You are here

e-brief 2009 - Nr. 1

Het lijkt alsof Reynaert een lange winterslaap heeft gehouden. Vos Reynaert blijft echter steeds wakker. Als hij zich diep in zijn ‘haghedochte’ verschuilt, vermoedt men immers dat hij op snode plannen broedt. Misschien heeft hij de vele publicaties die over hem in 2008 verschenen met grote aandacht gelezen of de uitstekende bespreking van Patrick De Rynck in De Morgen (Een middeleeuws jungleboek van 28 januari 2009) van de boeken van Eykman (Prometheus), Posthuma (Athenaeum-Polak en Van Gennep), May (Holland) en het Tiecelijnjaarboek? Misschien plande hij een theatervoorstelling voor 2009? Of tekent hij toeristische paden uit in het land waarmee hij vroeger en nu wordt geassocieerd? U leest er alles over in de eerste e-brief van 2009.

1. HERMAN HEYSE-LEZING 2009 OVER ANTON VAN WILDERODE

Op zaterdag 21 februari 2009 om 20 uur nodigen het bestuur van het Reynaertgenootschap en de heemkundige kring d’EUZIE u graag uit op de zeventiende Herman Heyse-lezing. De lezing wordt jaarlijks georganiseerd ter ere van en in nagedachtenis aan Herman Heyse (1 juli 1937 - 17 februari 1992), medestichter en redacteur van Tiecelijn en stichtend voorzitter van d’EUZIE. Vorig jaar stond het werk van Cyriel Buysse centraal met als gast auteur en Stekenaar Joris van Parys. Dit jaar gaan we op reis in het werk van Anton van Wilderode. Hildegard Coupé inventariseerde jarenlang de brieven en de dagboeken van haar oom Cyriel Coupé. Zij brengt ons een reflectie van die lectuur in de lezing Anton van Wilderode. Reizen op versvoeten en draagt ondertussen voor uit diverse dichtbundels. Zij gaat vooral in op de reispoëzie van de dichter die onlangs nog door de Belgische premier Van Rompuy als zijn favoriete dichter werd uitgeroepen. Ook Marcel Ryssen zal uit Van Wilderodes poëzie voorlezen. Rik van Daele interviewt familielid Peter Coupé over het Huis Van Wilderode dat de voorbije maanden dikwijls in de pers kwam. De avond is gratis toegankelijk en vindt plaats in het oud-stationsgebouw, Stadionstraat 113 te Stekene (wegbeschrijving o.a. via www.routenet.be). Nadien volgt een receptie met een Reynaertbiertje. Iedereen is welkom.

2. JAARBOEK TIECELIJN INTEGRAAL OP HET INTERNET

Vanaf vandaag staat het eerste jaarboek van het Reynaertgenootschap integraal op www.reynaertgenootschap.be. Het boek, dat vier grote bijdragen over de basisteksten van de matière renardienne bevat (Ysengrimus, Roman de Renart, Van den vos Reynaerde en Reynaerts historie), is nog steeds in zijn papieren versie te bestellen via dezelfde site (14 EUR plus verzendingskosten). De praktische gegevens (besteladres en rekeningnummer) zijn sinds kort overgebracht naar de homepagina van de website.

3. DOODGEVROREN VOS IN KALMTHOUT

Een van de bekende thema’s uit de Reynaertverhalen is de visvangst op het ijs. Zoals steeds is de wolf hongerig en gaat hij samen met de vos op zoek naar eten. De vos zet de wolf te vissen met de staart in een wak in het ijskoude water. Het gevolg laat zich raden. De volgende morgen zit de wolf vastgevroren en ontvangt hij een ferm pak slaag als gevolg van de vossenlist. Dit verhaal komt voor in de Ysengrimus, in de Roman de Renart (de zogenaamde derde branche) en ook – heel even – in Van den vos Reynaerde (“Up thijs daer icken leerde visschen, / Daer hi mi niet conste ontwisschen. / Hi ontfincker meneghen slach.” (VdvR, hs. A 1505-1507.) Begin januari 2009 liet een vos zich op de Kalmhoutse heide echter door koning winter verrassen. Hij sukkelde (via een wak?) in het water en bevroor. Wim De Strooper nam een foto van het ijzingwekkende tafereel. Zo zien we dat de vos niet altijd aan het langste eind trekt. De trickster gevangen… De foto is te zien op www.trickyreynaertenco.be. Klik gerust even door en verken ook de andere vossenrubrieken op deze nieuwe site (u vindt er ondere andere vele reacties van leerlingen op de rapvoorstelling van Charlie May en een interview met Charlie May en Jef Janssens n.a.v. de Boekenbeurs 2008. In een volgende e-brief verneemt u meer over een nieuw vertelproject van Marcella Piessens en Mijnheer Zee over Reynaert de vos en Anansi de Spin dat in maart 2009 in première zal gaan (i.s.m. de Erfgoedcel Waasland naar aanleiding van Kultour09 in Sint-Niklaas).

4. NIEUWS VAN HET IGP HET LAND VAN REYNAERT

De voorzitter 2009 van het Intergemeentelijk Project Het Land van Reynaert is de gemeente Temse. Temse neemt de fakkel officieel van Hulst over op zaterdag 7 maart 2009. De overdracht om circa 12 uur in AC De Zaat (het nieuwe gemeentehuis van Temse op de terreinen van de voormalige Boelwerf) sluit naadloos aan bij een studiemoment en rondetafelgesprek over de toekomst van het intergemeentelijk samenwerkingsverband. Dat werd dertien jaar geleden opgericht om Reynaert blijvend tot leven te brengen bij de eigen bevolking én bij de bezoekers/toeristen. Vandaag is dit nog steeds de wens, maar in de nieuwe eeuw wachten wellicht ook nieuwe uitdagingen. De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het nieuwe voorzitterschap (Temse) en het secretariaat Vlaanderen (Toerisme Waasland).

5. TOERISME WAASLAND HEEFT NIEUWE (VOSSEN)LOOK

Toerisme Waasland heeft voor drie iconen gekozen om zichzelf te promoten: de ballonvaart, de figuur van de zestiende-eeuwse cartograaf Gerard Mercator én Reynaert de Vos. De nieuwe brochures en kaarten zitten vol ‘vossenstreken’. Indien u het nieuwe logo en de schatten van vos en Ermenrike wilt ontdekken, kunt u doorklikken naar www.toerismewaasland.be. Daar kunt u ook de nieuwe brochures (zeg maar: het nieuwe boekje) bestellen om de regio te verkennen. Vooraan in de brochure ‘Elk weerzien, meer zien’ vindt u informatie over het Reynaertverhaal, de -routes, -banken en -beelden (voorbeeldig opgesomd), maar ook over de Reynaertreuzen, het Reynaertgebak en het Reinaertbier (ook www.proefbrouwerij.com).

6. REUZENPROJECT VAN DE ERFGOEDCEL & TOERISME WAASLAND

In 1965 werden in Lochristi twee reuzen geboren: Reinaert en zijn vrouw Hermeline. 21 jaar later kregen ze het gezelschap van Koning Nobel. Jaarlijks nemen de Reynaertreuzen onder leiding van Leon Matthijs deel aan een tiental reuzenstoeten, zowel in binnen- als in buitenland. Sinds 2005 voegde Bruin de Beer zich bij het trio. Wist u dat er in Sinaai (Sint-Niklaas) ook een reus Reinaert bestaat? En de reus Reintje Vos uit Stekene is dringend aan heropfrissing toe. Meer over Reynaert en de andere reuzen vind je op www.wasereuzen.be of in de mooie Wase reuzenkalender (met Reynaert en Mercator op de omslag) die u gratis kunt afhalen in de toeristische kantoren in het Waasland.

7. REYNAERTPRENTEN VAN KLAAS VERPLANCKE IN CULTUURCENTRUM

Cultuurcentrum Ter Vesten (Gravenplein 2 in Beveren) toont nog tot 12 maart 2009 de elf knappe Reynaertprenten die Klaas Verplancke maakte voor het Reynaertboek van de Zeelse auteur Henri Van Daele (Manteau 2007) onder de titel De felle met de rode baard. Het boek werd in 2008 onderscheiden met de Plantin Moretusprijs, mede door de knappe vormgeving van Peer De Maeyer. De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen tijdens de openingsuren van het cultuurcentrum en het Cultuurcafé (steeds van 10 tot 22 uur). Bij de tentoonstelling hoort een bescheiden gekopieerde folder en een fraai uitgegeven brochure over de reeds lange reeks door Verplancke geïllustreerde jeugdboeken. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling door het cultuurcentrum aan geïnteresseerde instellingen (bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra) wordt uitgeleend. Er is reeds interesse vanuit Kruibeke en Temse.

8. 100 KEER REYNAERT DE VOS GERAPT

Begin februari verzorgt het Middelburgse muziektheatergezelschap ZUVUYA de 100ste voorstelling van Reinaert de Vos... gerapt! Meer dan 10.000 mensen hebben inmiddels genoten van deze moderne bewerking van het dertiende-eeuwse verhaal. De drie eigentijdse troubadours van dit gezelschap trekken met hun voorstelling van stad naar stad. Van Menen aan de Franse grens tot Winschoten in Groningen, van het Noord-Hollandse Alkmaar tot het Vlaams Limburgse Maaseik. Uitgeverij Holland bracht ondertussen in samenwerking met uitgeverij Luisterlezen een boek met cd uit. Charlie May schreef de tekst en de muziek, Fred Jansen regisseerde en Charles van Kampen verzorgde de techniek. In drie kwartier rapt Charlie May zijn tekst op muziek waarin hij middeleeuwse en hedendaagse motieven heeft samengebracht, afgewisseld door theaterscènes en een multimediapresentatie waarin menselijke houdingen die in Van den Vos Reynaerde aan de kaak worden gesteld, vergeleken worden met onze huidige cultuur. Gezien de vele boekingen die het gezelschap in zijn agenda heeft staan zal Reinaert de Vos.... gerapt! ook in de toekomst nog geruime tijd te zien zijn. Naast de schoolvoorstellingen zijn er optredens tijdens de Dag van de Literatuur, de Boekenweek, de Culturele Zondag in Utrecht en een voorstelling voor en discussie met studenten van de Universiteit Gent. Meer info op: www.zuvuya.nl.

9. REYNAERT OP HET PODIUM

De Jeugdharmonie van het Koninklijk Harmonieorkest Vooruit uit Harelbeke speelt Muziektheater Reynaert de Vos op woensdag 25 en donderdag 26 februari 2009 om 20 uur in cc het Spoor te Harelbeke. Op de site lezen we: “Reynaert de Vos is een toneelstuk met muziek. Het middeleeuwse verhaal over de sluwe vos Reinaert wordt in een eenentwintigste-eeuwse versie gebracht in een tekstbewerking van Brenda Leyman door acteurs, met tussenin muziek gecomponeerd door Alain Verhoeven. In zekere zin volgt Reynaert de Vos het stramien van het alom bekende muzikale sprookje Peter en de Wolf van Sergei Prokofiev. Immers, ook in Reynaert de Vos wordt gebruik gemaakt van leidmotieven, d.w.z. melodieën die aan een specifiek personage of een welbepaalde gebeurtenis gekoppeld zijn. Deze motieven worden aan het begin van de voorstelling gepresenteerd aan de kinderen. De Jeugdharmonie Vooruit brengt in samenwerking met de Stedelijke Academie voor muziek en Woord deze muziektheaterproductie. Alain Verhoeven dirigeert de Jeugdharmonie, Brenda Leyman regisseert, en Joana Colpaert is regieassistente. Kaarten kosten € 8. Kinderen en leerlingen van de SAMWD kunnen er gratis in.” Kaarten en info http://users.pandora.be/wim.godderis/Paginas/fs_reserv_nl.htm.

10. VOLGEND NUMMER

In een volgende e-brief stellen we nog twee andere Reynaertpodiumvoorstellingen voor. Een project rond middeleeuwse liederen van de Capilla Flamenca en een productie van Johan de Paepe (tekst en regie) op muziek van componist Valentijn Biesemans met het gezelschap Grupetto. Verder te verwachten: nieuws over Reynaert in Temse, het project van Marcella Piessens en Mijnheer Zee i.s.m. de Erfgoedcel Waasland en de Hulsterse vestingdagen 2009 mee in het kader van Reynaert de Vos.

11. TOT SLOT

Uitschrijven kan via een mailtje info@reynaertgenootschap.be.
Suggesties eveneens via dit adres.
Binnen enkele dagen wordt deze nieuwsbrief op www.reynaertgenootschap.be geplaatst.
Verwante site: www.landvanreynaert.com.

Samensteller: Rik van Daele
Uitgever: Marcel Ryssen, vzw Reynaertgenootschap
Nijverheidsstraat 32, B-9100 Sint-Niklaas
Tel en fax: (00 32) (0)3 777 90 15
Categorie: