan een boeiende selectie te zien zal zijn in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te 9000 Gent. Het oudste werk is Engelstalig: een History of Reynard the Fox, verkocht door Edward Brewster in zijn boekhandel in de schaduw van St Paul’s Cathedral in Londen, 1701. Daarnaast geeft de verzameling een mooi overzicht van de schrijvers die zich in de loop der tijden op het verhaal hebben toegelegd (Goethe, Jan Frans Willems, Julius de Geyter, Stijn Streuvels …). Veel aandacht gaat ook naar de illustraties in diverse drukken, zoals de etsen van Wilhelm von Kaulbach en de tekeningen van Gustave van de Woestijne. In de collectie Proost komt het vossenverhaal ook terug in de vorm van kinderboeken en stripverhalen, en ook in affiches, film en muziek. De tentoonstelling opent op woensdagavond 23 april om 18 uur. Iedereen is welkom. Aanmelden is wel nodig en kan via info@liberaalarchief.be of telefonisch (09 221 75 05). Parkeren kan vlakbij in de ondergrondse parking van het Sint-Pietersplein.
De tentoonstelling in de Blauwe Zaal van het Liberaal Archief loopt tot vrijdag 11 juli en is vrij te bezoeken van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. Op Erfgoeddag, zondag 27 april, van 10 tot 18u.

4. LITERAIRE PINKSTERMAANDAG - BUSTOCHT VANUIT BEVEREN

Op pinkstermaandag 9 juni 2014 is het Reynaertgenootschap medeorganisator van een nieuwe literaire bustocht in ‘het land van Reynaert de vos en koning Nobel’. Landschap en literatuur staan centraal. De rit brengt ons eerst naar Kallo met een bezoek aan Fort Liefkenshoek. We lunchen in Restaurant & Feestzaal Bebronna, met zicht op de Schelde. Daarna doorsnijden we het havengebied om via Doel en door de polder naar Kieldrecht te rijden. In Ermenrike nemen we de tijd om te genieten van een speelse Reynaertvoorstelling door Figurentheater Vlinders & Co. Reynaert leidt ons vervolgens tot over de grens en bereidt alvast zijn doortocht voor naar Hulst, de vestingstad die het voorzitterschap van het IGP Land van Reynaert in 2015 van Beveren overneemt. Rik van Daele licht onderweg diverse Reynaertmysteries toe.
Info: cultuurbeleid, 03 750 10 00 of cultuurbeleid@beveren.be.
Reservering: tickets.tervesten@beveren.be. Een gereserveerde plaats kan slechts bevestigd worden na betaling. Prijs: 30 euro (incl. busvervoer, middaglunch in Bebronna en voorstelling in OC Ermenrike, excl. dranken). Zie ook: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/reynaertbustocht/56beddd3-2487-4381-a386-c6a2b2ec42cb. Organisatie: gemeente Beveren i.s.m. vzw Reynaertgenootschap.

5. DE REYNAERTBANK VAN AMY DE GREEF

Gelezen in Het Nieuwsblad van vrijdag 14 maart: “Amy De Greef (22) uit Sint-Niklaas heeft een tijdelijke Reynaertbank opgesteld aan het Stationsplein. De Greef studeert interieurarchitectuur aan Sint-Lucas in Gent. De vaste Reynaertbank in het Romain de Vidtspark trok haar aandacht. ‘Ik heb een gezonde interesse voor plaatselijke cultuur en daar hoort ook de legendarische vos Reynaert bij’, legt De Greef uit. […] Met behulp van draad, behangpapier en met de nodige fantasie maakte Amy De Greef gebruik van de monumentale ijzeren bol op het Stationsplein met bijhorende betonnen trappen om haar bank in te richten en aan te kleden. ‘De mensen die op deze tijdelijke Reynaertbank gaan zitten, krijgen er een gebakje bovenop’, vertelt De Greef lachend.” Het volledige artikel en foto vindt u op http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140313_01023247.

6. AMATEURGEZELSCHAPPEN IN DE BOURLA: TWEEMAAL REYNAERT

Veertien Antwerpse amateurgezelschappen werkten een seizoen lang aan hun versie van Hamlet (Shakespeare), Macbeth (Shakespeare), De verwondering (Claus) en Van den vos Reynaerde in het kader van amateurTONEELhuis, een samenwerking tussen Toneelhuis en OPENDOEK. Ook in deze twee editie van dit project dat over vier seizoenen loopt, wil het Toneelhuis, dat verantwoordelijk was voor Van den vos van FC Bergman e.a. de werelden van het professionele theater en het amateurtheater op een creatieve en stimulerende manier samenbrengen. Vier gezelschappen werden geselecteerd om hun voorstelling in de Bourla te spelen. Compagnie Schmaltz brengt met Hamlet intelligent teksttheater over wanhopige welbespraaktheid. VOS van ‘Tist! is een rauwe, beeldende en muzikale ‘vosbewerking’ (13 april 20 uur); http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=7284. Theater Milla speelt Reynaert, bewegingstheater met als originele invalshoek een vossin die koning Nobel verleidt (16 april 20 uur); http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=7285. Tg Sehnsucht ensceneert in Lady Macbeth een verrassende tekstbewerking vanuit het perspectief van Lady Macbeth en drie dictatorsvrouwen.
Eenheidsprijs per voorstelling: 12 EUR.
Bestellen kan via http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/post/?id=7355.
Bron: website van het Toneelhuis.

7. TWEEMAAL REYNAERT: NOG TWEE TENTOONSTELLINGEN

Erasmus Quellijn de Jongere. Reinaerdiana, Seger van Dort en zijne Reinaert-bewerking is te zien in de foyer van cultuurcentrum Ter Vesten, Gravenplein 2 in Beveren, van 8 maart tot en met 4 mei: http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/reinaerdiana-seger-van-dort-en-zijne-reinaert-bewe/3ab43033-c30a-4f34-83a0-cbda949d9f56

Naar aanleiding van de Erfgoeddag 2014 plant de gemeente Beveren de tentoonstelling Reynaerd die mordadighe dief. Rechtspraak, misdaad en straf in het land van Beveren (15de tot 18de eeuw) in kasteel Cortewalle: ‘over het deviante en criminele gedrag van onze voorouders […], een intrigerende tijdspiegel van een sterk gepolariseerde samenleving’. Opening op vrijdag 25 april 2014 om 20 uur in kasteel Cortewalle met een lezing van Tiecelijnmedewerker Paul Verhuyck over François Villon.

8. UITSMIJTER: VOSSIGE WINDMOLENS

(Voor foto zie email.)

Nabij de Waaslandhaven, langs de E34 in Vrasene zijn vier windturbines van Wase Wind actief met Reynaertnamen: Reinaert, Hermeline, Nobel en Isegrim. U vindt meer info op http://www.wasewind.be/nieuws/detail/duikeldam-openingsfeest-overweldigend-succes.

Met dank aan o.a. Herman Cole en Jozef Verstraeten.

In volgende nummers vindt u info over:

  • De nieuwe huisstijl van het Reynaertgenootschap
  • Canon Klassedag op 24 mei in Sint-Niklaas rond literaire wandelingen
  • Een vervolg op de bibliografie van Reynaertbewerkingen na 1800

 

9. TOT SLOT

 

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/nl/pagina/reynaert-de-vos
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is (bijna) integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

Categorie: