You are here

e-brief 2013 - nr. 2

Binnenkort is het Erfgoeddag. Het Reynaertverhaal is Europees literair toperfgoed. Het Reynaertgenootschap neemt u op zondagnamiddag 21 april mee op een poëtische wandeling doorheen Sint-Niklaas, met een bezoek aan de Bib en de Stedelijke Musea (waar aandacht wordt geschonken aan een Reynaertkabinet van ca 1800; en waar u gratis het nieuwe Mercatormuseum kan bezoeken). Wij stoppen voor u de tijd met ‘1000 jaar Vossentaal’. De dag ervoor kunt u de wissel van het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project 2013 meemaken in de nieuwe voorzittersgemeente Kruibeke (Rupelmonde). En wenst u een heerlijke Reynaertvoorstelling in het Brusselse mee te maken, dan moet u de avond van zaterdag 20 april vrijhouden. Verder in dit e-zine de aankondiging van het nieuwe monnikenwerk van Hans Rijns over de Esopusdruk van G. Leeu en een link naar de Gruuthusetentoonstelling in Brugge.

1. 1000 JAAR VOSSENTAAL OP ERFGOEDDAG EN TIJDENS ARCHIPEL OP ZONDAG 21 APRIL

Op zondag 21 april, Erfgoeddag 2013, dienen rechtgeaarde literatuurliefhebbers in Sint-Niklaas, thuisstad van het Reynaertgenootschap te zijn. Van 14 (start aan de Bib, Hendrik Heymanplein 3, vlakbij de Grote Markt) tot 15 uur nemen Marcel Ryssen, Hilde Reyniers en Rik Van Daele u mee op een tocht van een uurtje vol vossenpoëzie door de stad. Deelnemers ontvangen de bundel Vossentaal (2005) cadeau en krijgen meteen ook gratis toegang tot de Stedelijke Musea, waar de tocht eindigt. 21 april is er in Sint-Niklaas het jaarlijkse boekenFEEST Archipel, dat dit jaar met een sterk programma voor de dag komt. U kunt de dag beginnen met de uitreiking van de Paul Snoekprijs 2013 (zie http://www.sint-niklaas.be/nieuws/zes-genomineerde-bundels-voor-paul-snoek-poazieprijs-2013) of de poëziewedstrijd van CC Boontje. Voor de tocht kunt u in de Bib de tentoonstelling rond Armand Van Assche (1940-1990) bezoeken (http://www.poeziecentrum.be/nieuws/hommage-armand-van-assche-sint-niklaas). In de namiddag kunt u ook Benno Barnhard, Geert Van Istendael, Griet Op de Beeck, Herman Brusselmans, Piet Brak en vele anderen aan het woord horen in de lokale boekhandels (in de Stationsstraat, waar u ook een pop-up tentoonstelling rond de astronomische Heirmanklok kunt bezoeken, org. WARP). Alle info i.v.m. Archipel vindt u via http://www.ccsint-niklaas.be/voorstelling/4512/archipel, over de Erfgoeddag viahttp://www.interwaas.be/over-interwaas/nieuws/erfgoeddag-2013 en over de vossenwandeling viahttp://www.erfgoeddag.be/programma/1000-jaar-vossentaal-brengt-de-tijd-tot-stilstand. U kunt zich gratis inschrijven via info@reynaertgenootschap.be.

2. KRUIBEKE NIEUWE VOORZITTER 2013 IGP LAND VAN REYNAERT

Op zaterdag 20 april om 13.30 uur vindt in de Spaanse getijdenmolen in Rupelmonde (een bij uitstek reynaerdiaanse plek omdat hier tot 1996 het enige Reynaertmuseum gevestigd was en de Orde van de Vossenstaart er samen kwam) de overdracht plaats van het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Waasmunster geeft de fakkel door aan Kruibeke. Burgemeester Jos Stassen opent, Rik Van Daele stelt het IGP en het Reynaertgenootschap voor en schepen Erik Blommaert stelt in primeur het voorzittersprogramma 2013 voor. Om 15.15 uur wordt een Reynaertwandeling door Rupelmonde gemaakt en een uurtje later volgt de receptie. Inschrijvingen kunnen via protocol@kruibeke.be. U vindt de uitnodiging in bijlage bij dit e-zine.

3. GRUPETTO SPEELT REYNAERT, ROSSESTREKEN

Eveneens op zaterdag 20 april, maar dan in de avonduren (20 uur) kunt u een voorstelling meemaken van Grupetto. Dit muziekgezelschap speelt dan met acteur Johan De Paepe de muziektheatervoorstellingReynaert, rossestreken in De Muze van Meise, Brusselsesteenweg 69, 1860 Meise (nabij Brussel). Ticketbureau: (0032) (0)2 268 61 74, https://demuze.ticketmatic.com/addevent.php?a=FGrrn8-Ge_4&e=LgwQOt0XTno&s=80cswBbInpo&l=nl of demuzevanmeise@skynet.be. Info viahttp://grupetto.be/concerten-eng.html.

4. DYE HYSTORIEN ENDE FABULEN VAN ESOPUS (1485) DIGITAAL

Per 2 april 2013 is een diplomatische editie van Dye hystorien ende fabulen van Esopus, (Antwerpen, Gheraert Leeu,1485) te raadplegen via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. Auteur is Tiecelijnredacteur Hans Rijns, die in 2007 het standaardwerk over De gedrukte Nederlandse Reynaerttraditie. Een dyplomatische en synoptische uitgave naar de bronnen vanaf 1479 tot 1700 publiceerde bij uitgeverij Verloren te Hilversum (zie o.a. http://www.rijnsendereynaert.nl/services.aspx). Het nieuwe monnikenwerk handelt over de Esopische fabeltraditie.
Op 12 oktober 1485 voltooide Gheraert Leeu in ‘die vermaerde coopstadt tAntwerpen’ Dye hystorien ende fabulen van Esopus. Tot nu toe was de tekst van deze incunabel nog niet uitgegeven. Om in deze leemte te voorzien heeft Hans Rijns, in nauwe samenwerking met Willem van Bentum, een volledige diplomatische editie samengesteld. Ook de 186 houtsneden zijn in de DBNL opgenomen. Aan de houtsneden wordt momenteel gewerkt om de kwaliteit te verbeteren. De afbeeldingen worden vergroot en verscherpt. De tekst is voorzien van een uitgebreide inleiding. De inleiding verscheen eerder in aangepaste vorm in 2011 inTiecelijn 24. Jaarboek 4 van het Reynaertgenootschap, p. 217-248 (Rijns 2011). De auteur roept op fouten die gevonden worden in de begeleidende teksten of in de hoofdtekst aan hem te melden (hansrijns@planet.nl). De nieuwe digitale editie is te vinden ophttp://www.dbnl.org/tekst/leeu002hyst02_01/.

5. AFRIKAANSE REYNAERTVERTALING

Binnen afzienbare tijd verschijnt een (Zuid-)Afrikaanse editie van Reinaart de vos met tekeningen van Klaas Verplancke (http://www.klaas.be/) en met de tekst van Henri Van Daele (http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/1.929230) bij Protea Boekhuis. De vertaling is van de hand van Daniel Hugo. Meer nieuws in latere e-zines. Klaas Verplancke maakte dit nieuws bekend nadat hij in Stekene onlangs de 21ste Herman Heyse-lezing gaf (org. D’Euzie en het Reynaertgenootschap).

6. ALFONS DE BELIE OVERLEDEN

Op 14 maart overleed Alfons De Belie (°1926). Deze Belseelse zakenman was dé drijvende kracht achter de jarenlange opgravingen op de gronden van de Boudelo-abdij in Klein-Sinaai (waar o.a. Leopold Peeters, Maurits Nonneman, Rik Van Daele en Rudi Malfliet de Reynaertdichter situeren). Alfons De Belie was de stichter van VOBOV (het Verbond voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in Oost-Vlaanderen), de voorzitter en stichter van de culturele Kring Boudelo en de leider van de opgravingen op de gronden van de oude cisterciënzerabdij van Boudelo in Klein-Sinaai (Stekene). Hij inspireerde tientallen jonge archeologen met zijn zomeropgravingen.

Als klein eerbetoon voor een groot mens bezorgen wij de lezer een Tiecelijnlink die verband houdt met onze Tiecelijnabonnee ‘mijnheer Alfons’: m.n.http://www.dbnl.org/tekst/_tie002200701_01/_tie002200701_01_0063.php. Een in memoriam ophttp://www.archeonet.be/?p=29700&cpage=1.

7. OPGRAVINGEN BOUDELO-ABDIJ

Een week na het overlijden van Alfons De Belie verscheen in De Standaard (22 maart 2013) een artikel over de recente opgravingen op de Boudelosite, zie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130321_00513477. U vindt ook info over de opgravingen op http://www.klein-sinaai.be/home/nieuwsarchief/467-onbekend-gebouw-ontdekt-op-oude-abdijsite-boudelo.

8. UITSMIJTER: GRUUTHUSEHANDSCHRIFT TERUG IN VLAANDEREN

Liefhebbers van de Middelnederlandse literatuur moeten voor eind juni naar Brugge begeven om daar het Gruuthusehandschrift en het prachtige Egidius te aanschouwen (niet voor het eerst, maar wel voor het eerst sinds dit precieuze handschrift in de KB in Den Haag berust). Eeuwenlang was het bijzondere handschrift in privébezit, tot de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek het in 2007 aankocht. Nu is het uitzonderlijk te zien in het Gruuthusemuseum. Unieke kunstvoorwerpen brengen de teksten en thema’s weer tot leven. Ze schetsen het culturele, sociale en religieuze klimaat in Brugge, dat in die vroege vijftiende eeuw een internationale handelsstad was. Info over de tentoonstelling en het rijke randprogramma ophttp://www.liefdeendevotie.be/NL/lezing_26_05.html
Naar aanleiding van de tentoonstelling vindt in Brugge van 25 tot 27 april een internationaal congres plaats over Het Gruuthuse-handschrift. Literatuur, muziek, devotie rond 1400. De organisatie is in handen van de Musea Brugge, de Koninklijke Bibliotheek Den Haag en de Radboud Universiteit Nijmegen. Info:http://www.liefdeendevotie.be/downloads/programma_congres_NL.pdf.

9. TOT SLOT

Wij zijn ook aanwezig op http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be
Suggesties eveneens via dit adres.

Verwante sites: 
http://www.toerismewaasland.be/wl/default.aspx?id=5092 
http://erfgoedcelwaasland.be

Tiecelijn is digitaal te vinden op: 
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002

Het laatste nummer op: 
http://www.reynaertgenootschap.be/node/166

Categorie: