You are here

e-brief 2014 - nr. 2

1. METAMORFOSEN VAN EEN GEMENE VOS: REYNAERTSTUDIEDAG

Op 25 april organiseren het Liberaal Archief en het Instituut voor de studie van de Letterkunde in de Nederlanden (UAntwerpen) in de schitterende Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Conscienceplein 4 in Antwerpen, een studiedag over het Reynaertverhaal. Het thema is ‘Reynaert sinds de middeleeuwen’. U vindt het volledige programma in bijlage. Een van de lezingen handelt over de opera Reinaert de Vos van August de Boeck en Raphael Verhulst, waarover in een vorige Tiecelijn een artikel (van Frank Teirlinck) verscheen. De studiedag wordt besloten door pianiste Hannah Aelvoet en tenor Mathis Van Cleynenbreugel (Koninklijk Conservatorium Antwerpen). Het programma van de Reynaertstudiedag is te vinden in bijlage en op http://www.reynaertstudiedag.be/. Echte vossenspeurders kunnen op de affiche nu al het nieuwe logo van het Reynaertgenootschap (dat wij u in een volgend e-zine officieel zullen voorstellen) ontdekken. De lezingen worden gepubliceerd in het volgende Tiecelijnjaarboek, dat op 7 december 2014 zal verschijnen.

2. BOEK FC BERGMAN

FC Bergman heeft naar aanleiding van de voorstelling Van den vos een unieke meertalige publicatie gemaakt. Fotograaf Maarten Vanden Abeele volgde het creatieproces op de voet en fotografeerde tot en met de première-avond in de Antwerpse Bourla, wat resulteerde in een eigenzinnig fotodocument. Vanden Abeele tekende eerder al voor prachtige fotoboeken over het werk van theatergrootheden als Pina Bausch en Jan Fabre, en bracht onlangs nog een opgemerkt fotoboek uit over het ‘maakproces’ van de film Rundskop. Een tekstfragment van de hand van Josse de Pauw werd opgenomen en het boek bevat een link naar een soundscape die het creatieproces van de muziek weergeeft. Het boek is beschikbaar bij Toneelhuis en in de betere boekhandel. Het fotoboek wil de aparte kijk van een autonoom kunstenaar op een werkproces vastleggen. Het voegt een autonoom artistiek spoor toe aan van een uniek samenwerkingsproject en kondigt zich aan als een fijne materiële herinnering voor toeschouwers en als een hebbeding voor de reynaerdofielen. Leden van het Reynaertgenootschap krijgen 5 EUR korting op de officiële verkoopprijs van het boek (25 i.p.v. 30 EUR (winkelprijs)). Hiervoor dient u te mailen naar: Kristin.Hex@Toneelhuis.be. Zie ook: http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=6392.

3. BEVERS VOORZITTERSCHAP IGP LAND VAN REYNAERT 2014

De gemeente Beveren is momenteel zeer actief als voorzitter van het Intergemeentelijk project Het Land van Reynaert. Het feit dat onze collega van de raad van bestuur van het Reynaertgenootschap Hilde Reyniers in Beveren als cultuurbeleidscoördinator werkt, is daar wellicht niet helemaal vreemd aan. Na de première van de voorstelling van Vlinders en Co is het straks uitkijken naar de kleine maar fijne tentoonstelling Erasmus Quellijn de Jongere. Reinaerdiana, Seger van Dort en zijne Reinaert-bewerking in de foyer van cultuurcentrum Ter Vesten (van 8 maart tot en met 4 mei). Naar aanleiding van de Erfgoeddag kunt u van 27 april tot 11 mei de tentoonstelling Reynaerd die mordadighe dief. Rechtspraak, misdaad en straf in het land van Beveren (15de tot 18de eeuw) in kasteel Cortewalle bezoeken. Deze expo gaat ‘over het deviante en criminele gedrag van onze voorouders en presenteert […] een intrigerende tijdspiegel van een sterk gepolariseerde samenleving’. Op woensdag 18 juni staat de poëzie centraal, eerst in De lettervanger van Cortewalle (+5 jaar) om 15 uur, en vanaf 20 uur in de Poëtische midzomernacht.

Op pinkstermaandag 9 juni is het Reynaertgenootschap medeorganisator van een nieuwe literaire bustocht in het land van Reynaert de vos en koning Nobel. De inschrijvingsprijs is 30 EUR incl. lunch en busvervoer vanuit Beveren. Op het programma staan o.a. een bezoek aan Fort Liefkenshoek, een opvoering van de nieuwe Reynaertvoorstelling van figurentheater Vlinders en Co in zaal Ermenrike in Kieldrecht en een tocht door de streek van Hulsterlo en Kriekeputte met beeldend Reynaertwerk van o.a. Chris Ferket en Caroline Coolen. Inschrijvingen via tickets.tervesten@beveren.be. Info via hilde.reyniers@beveren.be. Het Beverse Reynaertprogramma 2014 kunt u verder volgen via dit e-zine en de http://www.beveren.be/inwoners/vrije-tijd.

4. TERUGBLIK

Op 15 februari organiseerden de vzw d’Euzie en het Reynaertgenootschap de 22ste Herman Heyse-lezing, dit jaar over de ‘elektrische draadversperring’ tijdens Wereldoorlog I. Professor Alex Vanneste vertelde een boeiend verhaal voor circa 180 aanwezigen.

De universiteit Gent onderzoekt in elf lezingen hoe klassiekers uit de wereldliteratuur nog relevant kunnen zijn anno 2014. De reeks begon op 12 februari met een lezing over de Ilias van Homeros (https://soundcloud.com/urgent-fm-official/ugent-great-books-lezing-1-de). Op woensdag 26 februari sprak professor Youri Desplenter over Van den vos Reynaerde. Info: www.taalenletterkunde.ugent.be/permanentevorming. Daar vindt u ook het lijstje met de andere lezingen over Great Books van o.a. Dante, Cervantes, Shakespeare, Goethe, Tolstoj, James en Ibsen.

5. UIT-AGENDA

Op 15 maart 2014 vinden in Vlaanderen twee Reynaertvoorstellingen plaats: zie http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/reinaert/67fbd0b2-305c-427d-a36c-c2abfd23b352 in Antwerpen; en http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/reinaart-de-vos/3b63a81a-a580-40c7-bf75-c14d14eb95bf in Liedekerke. De voorstellingen van Van den vos van FC Bergman in de Rotterdamse schouwburg eind mei zijn alle uitverkocht.

6. UITSMIJTER: VOSSEN SPOTTEN IN BRUSSEL

De vos maakt zijn opmars in Brussel. Ook jij kan hem spotten. Het Radio1-programma De bende van Einstein ging in de uitzending van 18 februari op onderzoek en verzamelde enkele plaatsen waar de kans groot is dat u Reynaert in de late avond kan aanschouwen. Bendelid Karen Vandermeulen ging met vossenliefhebber Mathias Engelbeen op zoektocht naar de stadsvos. Ook jij kan op vossentocht in Brussel. In samenwerking met Leefmilieu Brussel verzamelde de redactie enkele locaties. Je vindt op de site ook een pdf over de stadsvos. Info op http://www.radio1.be/programmas/de-bende-van-einstein/vossen-spotten-brussel-de-locaties?print.

In volgende nummers vindt u info over:

  • De Reynaertbustocht van de gemeente Beveren op 9 juni: volledig programma
  • Info over een nieuw Reynaertluisterboek
  • De nieuwe huisstijl van het Reynaertgenootschap
  • Canon Klassedag op 24 mei in Sint-Niklaas rond literaire wandelingen
  • Een vervolg op de bibliografie van Reynaertbewerkingen na 1800
  • Een uitsmijter over Reynaertwindmolens!

7. TOT SLOT

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.

Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/wl/default.aspx?id=5092
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is (bijna) integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

Categorie: