You are here

e-brief 2006 - Nr. 10

Beste Reynaertliefhebber,

 

0. INLEIDING

Tiecelijn 19/4 is op de post. Een boeiend nummer met de haas in de hoofdrol. Het einde van een jaargang met 424 pagina's. Nooit werd een jaar afgesloten met zoveel pagina's, nooit met zoveel steunende leden en met zoveel abonnees.
Door het wegvallen van de subsidies (in 2006) is Tiecelijn in 2007 aan zijn laatste jaargang toe als driemaandelijks literair tijdschrift. U leest alles over de toekomstplannen in de introductie van het Haas- en bevernummer.

 

1. WENS

De Tiecelijnredactie wenst u prettige kerst- en nieuwjaarsdagen en een jaar 2007 vol nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen.

 

2. MEESTERLIJKE REYNAERTPRENTEN

Circa 15 januari ligt het bijzonder mooie Reinaart de vos. De felle met de rode baard van Henri van Daele in de boekhandel. Het is een prachtuitgave geworden met meesterlijke kleurenillustraties van Klaas Verplancke. Indien je nog geen geschenkideeën hebt: laat een boekenbon aanrukken en begeef je in het nieuwe jaar naar de boekhandel. Het boek werd uitgegeven door Manteau.

 

3. HERMAN HEYSELEZING 2007

De volgende Herman Heyselezing vindt plaats op zaterdag 24 februari 2007 om 20 uur in het oud-stationsgebouw te Stekene. Gastspreker is Rudi Malfliet, specialist van de cisterciënzerinpolderingen in de dertiende eeuw en auteur van een boeiende studie over Het conflict om Zeeland-bewester-Schelde en Rijks-Vlaanderen tussen Holland en Vlaanderen. De titel van de lezing luidt: De wereld van Willem die Madocke maecte. Historische verkenningen rondom Boudelo, Gent en Hulst. 1200-1260.

4. NOTTEBOHMLEZING

Op zondag 4 maart 2007 om 11 uur geeft Rik van Daele een van de Nottebohmlezingen 2007 in de gelijknamige (wondermooie) leeszaal van de stadsbibliotheek van Antwerpen. Het centrale thema van de reeks van volgend jaar is de relatie mens/dier. Titel van de lezing is (onder voorbehoud): 'Want dieren zijn precies als mensen'. Over Reynaert de vos als spiegel van menselijk gedrag.
De Nottebohmlezingen vinden plaats op zondagvoormiddag om 11 uur en zijn bestemd voor een breed geïnteresseerd publiek. Na elke lezing wordt een drankje aangeboden. Toegang 3 euro. (Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen, tel 03 206 87 10). Info over de prestigieuze Nottebohmzaal op stadsbibliotheek.antwerpen.be; info over de lezingen binnenkort op www.detijdschriften.be (via agenda).

5. KRONIEK: IGP LAND VAN REYNAERT VIERDE TIENDE VERJAARDAG

Op 8 december 2006 werd bij virtuoze accordeonklanken van Rebecca Stradiot in het Stekense gemeentehuis de tiende verjaardag van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert gevierd met toespraken van voorzitter 2006 Nicole van Duyse, Jack van Peer (Graphia) en Rik van Daele (Reynaertgenootschap). De zaal was tot de laatste stoel gevuld. Er was een sterke delegatie uit Sint-Gillis-Waas aanwezig p.l.v. burgemeester Remi Audenaert en de schepenen Karel Verelst en Marita Meul. Het project is in 2007 dan ook in goede voorzittershanden. Er wordt nu reeds gewerkt aan een aantrekkelijk programma.

 

6. TOT SLOT

Indien u deze nieuwsbrief niet verder wenst te ontvangen, is een eenvoudig mailtje voldoende.
Suggesties voor deze nieuwsbrief en Reynaertberichten via info@reynaertgenootschap.be
Heeft u reeds een e-kijkje genomen op www.landvanreynaert.com?

Samenstelling: Rik van Daele


Uitgever: Vzw Reynaertgenootschap
Nijverheidsstraat 32
9100 Sint-Niklaas
Tel en Fax: 03 777 90 15
www.reynaertgenootschap.be