You are here

e-brief 2011 - Nr. 3

Sint-Niklaas gaat de laatste maand in van zijn voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert 2010-2011. Er wordt vuurwerk beloofd, ook letterlijk. U verneemt er alles over in de derde e-brief van dit jaar. Op De Ster wordt een Reynaertfigurentheaterspel georganiseerd: Het Land van Reynaert. Ook het stadsarchief Sint-Niklaas, de bibliotheek en de Bibliotheca Wasiana organiseren interessante manifestaties. De tentoonstelling ‘Wij, Reynaert! Drie Sint-Niklase massaspelen’ wordt een blikvanger.

1. TENTOONSTELLING ‘WIJ, REYNAERT! DRIE SINT-NIKLASE MASSASPELEN’

In mei 1973 wordt voor het eerst een Reynaertmassaspel opgevoerd in Sint-Niklaas. In een betoverende regie van Mark Liebrecht brengen honderden acteurs uit plaatselijke toneelkringen en scholen een spetterend spektakel op een groot podium voor het stadhuis. De Reynaertfiguur wordt vertolkt door Jaak van der Helst, die als regisseur zijn stempel drukt op de succesvolle Reynaertspelen van 1985 en 1992. Het stadspark en het kasteel Walburg vormen het decor voor deze nieuwe edities, waarin het Middelnederlandse dierenverhaal de grondstof levert voor een wervelend, creatief en hedendaags schouwspel. De drie spelen maken ondertussen deel uit van het collectieve geheugen van de stad. Honderden mensen engageerden zich als vrijwilliger. We gingen op zoek naar het overgebleven erfgoed: maskers, decorstukken, foto- en filmmateriaal, briefwisseling, plans, maquettes, parafernalia. Er zijn interviews afgenomen van enkele sleutelfiguren. Het geheel kan u bekijken, beluisteren en bewonderen op alle verdiepingen van de Bib, op ramen, muren, panelen en schermen. Een project van het Stadsarchief Sint-Niklaas, de Bibliotheca Wasiana en de Bib Sint-Niklaas. Om al in de sfeer te komen kunt u het afsluitende lied van het Reynaertspel 1973 door de Elegasten beluisteren op http://www.youtube.com/watch?v=gqeySgnx978. Van vrijdag 6 mei t.e.m. zondag 19 juni tijdens de openingsuren van de Bib, Hendrik Heymanplein 3 te Sint-Niklaas (rondleidingen na afspraak). Info: www.bib.sint-niklaas.be.

2. REYNAERTILLUSTRATIES VAN KLAAS VERPLANCKE

Deze tento in de stripafdeling van de Bib belicht het grafische werk van Klaas Verplancke en toont de (uitvergrote) elf prenten uit het door hem geïllustreerde boek Reinaart de vos, de felle met de rode baard van Henri Van Daele (Manteau). Dit rondreizend project werd gecoördineerd door CC Ter Vesten in Beveren m.m.v. Klaas Verplancke en vormgever Peer de Maeyer. Van vrijdag 6 mei t.e.m. zondag 19 juni tijdens openingsuren Bib.

3. LESKOFFERS – REYNAERT DE VOS

De Bib Sint-Niklaas ontwikkelde i.s.m. de Erfgoedcel Waasland en de vzw Reynaertgenootschap twee leskoffers: een voor het lager en een voor het secundair onderwijs. Deze koffers kunnen door Wase scholen gratis ontleend worden voor maximaal 4 weken. Zij blijven ook na het project in de Bib beschikbaar. Info: rik.vandaele@sint-niklaas.be.

4. FILM ‘LE ROMAN DE RENARD’ VAN L. & I. STAREVITCH (1941)

Idylle en humor bepalen in hoge mate het karakter van Le Roman de Renard van de Russisch-Pools-Franse cineast Ladislas Starevitch (1882-1965). Deze eerste langspeelanimatiefilm uit de geschiedenis is in 1929-1930 opgenomen en in 1941 in Parijs in omloop gebracht. In 1992, na meer dan 50 jaar vergetelheid, werd hij gerestaureerd. Starevitch werd omschreven als een tovenaar. Hij was ideeënman, animator, schrijver, filmtechnicus, lichttechnicus en illustrator. 18 draaimaanden resulteerden in 93.600 beelden en 2100 meter film... De grootste kwaliteiten van de film zijn het technische vakmanschap, de schijnbare eenvoud, de leuke vondsten en het sterk poëtische karakter. Zondag 8 mei, 10.30 uur, conferentiezaal Bib Sint-Niklaas – 65 min – gratis. Inleiding door Rik van Daele

5. HET LAND VAN REYNAERT OP 14 & 15 MEI IN SINT-NIKLAAS

Het Reynaertverhaal is het thema van de Sterfeesten op recreatieoord De Ster op zaterdag 14 en zondag 15 mei aanstaande. Centraal op het domein staat het ‘vossenhol’, waar jong en oud kunnen kennismaken met zes scènes uit het Reynaertverhaal, gebracht door poppen- en figurentheater. Meer dan 90 acteurs geven in betoverende decors het verhaal van de sluwe vos een heel eigen invulling. Alle poppen voor het hol van de Vos werden gecreëerd door Patrick Maillard van het gerenommeerde poppentheater Froefroe. Vzw Strapop en Theater Tieret zitten mee in het project. Elke scène duurt ca. 8 minuten, zodat het vossenhol kan bezocht worden op ca. 1 uur. De voorstellingen vinden doorlopend plaats op zaterdag 14 mei van 14 tot 21 uur en op zondag 15 mei van 10 tot 18 uur. Het vossenhol is de blikvanger, maar op heel het domein is op zaterdag 14 mei prachtig figurentheater te zien. Meer info is te vinden op: http://www.sint-niklaas.be/vrije-tijd/evenementen/sterfeesten-2011/programma

6. DE VOS IN VERHALEN UIT ANDERE CULTUREN

De dienst Samenleving van de stad Sint-Niklaas wil een verhalenproject rond Reynaert de vos uitwerken. Verhalen voorlezen aan kinderen is universeel; gaat over culturen heen. Bovendien zijn mensen uit andere culturen vaak geïnteresseerd in het lokale erfgoed, waaronder de Reynaert. De medewerkers zijn op zoek naar verhalen uit verschillende culturen waar een vos centraal staat. Ze willen zo kijken welke karaktereigenschappen aan dieren worden toegedicht. Het project staat in de kinderschoenen. We houden u op de hoogte van nieuwe evoluties. Reageren kan: info@reynaertgenootschap.be.

7. PREMIERE CHARLIE MAY IN CREA THEATER

Op zondag 1 mei gaat Reynard, de nieuwe Engelstalige voorstelling van Charlie May, in première in het CREA theater in Amsterdam. Als moderne troubadour bedient Charlie zich van rap, zang en ‘spoken word’ om het Reynaertverhaal tot leven te wekken. Kaarten zijn te bestellen vanaf 23 april via het telefoonnummer van het CREA theater: 0031-(0)20 525 14 00. May zal begeleid worden door Chantal Bleumink op draailier en bodhràn. Info: http://www.charliemay.nl en http://www.chantelb.com. Zie ook: http://folia.nl/rubriek/filmpjes/voorproefje-engelstalige-rapvoorstelling-over-van-den-vos-reynaerde-722.html/play

8. REYNAERT, EPOS VAN DE VOS DOOR THEATER HUTSEPOT

Tom van Mieghem / Theater Hutsepot maakte speciaal voor het internationaal vertelfestival Alden Biesen een nieuwe Reynaertvoorstelling. Het verhaal is bekend: “Het is feest in het land van de dieren: koning Nobel heeft iedereen uitgenodigd. Ze zijn er allemaal: de beer, de das, de kater en nog vele anderen… Laat de kurken knallen! Maar wacht eens, er is ééntje die ontbreekt: de vos, Reynaert de vos. Dan komen de tongen los, één voor één, twee voor twee, drie voor drie en ten slotte allemaal door elkaar. Bijna allemaal kunnen ze hem wat aansmeren en hoe later op de avond, hoe leger het glas, des te erger worden de verhalen. Zal de arme kerel met de grijze baard zich hier ooit nog kunnen uitpraten?” De voorstelling ging in première op 21 en 22 maart op het internationaal vertelfestival van Alden Biesen in Bilzen. Op 28 april speelt Hutsepot in een school in Lochristi en op 27 juni kan u de voorstelling zien tijdens het Pardoes festival in Moorslede. Het verhaal is te boeken via info@theaterhutsepot.be of 0495 27 62 57. Info: http://www.theaterhutsepot.be.

9. ADRESWIJZIGING POPPENTHEATER FRANS HAKKEMARS

Poppentheater Frans Hakkemars is per 1 april 2011 verhuisd van Flevomeer 84 naar Flevomeer 102 in 1423 ER Uithoorn. E-mailadres franshakkemars@hetnet.nl en website www.franshakkemars.nl zijn gelijk gebleven. Met speels gemak en veel fantasie brengt poppenspeler Frans Hakkemars leven in eenvoudige voorwerpen en poppen. Hij blaast met zijn persoonlijke eigenaardigheid nieuw leven in verhalen uit de Europese traditie als Van den vos Reynaerde, De Kleine Prins, Jan Klaassen en Vrolijke Frans. Met zijn accordeon zorgt hij voor een open en uitnodigende sfeer. Sinds 1980 speelt Frans Hakkemars ongeveer 50 solovoorstellingen per jaar. Hij werkt samen met het Droomtheater in Rotterdam (http://www.droomtheater.com) en speelt ook bij Poppentheater Kooman in Den Haag: www.koomanspoppentheater.nl.

10. MAN BIJT VOS

Op dinsdag 5 april 2011 stond het Wase Scheldedorp Tielrode (een deelgemeente van Temse) in het middelpunt van de belangstelling bij het bekende Woestijnvisproduct ‘Man bijt hond’, goed voor telkens een miljoen kijkers op Eén (VRT). Oud-Reynaertschooldirecteur, lid van de Reynaertstappers en ridder in de Orde van de Vossenstaart Marc Moorthamer legde zijn Reynaertstukken gul op tafel, sloop als gepassioneerde vossenjager door zijn woonplek en zocht er de schalkse vos Reynaert.

11. REYNAERTMONUMENT HULST UIT 1937 IN ERE HERSTELD

“Beeldhouwer Luc Ingels is op 25 maart begonnen met het opknappen van het Reynaertmonument aan de Gentse Poort in Hulst. Het reliëf van de tekst in de kalksteen aan de zijkant van het monument is na ruim 70 jaar onleesbaar. Ingels kapt daarom om te beginnen de letters opnieuw uit, waarna hij ook de steen schoonmaakt. De eerste regel luidt: 'De Reynaertviering tijdens de landbouwtentoonstelling van den NCB van 1937 leidde tot de oprichting van een comité voor een Reynaertmonument'. Na de restauratie van de tekst volgt dit jaar nog de schoonmaak van het Reynaertbeeld. Volgend jaar is de restauratie van de afbeelding in de kalksteen achter het beeld gepland. (Met dank aan Peter Everaers.) Bron: Harold de Puysseleijr, PZC, zaterdag 26 maart 2011; met foto van Mark Neelemans: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/8390560/Reynaert-krijgt-een-grote-beurt.ece.

12. REYNAERTBANK BELSELE VERNIEUWD

Ook in Sint-Niklaas schat men het literaire erfgoed naar waarde. De Belseelse Reynaertbank die reeds een tijdje in minder goede staat was werd door de dienst Gebouwen – schilders- en schrijnwerkersatelier van de stad Sint-Niklaas de voorbije weken geheel vernieuwd o.l.v. Koen Lippens. De schrijnwerkers maakten een nieuwe bank met hout dat ze recupereerden van omgewaaide stadsbomen. Dat werd behandeld met poriënvuller en scheepsvernis waarna men begon aan het schilderen van de teksten en de illustraties. De bank wordt medio mei onder een boom in Belseledorp teruggeplaatst. Tijdens de Sinksendagen zullen de Reynaerttoeristen dus opnieuw van enkele Middelnederlandse verzen op hun Reynaerttochten kunnen genieten.

13. WILLEM DIE MADOCKE MAECTE - APERITIEFLEZING

Wie verbergt zich achter Willem die op een meesterlijke wijze de satirische brandnetels van de vos Reynaert rondstrooit tussen de hoofse pinksterbloemen van koning Nobel? Welke zijn de politieke, sociaal-maatschappelijke en culturele reflecties uit de eerste helft van de dertiende eeuw die in het verhaal terug te vinden zijn? Een historische verkenning van het wereldberoemde verhaal door historicus Rudi Malfliet in het SteM, Museumtheater, Zwijgershoek 14, Sint-Niklaas op 15 mei om 11.15 uur (in het kader van het Sint-Niklase voorzitterschap van het IGP Land van Reynaert). Toegang: 3 euro, gratis met Museumkaart, inclusief toegang tot het cultuur-historisch museum én receptie.

14. AGENDA

1 mei 20 uur: première ‘Reynard’ van Charlie May (Crea Theater Amsterdam)
5 mei 19 uur: vernissage ‘Wij, Reynaert! Drie Sint-Niklase massaspelen’ (Stadsbib Sint-Niklaas)
8 mei 11.15 uur: filmvertoning ‘Le Roman de Renart’ (Stadsbib Sint-Niklaas)
14-15 mei doorlopend: ‘Het Land van Reynaert’ (De Ster Sint-Niklaas)
15 mei: aperitieflezing ‘Willem die Madocke maecte’ door Rudi Malfliet (SteM Sint-Niklaas)

15. UITSMIJTER: VOSSENSTREKEN IN HET WAASLAND OP KOMST

Actieve, fietsende gezinnen met kinderen of groepen met zin voor avontuur worden vanaf 6 juni verwend met een interactief spel op het Wase fietsnetwerk, een initiatief van Toerisme Waasland. In een volgend e-zine, na de persvoorstelling, doen we het hele mysterie uit de doeken. Het Reynaertgenootschap werkte mee aan de realisatie van dit interactief spel. Het was betrokken bij het uittekenen van de routes. Marcel Ryssen sprak het verhaal in. Meteen is dit de gelegenheid om erop te wijzen dat de cd ‘Marcel Ryssen vertelt Reynaert de Vos’ nog steeds kan besteld worden. U stort 10 EUR op 645-5116694-76 t.a.v. het Reynaertgenootschap te Sint-Niklaas (IBAN BE 91 6455 1166 9476 / BIC JVBABE 22) met de vermelding: ‘cd Marcel Ryssen’ en u ontvangt het kleinood bij u thuis. Info: http://www.reynaertgenootschap.be/node/143.

16. TOT SLOT

Bent u actief op Facebook? Word dan fan van het Reynaertgenootschap: http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681

Verwante sites:
http://www.tov.be/waasland/reynaert.aspx?id=76130
http://erfgoedcelwaasland.be

Categorie: