You are here

Marcel Ryssen vertelt Reynaert de vos

De vzw Reynaertgenootschap onderzoekt en promoot de Reynaertmaterie in al zijn vormen. Naast het uitgeven van het jaarboek Tiecelijn en het beheren van een eigen website adviseert en stimuleert de vereniging literaire initiatieven. Het genootschap is lid van het samenwerkingsverband het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Het Reynaertgenootschap stelt zich o.a. tot doel te ijveren en/of mee te werken aan de oprichting en/of instandhouding van diverse Reynaertcentra (documentatiecentra/ musea), het publiceren van teksten, studies, brochures, gidsen, nieuwsbrieven, de organisatie van tentoonstellingen, wedstrijden, voordrachten, colloquia, toneelvoorstellingen, happenings...

Het Reynaertgenootschap bracht op 21 augustus 2010 een cd uit waarop meesterverteller, Reynaertautoriteit en voorzitter van het Reynaertgenootschap Marcel Ryssen (West-Vlaamse Sint-Niklazenaar; °Elsene, 1927) het Reynaertverhaal vertelt.


Marcel Ryssen over de cd:

Op het eind van de jaren 1950 loodste de notoire vossenjager Broeder Aloïs mij in de Broederschool te Sint-Niklaas het Reynaertland binnen. Als West-Vlaming, die weinig bekend was met ‘den fellen metten grijsen baerde’, kreeg ik de smaak meteen te pakken. Vol enthousiasme las ik jaren met mijn studenten het volledige verhaal, zoals Jan Frans Willems het in 1834 had hertaald (later uitgegeven in de Ooievaarreeks). Preciezer gezegd: ik ‘speelde’ het verhaal. Wij fietsten doorheen het Reynaertland tussen Hulst en Daknam langs kromme paden. Nadien werd Reynaert in de klas geboetseerd, geschilderd en getekend. Eén van mijn leerlingen was Rik Van Daele. Toen het pensioen mij ‘trof’, hielden we in 1988 met Herman Heyse ‘Tiecelijn’ boven de doopvont. En terwijl het Reynaertgenootschap jaar na jaar steeds dieper wortel schoot, ging ik overal het Reynaertverhaal vertellen. En zo rijpte geleidelijk het idee van een cd-opname. Bart Besamusca maande mij eraan te beginnen na een voordracht bij het Reynaertbeeld van Albert Poels in Sint-Niklaas in 2007.

Wat u te horen krijgt, is een live opname, voor de vuist weg, sterk geïnspireerd door de versie van Jan Frans Willems. Ik dank Rik Van Daele en de bestuursleden van het Reynaertgenootschap, Lies Van Gasse voor haar kunstzinnige bijdrage, en vooral Koen Heirman, die de opname tot in de details en met veel geduld verwezenlijkte.

Veel luistergenot. Moge deze vertelling de sluwe vos nog meer fans bezorgen.”

BijlageGrootte
Image icon vertelling reynaert_Ryssen68.24 KB