You are here

e-brief 2014 - nr. 1

1. 22ste HERMAN HEYSE-LEZING OP 15 FEBRUARI

Het Reynaertgenootschap en de heemkundige kring d’EUZIE organiseren op zaterdag 15 februari 2014 om 20 uur in het oud-stationsgebouw, Spoorwegwegel 1 in Stekene de tweeëntwintigste Herman Heyselezing. Dit jaar was het de beurt aan d’Euzie om de gastspreker en het onderwerp te bepalen. In het kader van de Groote Oorlog wordt het een lezing over ‘De elektrische draadversperring tussen België en Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Het thema van de zogenaamde ‘dodendraad’ spreekt vandaag de dag in grensgemeente Stekene nog steeds sterk tot de verbeelding. De spreker, Alex Vanneste, is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen. Voorzitter van het Reynaertgenootschap Marcel Ryssen leest als inleiding enkele gedichten van de War Poets. De toegang is gratis. Nadien volgt een receptie. De lezing wordt georganiseerd ter ere van en in nagedachtenis aan Stekenaar Herman Heyse (1937-1992), medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE.

Een digitale uitnodiging vindt u in bijlage. De wegbeschrijving via https://maps.google.be/maps?hl=nl&...

2. NIEUWE REYNAERTBEWERKING VOOR THEATER

Terwijl de theatervoorstelling Van den vos door FC Bergman / Het Toneelhuis afscheid neemt van Vlaanderen en verder Europees blijft toeren komen er in het zog van deze voorstelling nog enkele interessante amateurtheaterproducties aan. Dramaturg Erwin Jans van het Toneelhuis begeleidde met zijn collega’s een aantal gezelschappen dat met de Reynaert aan de slag ging. Een van die veelbelovende voorstellingen gaat binnenkort in première.
Vorig seizoen zetten Theatermakers Eigenwijs een fel besproken interpretatie van Publikumsbeschimpfung op de planken. Dit eindwerk voor de Lierse Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans kende acht succesvolle opvoeringen waaronder een selectie voor ‘Spots op West’, het jaarlijkse amateurtheaterfestival van Open Doek. Dit jaar staat in het teken van de vos. In het kader van ‘Amateurtoneelhuis’, een project van Open Doek in samenwerking met het Toneelhuis, werd besloten om Van den vos Reynaerde ‘naar best vermogen te bewerken en er een eigen interpretatie aan te geven die echter het originele meesterwerk alle eer aan doet zowel wat de toenmalige tijdsgeest als de tijdloze inhoud betreft. […] Om dit voor elkaar te krijgen hebben we, behalve een aandachtige lezing van het werk, veel geëxperimenteerd, geïmproviseerd, geschreven, geschrapt en vooral veel, heel veel nagedacht.’ De bewerking wordt op 13-14-15 en 20-21-22 maart 2014 opgevoerd in theater Het Klokhuis, Parochiaanstraat 4 in Antwerpen. Kaarten voor Reinaert. Willem die Madocke maecte in een regie van Jan Cornelis kosten 12/10 (studenten) EUR, te bestellen via www.vlaamsfruit.be of Prospekta, Grote Markt 13 in 2000 Antwerpen, di-za 11 tot 17.45 uur, tel 03 338 95 85.

http://www.toneelhuis.be/#!/nl/readmodus/production/?id=6392

3. BEVEREN VOORZITTER IGP LAND VAN REYNAERT

Na een geslaagde overdracht op 15 december 2013 (met onder andere de eerste live vertolkte vertaling ‘What does the fox say’ van pelgrim Herman Cole op de Beverse ijspiste) is het Reynaertjaar voor Beveren goed van start gegaan. Ondertussen waren er in het kader van het voorzitterschap in januari al diverse activiteiten. De leerlingen van de Gemeentelijke Basisschool De Lindenlaan werden door cultuurbeleidscoördinator en lid van het Reynaertgenootschap Hilde Reyniers ingewijd in de fraaie en minder mooie fratsen van de vos. De resultaten werden op vrijdag 31 januari 2014 voorgesteld in een fraaie tentoonstelling. Dezelfde namiddag organiseerde de OKRA-Academie een lezing rond de sluwe vos in CC Ter Vesten. Heemkundige Bert Vervaet sprak er over ‘De streken van Reynaert in onze streek’.
Op zondag 26 januari stond dichter en performer Norbert de Beule, die in de Gedichtenweek genomineerd was voor de Herman De Coninck-prijs, in de Beverse bibliotheek op het podium met een erg knappe voorstelling FOXfarm, waarbij hij eigen vossenpoëzie met knappe muzikale arrangementen en illustraties van Jelle Mijs voor het voetlicht bracht. Om verder te volgen! En ook Charlie May was met zijn Engelse vossenrap een geliefde gast in Ter Vesten. In de foyer van het cc loopt momenteel een terugblik op het musicalspektakel Reynaert, de Vosical uit 2002 met foto’s van Gerry Smet en illustraties van Wim van Remortel.

De Beverse Bib zal in de loop van het voorzittersjaar elke maand een gloednieuwe kaart met illustraties van Ilse Praet voorstellen. Reynaertverzamelaars vinden een eerste digitaal exemplaar bij dit e-zine. Wie de volledige reeks verzamelt, heeft op het einde een zicht op enkele grote lijnen uit het Reynaertverhaal. Elke kaart is voorzien van een andere illustratie, gekoppeld aan een aantal verzen uit het Comburgse handschrift.

Het Beverse programma kunt u verder volgen via dit e-zine en de http://www.beveren.be/agenda/

4. REYNAERT IN LAUSANNE

Het Centre d'Etudes Médiévales et Post-Médiévales (CEMEP) van de Université de Lausanne biedt jaarlijks een gespecialiseerd interdisciplinair programma Moyen Age aan met telkens andere onderwerpen. In het academiejaar 2013-2014 wordt gedoceerd over de moderne populaire receptie van de middeleeuwen. Op vrijdag 21 maart 2014 wordt een studiedag georganiseerd waarop twee Tiecelijnauteurs te gast zijn. Baudouin van den Abeele (Université Catholique de Louvain) spreekt over ‘La fauconnerie: une pratique médiévale et sa renaissance moderne’ en Rik van Daele over ‘Le Renart médiéval en Flandre contemporaine’. De organisatie is in handen van de professoren Alain Corbellari en Alexander Schwarz. U vindt de flyer in bijlage.

5. CADEAU STEUNENDE LEDEN REYNAERTGENOOTSCHAP 2014

Reeds meer dan 100 abonnees hebben hun lidmaatschap 2014 van het Reynaertgenootschap (en dus van Tiecelijn. Jaarboek van het Reynaertgenootschap) 2014 betaald. Wij kunnen u nu ook al het cadeau steunende leden 2014 meedelen. Het wordt origineel een ex libris (totale oplage 200, genummerd van 1 tot 200) van de Tsjechische kunstenaar Oldrich Jelen, een Praags boekillustrator die hoofdzakelijk kleurenlitho's maakt. Het nieuwe nummer wordt op zondag 7 december 2014 in het Sint-Niklase Museumtheater voorgesteld. Omdat we de zaal vorig jaar zo geschikt vonden, bezetten we deze locatie opnieuw.

6. UITSMIJTER: APP MIDDELNEDERLANDS

Onder impuls van Frits van Oostrom werd recent een app Middelnederlandse literatuur gemaakt. U hoorde er wellicht al over of bekeek / beluisterde hem al. Over de uitspraak van de Reynaert (en het Middelnederlands in het algemeen) moeten we later nog maar eens een boompje opzetten. In elk geval hebben we genoten van het voorleestalent van Frank Willaert en vele anderen. Zie http://www.scientias.nl/nieuwe-app-brengt-middeleeuws-nederlands-tot-leven/94631

In volgende nummers vindt u:

  • informatie over een Reynaertstudiedag die zal plaatsvinden op vrijdag 25 april 2014 in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience;
  • meer info over het Beverse Reynaertprogramma 2014;
  • de eerste aanvulling op De bibliografie van de Nederlandse Reynaertbewerkingen van 1800 tot heden, tien jaar na de publicatie in 2004.

 

7. TOT SLOT

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap:
http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681
Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.

 

Verwante sites:
http://www.toerismewaasland.be/wl/default.aspx?id=5092
http://www.erfgoedcelwaasland.be/item.php?itemno=451&lang=NL
Tiecelijn is (bijna) integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

Categorie: