You are here

e-brief 2010 - Nr. 2

Sint-Niklaas is ruim een jaar lang de 'Stad van Reynaert'. Voor de tweede maal neemt de stad het voorzitterschap waar van het Intergemeentelijk Project (IGP) ‘Het land van Reynaert’. De eerste maal was Sint-Niklaas voorzitter in 1999. Het voorzitterschap wordt voor het eerst in de geschiedenis van het IGP een duobaan. De voorzitter van 1999, Lieven Dehandschutter (schepen van Toerisme), deelt de scepter met zijn collega van Cultuur Lieve van Daele. In elk geval belooft het een uniek Reynaertjaar te worden. Het voorzittersjaar wordt zaterdag 6 februari tijdens een academische zitting op het stadhuis van Sint-Niklaas op gang geschoten. De overdracht van het voorzitterschap tussen Temse en Sint-Niklaas gebeurt met een opvoering van een Reynaertrevue. In deze mail stellen wij u het (zeer) voorlopige programma voor. Andere ideeën rond Reynaert mogen gerust opborrelen vanuit de bevolking; de bedoeling is de komende maanden een levendig debat te creëren.1. REYNAERTREVUE

Het Reynaertjaar Sint-Niklaas 2010 opent met de Reynaertrevue van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD). Ter gelegenheid van de dag van het deeltijds kunstonderwijs brengt de SAMWD zaterdag aanstaande een revue rond Reynaert de vos. De voorstelling vindt zowel plaats in Temse als in Sint-Niklaas, en is daarmee de gelegenheid bij uitstek om het voorzitterschap van het Intergemeentelijk project door te geven. 150 leerlingen en leerkrachten vertellen het dierenepos met muziek en woord. Zo'n 100 jonge stemmen zingen het Reynaertverhaal, begeleid door een gelegenheidsorkest van leerkrachten en leerlingen. Leerlingen van de afdeling woord brengen het verhaal in het Middelnederlands, rappen de tekst op grooves van de BigBand en verplaatsen het verhaal naar deze tijd met fragmenten uit Rotvos, een vrije adaptatie van het oorspronkelijke verhaal door schrijver Frank Pollet. De Reynaertrevue is een wervelende mix van Reynaertmusical, Reynaertfolk, Reynaertrap en Reynaertjazz!
Er zijn nog kaarten beschikbaar (op het moment van verzending).

Praktisch
Zaterdag 6 februari 2010:
15 uur: zaal Roxy, Stationsstraat 29, Temse
20 uur: zaal Antigone, O.-L.-Vrouw Presentatie, Plezantstraat 135, Sint-Niklaas
Kaarten: 6 EUR/3 EUR (kansenpas en -12 jaar) in de SAMWD, Hofstraat 13, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 780 36 96, e-mail: kristof.polfliet@sint-niklaas.be2. SINT-NIKLAAS 16 MAAND LANG ‘STAD VAN REYNAERT’

Van februari 2010 tot mei 2011 is het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project ‘Het Land van Reynaert’ in handen van de stad Sint-Niklaas. Met tal van activiteiten in de culturele, toeristische en culinaire sector en de creatie van ‘het vossenhol’ op de Grote Markt als originele apotheose, wil het stadsbestuur van het voorzitterschap een breed gedragen project maken met een bovenregionale uitstraling. Heel wat stadsdiensten en verenigingen plannen in het Reynaertjaar van Sint-Niklaas activiteiten die in het teken staan van de beroemde vos. Wat volgt is een voorlopig overzicht in een notendop. Meer informatie volgt.

Reynaert in het stedelijk verleden

Met de beschikbare foto’s, klank- en filmopnamen van de Reynaertspelen en andere Sint-Niklase evenementen waarin de ‘fellen metten roden baert’ gefigureerd heeft (zoals de bloemenstoeten en zomercavalcades) zal door het Stadsarchief een presentatie worden ontwikkeld. Die kan deels of volledig opgenomen worden op de Beeldbank Waasland.

De bibliotheek als Reynaertforum

De Bibliotheca Wasiana zal de documentatiemappen rond het Reynaertverhaal (1950-2010) inventariseren en onderzoekt de mogelijkheden tot de realisatie van een thematische tentoonstelling. Daarnaast komt er ook een tentoonstelling met prenten van Klaas Verplancke en een vertoning van de animatiefilm Le Roman de Renard van L. Starevitch. De bib ontwikkelt in elk geval een themakoffer voor scholen rond Reynaert.

Een brede basis creëren via het onderwijs, de verenigingen en de middenstand

Verenigingen (via de cultuurraad) en scholen worden gemotiveerd om in te spelen op initiatieven die georganiseerd zullen worden of om zelf actie te ondernemen. Zij werden reeds vroeg op de hoogte worden gebracht, zodat zij bij hun programmering voor volgend jaar met de te nemen initiatieven rekening kunnen houden. Ook de (Reynaertbanket)bakkers werden tijdig op de hoogte gebracht van dit initiatief, zodat zij er op kunnen inspelen.

Museale collecties

Het museum (SteM) werkt een rondleiding uit met als thema Boudelo en Reynaert. Er wordt ook onderzocht om het Reynaertkabinet van ca 1700 in de opstelling een aparte plaats te geven. De Reynaert-ex-libris kunnen ontleend worden.

De vos van Belsele

De Reynaertbeelden uit de voormalige rozentuin van Delforge krijgen een nieuwe stek in de Populierenwijk te Belsele, hetzij op Pinksteren hetzij op het zomerse wijkfeest in augustus. De deelculturele raad wordt betrokken.

Een stevige brok cultuur

Reynaert komt aan bod in Kultour ‘10 en ‘11.

Cd-opname en literaire bustocht

Het Reynaertgenootschap plant in de volgende maanden een cd-opname van het Reynaertverhaal, verteld door Marcel Ryssen. Op zaterdag 18 september 2010 wordt opnieuw een literaire bustocht georganiseerd, ditmaal met als thema ‘Op zoek naar (Willem van) Boudelo en Reynaert de vos’. Een optie tot inschrijven kan nu reeds: info@reynaertgenootschap.be

Cursus poppenmaken

Tijdens het seizoen 2010-2011 worden workshops georganiseerd waarbij men figuren uit het Reynaertverhaal leert maken, ingericht door de vrije ateliers in samenwerking met Theater Tieret.

Reynaert duikt op tijdens evenementen

De Reynaertreuzen zullen opnieuw worden uitgenodigd bij de Vredefeesten; er wordt onderzocht of een vosballon kan worden getoond. Winter in de Stad in 2010 is het ideale moment voor vertelnamiddagen rond Reynaert.

Literaire Reynaert

De jaarlijkse poëzieprijs van CC Boontje zal ook een speciale prijs voor het meest Reynaerdiaanse gedicht omvatten. Er zal gewerkt worden rond werk van L.P. Boon, dat vaak verwijzingen bevat naar Reynaert.

Kunstzinnige Reynaert

Het bushokje voor de academie te Nieuwkerken wordt aangekleed met een tijdelijke installatie of als decor gedurende langere periode rond Reynaert. Een van de oudste animatiefilms, Le Roman de Renard uit 1929 van L. Starevitch zal als inspiratiebron dienen om een nieuwe animatiefilm te creëren, gerealiseerd door het nieuwe animatiefilmatelier voor kinderen. De film zal met en door kinderen gemaakt worden. De vertoning zou plaatsvinden tijdens de slotmanifestatie 2011.

Reynaertwandelingen

De nieuwe Reynaertwandeling van de stedelijke dienst Toerisme koppelt het Reynaertverhaal en verwante literatuur aan een wandeling doorheen de stadskern gedurende twee uur. Deze wandeling loopt langsheen de Grote Markt, Kasteel Walburg en de Reynaertbank. Bij uitbreiding kan een bezoek worden gebracht aan het info.waasland, het Reynaertkabinet in het SteM, enz. De wandeling wordt geprogrammeerd in het aanbod voor groepen en in de avondwandelingen voor de zomer 2010.

Reynaertrestowandelingen

De restowandelingen van Centrummanagement vzw zijn mogelijk met gids rond het thema Reynaert.

De Vos voor Assisen te Nieuwkerken

Het Reynaertverhaal wordt op een originele manier verteld en gespeeld. De acteur trekt de toga aan als advocaat van Reinaert die voor het hof (assisenhof) van Koning Nobel, voorzitter De Leeuw, moet verschijnen. Niet alleen het hele verhaal wordt op die manier verteld maar de advocatuur en de rechtbank worden in de geest van het oude Reynaertverhaal ook over de hekel gehaald op een subtiele wijze. Beleef een oud verhaal op een moderne wijze met een verassend slot.

Pelgrimstocht

In mei 2011 zal een ludieke pelgrimstocht worden georganiseerd van Sint-Niklaas naar (de Heide van) Waasmunster, ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap.

Ambachtelijk Weekend

Het suggestiethema van Toerisme Waasland tijdens het Ambachtelijk Weekend 2010 is Reynaert.

Het slot: ‘Welkom in het vossenhol’

Van vrijdag 13 tot zondag 15 mei 2011 rondt het stadsbestuur het Reynaertjaar af met een originele apotheose op de Grote Markt. In het hol van de vos Reynaert, opgebouwd op de Grote Markt als een heus labyrint, kan jong en oud kennismaken met zes scènes uit het Reynaertverhaal, gebracht door figurentheater Tieret, theater Ondersteboven en andere Sint-Niklase verenigingen.
Het hol van de vos wordt opgebouwd door brede gangen, die in een cirkelvormig parcours leiden naar zes pagodetenten. Onder elke pagodetent brengen poppenspelers een scène uit het Reynaertverhaal. De inkomhal is ingericht als het hof van koning Nobel. De bezoekers worden er opgevangen met muziek en animatie. Semi-professionele acteurs van diverse gezelschappen zorgen voor de uitvoering van de scènes.

De coördinatie van ‘Sint-Niklaas, stad van Reynaert’ is in handen van: toerisme@sint-niklaas.be
Het volledige programma is ook terug te vinden op de Reynaertpagina’s van www.sint-niklaas.be3. HERMAN HEYSE-LEZING

Op zaterdag 20 februari 2010 vindt in Stekene de achttiende Herman Heyse-lezing plaats, een co-organisatie van d’Euzie en de vzw Reynaertgenootschap. Dr. Johan Decavele spreekt over de Protestanten in onze gewesten tijdens de 16de eeuw, met nadruk op het Waasland. Johan Decavele (°1943) is doctor in de geschiedenis en was stadsarchivaris en directeur Cultuur van de stad Gent. U vindt de uitnodiging in de mail bij dit e-zine.4. TOT SLOT

Graag wijzen wij u eenmalig op het krantje van de Reynaertschool van Kruibeke. We plaatsten het een korte poos op onze website. Klik hier.

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Binnen enkele dagen wordt deze nieuwsbrief op www.reynaertgenootschap.be geplaatst.
Verwante sites:
http://www.tov.be/waasland/reynaert.aspx?id=76130
http://trickyreynaertenco.be
Categorie: