You are here

e-brief 2013 - nr. 3

Noteer nu reeds in uw agenda: zondag 3 november 2013 om 11 uur in kasteel Walburg in Sint-Niklaas: de presentatie van Tiecelijn 26. Jaarboek 6 van het Reynaertgenootschap. Gastspreker is Mark Nieuwenhuis met een lezing over de ‘ule’ en de ‘scuvuut’ in de Reynaertverhalen, een bijdrage die aansluit bij een uitstekend artikel over de Reynardus Vulpes in jaarboek 6.

1. TIECELIJN 26. JAARBOEK 6 VAN HET REYNAERTGENOOTSCHAP

Na de viering van jaarboek 25 van het Reynaertgenootschap werd niet stilgezeten. De redactieleden lezen momenteel de proeven voor de artikels van jaarboek 26 en zijn volop bezig met de voorbereiding van jaarboek 27. Tiecelijn 26 bevat artikels van Jo Reynaert (over reynaerdie), Filip Reyniers (over Reginar en Hersinda), Walter Verniers (over de beiaardscène uit de Reynaert), Mark Nieuwenhuis (over de uilenpassage in de Reynardus Vulpes), Hans Rijns (over de vossenfabels van Jean de La Fontaine), Frank Teirlinck (over de Reynaertopera van August de Boeck), Yvan de Maesschalck (over The Fox van D.H. Lawrence), Kris Humbeeck (over Wapenbroeders van L.P. Boon), Koen Bauwens (over Goya van Stefan Hertmans) en Arco Willeboordse (over een Aardenburgs Reynaertbeeld), vertalingen van drie boeiende, korte Latijnse teksten door Mark Nieuwenhuis, iconografie van Hedwig Pauwels en Jean van Riet (Rik van Daele m.m.v. Willy Feliers) en een in memoriam Wim van Remortel (door Christl van den Broucke). Verder vindt u enkele recensies (o.a. Reinardus 23 door Gert-Jan van Dijk en de nieuwe bundel Wentelingen van dichter en beeldend kunstenaar Lies van Gasse (wiens nieuwe kunstwerk de cover van Tiecelijn opnieuw zal sieren)), verslagen van een dierencolloquium in Louvain-la-Neuve (Baudouin van den Abeele) en het congres van de International Reynard Society (Hans Rijns) dat deze maand plaatsvond in het Spaanse Alicante. Het nummer wordt besloten met de Reynaertkroniek 2012.

2. BETALING TIECELIJN 26

Graag willen wij u vriendelijk verzoeken om het abonnementsgeld 2013 te betalen. Dan krijgt u het nieuwe jaarboek in de loop van november thuisbezorgd of toegestuurd. U kunt het kleinood met een nieuw coverkunstwerk van Lies van Gasse ook bij de presentatie afhalen in het prachtige decor van kasteel Walburg in Sint-Niklaas (gelegen langs de Parklaan, in het stadspark nabij het Reynaertbeeld van Albert Poels).

Tiecelijn 26 kost 19 EUR (gewoon abonnement) of (minstens) 25 EUR (steunend lidmaatschap), te storten op: IBAN BE 91 6455 1166 9476 / BIC JVBABE 22, t.a.v. vzw Reynaertgenootschap, Nijverheidsstraat 32, B-9100 Sint-Niklaas; of in Nederland op nummer 2994574 t.a.v. Erwin Verzandvoort, Vendelierstraat 13, NL-5241 TT Rosmalen, steeds met de vermelding ‘(steun)abo Tiecelijn 2013’. Nederlandse abonnees kunnen ook gebruik maken van onze Belgische rekening.
Steunende leden 2013 ontvangen de dvd over de Sint-Niklase Reynaertspelen – die in première wordt voorgesteld – met uniek klank- en beeldmateriaal van de massaspelen uit 1973, 1985 en 1991. De namen van de steunende leden (en hun woonplaats) worden in het jaarboek opgenomen indien de overschrijving van het lidgeld verschijnt op onze rekeninguittreksels vóór 15 september. Graag willen wij de abonnees danken die het abonnementsgeld 2013 reeds betaalden.

3. UNIEK BEZOEK AAN DICHTERSHUIS ANTON VAN WILDERODE

In 2013 is het vijftien jaar geleden dat Cyriel Coupé (1918-1998) overleed. In de Bib van Sint-Niklaas wordt een groot project rond leraar, priester en dichter Anton van Wilderode georganiseerd. De opening vindt plaats op zaterdag 28 september om 16 uur (Hendrik Heymanplein 3). Op zondag 29 september om 15 uur organiseert het Reynaertgenootschap een unieke mogelijkheid tot een bezoek aan het woonhuis in Moerbeke. Maximaal 25 mensen (een tweede groep met een parallel programma in de tuin en de prachtige omgeving van de Dorpvaart 70 in het prachtige Wase Moerbeke wordt overwogen) kunnen dan via een rondleiding van Hildegard Coupé een unieke inkijk krijgen in een van de weinige dichtershuizen die Vlaanderen nog rijk is. De toegang is gratis. Afspraak ter plaatse. Inschrijven is verplicht. U kunt zich inschrijven door ons een reply te sturen op deze mail. Vermeld uw naam en het aantal plaatsen. Info over het woonhuis van Van Wilderode op o.a. http://poeziecentrum.be/nieuws/provincie-oost-vlaanderen-verkoopt-geboortehuis-anton-van-wilderode.
Wegbeschrijving via https://maps.google.be/maps?hl=nl&q=dorpvaart+70+Moerbeke&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x47c383f27e88b73d:0x2d5a465eb4b831d5,Dorpvaart+70,+9180+Moerbeke&gl=be&daddr=Dorpvaart+70,+9180+Moerbeke&ei=9-nuUf_BN6Lz0gXQ2IEw&ved=0CDAQwwUwAA.

4. REYNAERTGEBAK KRIJGT VLAAMS KWALITEITSLABEL

Ook gastronomie mag in dit e-zine niet ontbreken. Het Sint-Niklase Reynaertgebak kreeg het Vlaamse erkenningslabel 'streekproduct.be' van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Het Reynaertgebak wordt al meer dan veertig jaar gemaakt bij de Sint-Niklase meesterbakkers Stevens-Decock, Chris De Visscher, Patisserie Stefan en Patisserie Thierens. Het gebak is geïnspireerd op de veel oudere 'gâteau de Saint-Nicolas'. Het bevat amandelen, ananas en Grand-Marnier. Ook 'Hopjenever uit het Waasland' van Brouwerij Verhofstede uit Nieuwkerken, gemaakt van eigen wilde hop, viel in de prijzen. Bron: (JVS) © 2013 Het Laatste Nieuws. Zie http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/1645912/2013/06/04/Reynaertgebak-en-hopjenever-bij-6-nieuwe-streekproducten.dhtml; en http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130605_00611954.

5. 22STE VOLKSBOEKJE UIT COLLECTIE HELLINGA IN BRUGSE BIEKORF

In Tiecelijn 24 bracht Rik van Daele verslag uit van een zoektocht naar de identificatie van 21 Reynaertdrukjes uit de collectie van W.Gs Hellinga, die door zijn weduwe Lotte Hellinga in 2010 aan de Brugse Erfgoedbibliotheek De Biekorf werden geschonken. Een van deze drukjes bleek een door Jacobus Ducaju in Dendermonde gedrukt boekje te zijn, het eerste ons bekende Zuidnederlandse Reynaertvolksboekje dat niet in Gent of Antwerpen werd gedrukt. Ondertussen ontving de Brugse Biekorf vorige maand uit de collectie Hellinga een 22ste drukje, opnieuw met daarin de ex-libris van W. Pée en Is. Teirlinck. Het betreft een drukje van de Wwe. Verdussen - wellicht Menke nr. 38 (1713-1717?). Dit besluiten we uit de melding uit Brugge dat er ook in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een exemplaar van dit drukje aanwezig is (EHC, A.94050, zie H. Menke, Bibliotheca Reinaerdiana, p. 162). In het Brugse exemplaar ontbreken de twee laatste bladen (waarvan één blanco).
Met dank aan Trude Gielen, Hans Rijns (beide voor de bemiddeling), Ludo Vandamme & Susanna de Schepper en Lotte Hellinga. Ondertussen werden de geschriften van W.Gs Hellinga door Lotte Hellinga aan een Nederlandse wetenschappelijke instelling geschonken. Wij hopen hierover te berichten in ons volgende e-zine.

6. BETERE KWALITEIT AFBEELDINGEN FABELDRUK G. LEEU

Vanaf 1 mei 2013 zijn alle afbeeldingen in de diplomatische transcriptie van Dye hystorien ende fabulen van Esopus (Gheraert Leeu 1485) vervangen door verbeterde en vergrote afbeeldingen, dubbel genieten dus. Zie http://www.dbnl.org/tekst/leeu002hyst02_01/.

7. OPROEP vzw CODE

Ben jij ook zo gebeten door Reynaert de Vos? Een verhaal van eeuwen oud en toch zo eigentijds. Laat je inspireren door Reynaert en zijn gezellen. Zou je graag regisseren, schrijven of acteren? De vzw Code organiseert een boeiende theaterdag met professionele begeleiding voor auteurs, regisseurs en acteurs met een feedbackrapport voor elke deelnemer met kwaliteiten en aandachtspunten. De kans om in een nieuwe TOS-productie (Small-Medium-Large) van CODE vzw te stappen.
VOSCODE is een project in samenwerking met de gemeente Kruibeke dat kadert in het programma van het Reynaertjaar.
PASMOMENT: zondag 8 september van 10u tot 17u
PASHOKJE: Ontmoetingscentrum De Brouwerij, O.L.Vrouwplein 18, 9150 Kruibeke
PASMUNT: deelnemen is gratis, eten en drank inbegrepen
PASKLAAR: reageren of informeren pas@codevzw.be of 0473/121200 of www.codevzw.be

CODE vzw kiest er resoluut voor om een productiehuis te zijn voor theaterstukken. CODE vzw kiest voor kwaliteit door een betere rekrutering en selectieprocedure, betere begeleiding en een deskundige beoordeling van de theaterproductie.

8. UITSMIJTER

Graag bezorgen wij u nog een doorklikje, met dank aan Peter Everaers, Jan de Putter en Willy Feliers.

http://www.springmagazin.de/index.php?/ausgaben/9-reineke-f/

http://www.youtube.com/watch?v=lsY71IE9zQs

9. TOT SLOT

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap:
http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.

 

Verwante sites:

http://erfgoedcelwaasland.be

 

Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op:
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

 

Het laatste nummer op:
http://www.reynaertgenootschap.be/node/166

Categorie: