You are here

e-brief 2010 - Nr. 4

De Sinksendagen zijn voorbij. In Bazel vond de jaarlijkse hofdag van de Orde van de Vossenstaart plaats. Vooraleer Reynaert echter met vakantie gaat, is er op 17 juni in Sint-Niklaas, in 2010-2011 stad van Reynaert en voorzittersgemeente van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert, de presentatie van de nieuwe Reynaertvertaling van René Broens met illustraties van Marc Legendre. Op 21 augustus, net voor het begin van het nieuwe schooljaar in Vlaanderen, stelt de vzw Reynaertgenootschap ‘Marcel Ryssen vertelt Reynaert de Vos’ voor. Op 18 september volgt dan de literaire bustocht ‘Op zoek naar (Willem van) Boudelo en Reynaert de Vos’. Het belooft dus een mooie vossenzomer te worden.

1. BOEKPRESENTATIE OP 17 JUNI TE SINT-NIKLAAS

Op donderdag 17 juni om 20 uur wordt in het Sint-Niklase kasteel Walburg ‘Reynaert de Vos’ van René Broens en Marc Legendre gepresenteerd. Rik van Daele opent, vervolgens neemt journalist en auteur Louis van Dievel het woord. René Broens geeft een toelichting en speelt een scène uit het verhaal. Een unieke gelegenheid om deze ‘graphic novel’ snel in huis te hebben, te genieten van een koel glas op een mooie zomeravond in een rustig stadspark en een unieke kans om de Reynaertimitatiegobelins van de Antwerpse kunstenaar-decorateur Henri Verbuecken te bewonderen. Info: http://www.stripinfo.be/forum/thread.php?threadid=4735 en http://www.uitgeverijatlas.nl/result_titel.asp?Id=2872. U vindt ook een digitale uitnodiging bij deze nieuwsbrief. Inschrijven dient te gebeuren vóór 7 juni bij ronny.demulder@sint-niklaas.be.
Aarzel niet, er zijn nu reeds 50 van de 100 plaatsen ingenomen.

2. REYNAERTBUSHOKJE IN NIEUWKERKEN

Vrijdag 18 juni 2010 om 14 uur vindt te Nieuwkerken (nabij Sint-Niklaas) de onthulling plaats van een Reynaertkunstwerk van de jongere leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) van Sint-Niklaas, afdeling Nieuwkerken o.l.v. lerares Mia Steel. U vindt het fraai beschilderde bushokje nabij het rusthuis Populierenhof (Turkeyen 2), tegenover de werf van de nieuwe bibliotheek van Nieuwkerken. Meer info binnenkort op www.sint-niklaas.be.

3. ‘MARCEL RYSSEN VERTELT REYNAERT DE VOS’

De voorstelling van de cd ‘Marcel Ryssen vertelt Reynaert de Vos’ zal plaatsvinden op zaterdag 21 augustus 2010 om 10.30 uur in de Tuinlaan 13 te Belsele. Na enkele korte toespraken zal Marcel Ryssen bij die gelegenheid een stukje uit het Reynaertverhaal vertellen. Het cd-project kan gerealiseerd worden dankzij de financiële steun van de cultuurraad van Sint-Niklaas en de Erfgoedcel Waasland. De presentatie is mogelijk dankzij de inzet van Toerisme Waasland en Jo van Hoye. Tijdens de presentatie zullen wellicht ook de Reynaertreuzen van Lochristi aanwezig zijn. De voorstelling maakt deel uit van het Ambachtelijk Weekend, dat dit jaar in het teken van het Reynaertverhaal staat. Op diverse plaatsen zullen reynaerdiana worden geproefd, aangeboden en getoond. Het wordt een onvergetelijk weekend voor alle reynaerdofielen.

4. OP ZOEK NAAR (WILLEM VAN) BOUDELO EN REYNAERT DE VOS

Op een zaterdag 18 september 2010 organiseert het Reynaertgenootschap opnieuw een literaire bustocht (de achttiende ondertussen), dit jaar met als thema ‘Op zoek naar (Willem van) Boudelo en Reynaert de vos’. De tocht verkent diverse reynaerdiaanse plekken en locaties die iets te maken hebben met de (verdwenen) cisterciënzerabdij Boudelo, maar ook de Verbeke Foundation in Kemzeke en het SteM (Stedelijke Musea) in Sint-Niklaas. U vindt een eerste voorstel van programma in bijlage bij dit e-zine. Aanmelden kan nu reeds op: info@reynaertgenootschap.be.

5. CHARLIE MAY EN ERNEST VAN HUFFEL: TWEE NIEUWE VOSSENRIDDERS

Op pinkstermaandag 24 mei 2010 werden in kasteel Wissekerke te Bazel (Kruibeke) naar jaarlijkse traditie verdienstelijke reynaerdisten om hun ‘reynaerdieën speels aanvaard in de Orde van de Vossenstaart’. De gelauwerden ontvingen een vossenstaart en vooral een schitterende oorkonde van de hand van kalligrafe Joke van den Brandt en graficus Frank-Ivo van Damme. Dit jaar waren de laureaten Charlie May, performer en auteur, en beeldend kunstenaar Ernest van Huffel. Charlie May maakte enkele jaren geleden een rapbewerking van de ‘Reynaert’, die hij samen met Theater Zuvuya (Charles van Kampen en Fred Janssen) als voorstelling bracht onder de titel ‘Reinaert de Vos… gerapt’ (de voorstelling kan nog steeds geboekt worden, maar dan zonder May). May zette de ‘Reynaert’ om in 600 ritmische voordrachtregels en schreef ook de bijbehorende muziek. Ondertussen werd de voorstelling bijna 200 keer opgevoerd.
Ernest van Huffel studeerde plastische kunsten in de academie van Sint-Niklaas van 1950 tot 1965. Hij is voornamelijk bekend om zijn werken in keramiek. Hij beeldde diverse Reynaertpersonages uit in een krachtige en grillige beeldtaal. Zo creëerde hij terracotta beeldjes en basreliëfs voor Toerisme Waasland, die jarenlang als ambassadeurs van het Waasland werden geschonken aan bezoekers. Het polychrome Nobelbeeldje werd het voorzitterssymbool van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert. Hij ontwikkelde een indrukwekkende reeks grote Reynaertfiguren, onder andere in het bezit van het Pijp- en Tabakmuseum te Sint-Niklaas en de gemeente Sint-Gillis-Waas.

6. TOT SLOT

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Word fan van http://www.facebook.com/pages/Reynaertgenootschap-vzw/368312377681.

Verwante sites:
http://www.tov.be/waasland/reynaert.aspx?id=76130
http://trickyreynaertenco.be
Categorie: