You are here

e-brief 2012 - Nr. 1

De vos is sinds enkele weken opnieuw vogelvrij in Vlaanderen. Als ware vossenvrienden betreuren we deze beslissing. Dat de vossenjacht weinig soelaas zal brengen voor getergde kippenhouders, kon u al lezen in jaarboek 4, waarin bioloog Koen van den Berge haarfijn uit de doeken deed waarom de vossenjacht in Vlaanderen geen zin heeft. Lees er alles over in jaarboek 4 en op onze Facebookpagina. Soms moet echter ook een vos het onderspit delven:http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/1074853/2010/03/03/Hanen-doden-vos.dhtml

1. TIECELIJN 24 DIGITAAL BESCHIKBAAR

Sinds 1 januari vindt u Tiecelijn 24 op www.reynaertgenootschap.be. U kunt nog papieren exemplaren bestellen via info@reynaertgenootschap.be (17 EUR, excl. portkosten). Hou alvast zaterdag 17 november 2012 vrij voor de voorstelling van Tiecelijn 25. Jaarboek 5.

2. NIEUWE REYNAERTPUBLICATIES

Eerst een mooie Franse Renart: Des étonnantes aventures de Renart et de son compère Ysengrin. Het boek is bedoeld voor de jeugd en beschrijft zeven avonturen van Renart en Ysengrin. Bijzonder is de zorg die aan het uiterlijk van deze uitgave is besteed: gebonden in kartonnen band met illustratie en goudopdruk, goud op snee, kapitaalbandjes en een leeslint. De zeer talrijke in zachte kleuren uitgevoerde karikaturale illustraties zijn van Jonathan Bousmar. Het boek is in november 2010 uitgegeven bij Alzabane Editions. Meer info op www.alzabane-editions.com.

Een recentere uitgave is meer een schoolboek: Le Roman de Renart uitgegeven bij Bordas in de reeks ‘Lectures Eli juniors-Niveau 3’. Het bevat vijf verhalen en allerlei taal-opdrachtjes en gaat vergezeld van een audio-cd zodat de lezer de verhalen ook kan beluisteren. De reeks ‘Eli juniors-Niveau 3’ richt zich op middelbare scholieren die Frans leren en zo’n duizend woorden kennen. Meer info ophttp://www.elireaders.com/index.php?option=com_content&view=article&id=241%3Ale-roman-de-renart&catid=52%3Astage-3&Itemid=124&lang=en.

De uitgeverij Noordhoff Uitgevers bracht in 2009 in zijn reeks “Klassieke Lijsters” een hertaling van het Comburgse handschrift (editie Hellinga) uit. Het boek is bedoeld voor leerlingen die boeken van voor 1880 moeten lezen. Hertaling en voorwoord zijn van Sarah Bonsing, Mynke Trommelen en Miriam van der Velde. Meer info op http://www.lijsters.nl/wps/portal/thuis/boeken/lijsters/lijsters/lijstersklassiek1.

3. TWINTIGSTE HERMAN HEYSELEZING

De heemkundige kring d’EUZIE en het Reynaertgenootschap organiseren dit jaar de twintigste Herman Heyselezing op zaterdag 11 februari 2012 om 20 uur in het oud-stationsgebouw, Spoorwegwegel 1 in Stekene. Gastspreker is Veronique de Tier, redacteur van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten (Universiteit Gent, https://biblio.ugent.be/person/801000593373). Zij belicht het dialect van Stekene en omgeving in een breder perspectief, onder de titel ‘Over d’achtergoarasse, piezewieters en een pielekekaat’. Bij die gelegenheid wordt ook het Stekens dialectwoordenboek, samengesteld door Boudewijn Dhondt, officieel voorgesteld. De toegang is gratis. Nadien volgt een receptie. De lezing wordt georganiseerd ter ere van en in nagedachtenis aan Stekenaar Herman Heyse (1937-1992), medestichter en redacteur vanTiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE.

4. ALLAERT VAN EVERDINGEN, ILLUSTRATEUR DU ROMAN DE RENARD (2E PARTIE)

Van 22 november 2011 tot 11 maart 2012 is in het beroemde Parijse Petit Palais een tentoonstelling te zien van het Reynaertwerk van (landschaps-)schilder, tekenaar en graveur Allaert van Everdingen (Alkmaar 1621-Amsterdam 1675). Hij vervaardigde 57 Reynaertillustraties die o.a. werden opgenomen in J.Ch. Gottscheds uitgave Heinrichs von Alkmar Reineke der Fuchs uit 1752. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in zaal 25 van het Petit Palais en is toegankelijk van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur. Zie:http://www.petitpalais.paris.fr/fr/expositions/everdingen-illustrateur-du-roman-de-renard-ii.

5. AGENDA

Zaterdag 11 februari 2011 om 20 uur: 20ste Herman Heyselezing te Stekene over lokale Oost-Vlaamse dialecten door Veronique de Tier.

Zondag 22 april 2012 om 14.30 uur: wandeling rond ‘Vos en uil’ in de binnenstad van Sint-Niklaas in het kader van Erfgoeddag en de literaire manifestatie Archipel. Marcel Ryssen, Hilde Reyniers en Rik van Daele nemen u mee langs beeldend werk over de twee literaire helden van Karel Aubroeck en Mark Macken (Uilenspiegel), Albert de Smedt, Hilde Metz en Albert Poels (Reynaert). Start aan de Bib, Hendrik Heymanplein 3.

Zaterdag 17 november 2012 om 15 uur: presentatie Tiecelijn 25 en viering 25 jaar Reynaertgenootschap in Sint-Niklaas.

6. TOT SLOT

Met dank aan Willy Devreese en Eva Collyn.

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap:http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681 
Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be
Suggesties eveneens via dit adres.

Verwante sites: 
http://www.toerismewaasland.be/wl/default.aspx?id=5092 
http://erfgoedcelwaasland.be 
Tiecelijn is integraal digitaal te vinden op: 
http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=_tie002 
Het laatste nummer op: 
http://www.reynaertgenootschap.be/node/166

Categorie: